Stiri

Eclipsă parțială de soare, vizibilă din România, joi

8 iun. 2021 3 min

Eclipsă parțială de soare, vizibilă din România, joi

Reading Time: 3 minute

O eclipsă parțială de soare va avea loc joi și va fi vizibilă din România. Eclipsa va traversa cerul și va fi vizibilă din Canada până în Siberia, peste Europa. În România, eclipsa va fi doar parţială și vizibilă în jumătatea nordică a ţării. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, evenimentul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, după ora 13:00.

Punctul maxim al eclipsei de soare

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un ”cerc de foc” pe cerul de iunie. Deși este parțială, eclipsa poate fi totuşi periculoasă pentru ochi, informează marţi AFP.

Spectacolul ceresc va putea fi văzut doar de locuitorii aflaţi la cele mai înalte latitudini, care se situează chiar pe axă: nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord, unde ocultaţia discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris.

Unde va fi vizibilă din România eclipsa de soare

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a transmis într-o postare pe Facebook, că o eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce pe 10 iunie, fiind vizibilă doar în jumătatea nordică a ţării.

„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parțială din jumătatea de nord a țării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic.

Eclipsa inelară de soare, vizibilă și din Europa

Eclipsa inelară va fi, de asemenea, vizibilă, însă doar parţial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

La aceste latitudini şi dacă cerul va fi senin, pasionaţii de astronomie vor putea observa o fracţiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporţie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse şi doar de 2,8% la Marsilia.

”Cu cât mergem mai spre sud-est, cu atât va fi mai puţin vizibilă obscurarea”, a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

Eclipsa de soare trebuie urmărită doar cu ochelari de protecție

Dacă mai aveți ochelarii de protecție din 1999, de la eclipsa de soare vizibilă din România, atunci i-ați putea folosi acum. Eclipsa de soare, chiar dacă este parțială nu trebuie urmărită cu ochiul liber.
Este recomandată protejarea cu ochelari comercializaţi în magazinele de specialitate sau folosirea echipamentelor de observare utilizate de astronomii amatori.

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI.

Când apare eclipsa de soare

O eclipsă de soare are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

O eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: