Interviuri Tech

Cum înveți un asistent vocal să vorbească românește

31 iul. 2020 4 min

Cum înveți un asistent vocal să vorbească românește

Reading Time: 4 minute

Românii sunt pasionați de cele mai noi tehnologii, iar Asistentul Vocal Inteligent (AVI) le dă posibilitatea să facă acest lucru pe limba lor. Cum a reușit compania românească să dezvolte această soluție ne spune Lucian Peticilă, General Manager la Allview.

Cum s-a născut ideea unui asis­tent vocal în limba română?

AVI, singurul asistent vocal în limba română, a avut ca bază de plecare dorința de a duce ideea de inovație mai departe. Acest gen de proiecte fac parte din agenda strategică a companiei, iar ideea unui asistent vocal în limba română a avut mai multe puncte de plecare: analiza tendințelor tehnologice ale industriei IT&C la nivel global, dorința de adoptare rapidă a acestora de către utilizatorii români de tehnologie, dar și viziunea și misiunea Allview. Românii sunt mari consumatori de tehnologie și au deschiderea de a adopta cu ușurință ultimele noutăți din acest domeniu. La nivel global există un trend ascendent de folosire a asistenților vocali, iar atunci când vine vorba de utilitate și comoditate, din ce în ce mai multe persoane preferă să caute informațiile online printr-o simplă comandă vocală. Prin dezvoltarea AVI, Allview a venit cu o nouă viziune, răspunzând la nevoile și dorințele românilor de a interacționa cu un asistent vocal chiar în limba maternă. Dezvoltarea asistentului vocal în limba română reprezintă doar un pas înainte spre adop­tarea tehnologiilor de generație viitoare, scopul Allview fiind acela de a oferi utilizatorilor români device-uri smart și tehnologii avansate.

Care au fost etapele de dezvoltare?

Procesul de dezvoltare a apli­cației AVI a parcurs mai multe etape. În primul rând, punctul de plecare a fost reprezentat de o analiză complexă a componentelor software necesare dezvoltării și înțelegerii asistenților vocali (transfor­marea vocalizării în text, înțe­legerea și prelucrarea textelor rezultate prin NLP, aranjarea în context și direcționarea cu ajutorul AI a acestora către anumite skill-uri, stabili­rea skill-urilor relevante în func­ție de pattern-urile pri­mite, dezvoltarea designului vizual și vocal al fiecărui skill, optimizarea vitezei de reacție întrebare-răspuns, dezvoltarea sintetizatorului vocal în limba română, reproducerea diacri­ticelor și tonalității specifice limbii române). Următoarele etape au avut în vedere stabi­lirea echipei necesare pentru dezvoltarea fiecărei componente, precum și planificarea realizării propriu-zise. Proiec­tul AVI a pornit inițial cu echipa R&D a Allview din Brașov. Pe măsură ce asistentul vocal inteligent a prins contur, pentru a urgenta procesul de dezvoltare și implementare a funcționalităților, activitatea a fost extinsă prin angrena­rea unei echipe externe din București.

Care au fost provocările dez­voltării unui asistent vocal în limba română?

Prima etapă în crearea AVI a fost reprezentată de stabilirea și planificarea schemei logice de funcționare. Principala provocare a constat în dezvoltarea fiecărei tehnologii în parte și ulterior integrarea acestora într-un sistem interconectat, pentru ca în final să obținem asistentul vocal cu care astăzi putem interacționa chiar în limba română. Din 2017 și până în prezent, au fost parcurși pasi importanți (citirea și reproducerea tonalității specifice limbii române utilizând algoritmul Text to Speech, dezvoltarea skill-urilor, dezvoltarea sintetizatorului vocal), fără de care AVI nu ar fi prins viață.

Prin ce se diferențiază AVI de alți asistenți vocali?

AVI este singurul asistent vocal în limba română capabil să citească notificările din orice aplicație, să ofere indicații privind ghidul programelor TV din România, dar și să interacționeze cu utilizatorul prin generarea testelor de cultură generală. Aplicația cuprinde un algoritm dezvoltat special pentru ca asistentul vocal să reproducă vocea umană în limba română.

Cum a fost primit AVI de utilizatori?

Utilizatorii de device-uri Allview au fost încântați și au apreciat beneficiile aduse de asistentul vocal AVI. Au exis­tat chiar solicitări din rândul românilor care dețin alte branduri de smartphone-uri de a avea posibilitatea descărcării și interacțiunii cu aplicația, chiar și contra cost. În prezent, aplicația AVI este utilizată de peste 100.000 de persoane, fiind actualizată periodic cu funcționalități noi și putând fi accesată în prezent de pe aproximativ 45 modele din gama Allview. Asistentul vocal în limba română a înregistrat la finalul lui 2019 o creștere a numărului de utilizatori cu 70%, evoluție datorată integrării primului sistem de notificări vocale inteligente din lume, dar și trendului ascendent de folosire a asistenților vocali. Primele modele de smartphone-uri pe care AVI a fost disponibil sunt cele din gama Soul X4, ulterior fiind integrat pe majoritatea smart device-urilor nou lansate (smartphone-uri, tablete). AVI poate fi descărcat gratuit din Google Play, fiind compatibil doar cu terminalele Allview pe care rulează Android 7, 8, 9, 10.

Ce funcții ale AVI sunt cel mai des folosite?

Asistentul vocal inteligent își dovedește funcționalitatea în numeroase scenarii de utilizare. În mașină, pornește sistemul de navigație pentru a arăta traseul către destinația aleasă, citește mesajele, notificările aplicațiilor din device-ul utilizatorului și apelează contacte, toate acestea fără a distrage utilizatorul de la condus. În timpul antrenamentelor fizice: citește mesajele și notificările aplicațiilor din device și chiar știrile. În timpul liber, redă clipurile de pe YouTube, afișează prognoza meteo, citește știrile, răspunde la întrebări de cultură gene­rală, caută și afișează programul TV. Ca asistent perso­nal, creează remindere, liste de cum­părături, liste de făcut. Iar pe plan educațional, interacționează cu utilizatorul prin generarea testelor de cul­tură generală și răspunde la întrebări de cultură generală din întreaga programă școlară.

Ce planuri aveți pentru dezvoltarea lui în perioada următoare?

Avem în vedere dezvoltarea unui model de căști pentru AVI – pentru a păstra intimitatea utilizatorului –, dar și dezvoltarea unor noi skill-uri la nivel educațional, pentru a ajuta pe de o parte elevii în procesul de învățare, iar pe de altă parte cadrele didactice în pregătirea materialelor educaționale. În acest moment ne poziționăm cu AVI într-o fază emergentă, care pe viitor ne dorim să prindă noi valențe ale dezvoltării și să putem identifica o largă aplicabilitate a acesteia în domenii diferite, în funcție de tendințele tehnologice manifestate la nivel global, influențele socio-economice, dar și cerințele pieței.

 

2 Comments
  1. Leon
    De ce doar pa Allview ?
  2. Apostol Ion
    Chiar așa, instalez aplicația pe Samsung și nu funcționează, de ce?

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: