BizRemote by certSIGN Opinii

Cum să gestionezi cât mai eficient perioada de izolare

18 mart. 2020 4 min

Cum să gestionezi cât mai eficient perioada de izolare

Reading Time: 4 minute

Felul în care ne raportăm la această perioadă în care este recomandat să stăm acasă este, de fapt, nota în care se va desfășura toată experiența stării tale. Poate să fie una gravă, dacă reacționezi la vacarmul din jur, lamentările celor apropiați, starea de criză care se propagă de la autorități spre canalele media sau poate fi o notă armonioasă, imediat ce îți propui să acționezi.

De psiholog Georgiana Spătaru

Se spune că mintea noastră emite de pe undele gamma ale creierului, atunci când suntem în situații noi de viață, în perspective pe care nu le-am mai gestionat în trecut și deci, pentru care, nu avem resurse cognitive sau emoționale. Această Corona-criză este o astfel de situație! Ca să îți poți folosi toate resursele personale – talentele, atitutinile deja formate, abilitățile și cunoștințele pentru a genera soluții noi, iată câteva acțiuni care te pot orienta!

1. Începe ziua pregătindu-te pentru acțiune!

Îmbracă-te frumos. Mintea noastră este obișnuită cu această rutină. Când plecai zi de zi la serviciu ai folosit acest obicei și de-a lungul timpului, a devenit ”semnalul” că ești gata de acțiune! Ideile pe care le poți avea lângă cana de cafea, în pijamalele care poartă dovada unei nopți prea lungi, pot fi diferite de cele pe care le ai în ținuta casual și neapărat smart, purtată în fiecare zi a săptămânii.

Compania Google a făcut un experiment când a cerut angajaților din funcții executive din departamentele nu foarte creative – contabilitate si gestionarea afacerii, să adopte un stil home-casual. Erorile din munca lor, în timp de 3 luni, au crescut cu 12%. Așadar, dacă haina nu-l face pe om, îi dă starea!

2. Fă ordine în resurse!

În aceste zile e important să îți gestionezi corect resursele, de toate felurile! Cum te simți în casa în care stai, câtă mâncare ai, de câți bani dispui și care sunt prioritățile de folosire a lor, care sunt serviciile sau produsele de care depinzi?!

Starea de bine ne vine din faptul că avem pe ce pune mâna și situațiile care devin absurde pe timp de noapte își găsesc soluțiile în puterea dimineții. Dac[ vremea asta te-a prins într-o perioadă dificilă din viața ta, e un moment bun să te ”refugiezi” în casa părinților, alături de oameni care te pot susține și pe care să îi consideri acasă.

3. Nu opri muzica!

Nu, nu mă refer la hit-urile actuale, deși clar sunt pe lista mea de nevoi, ci mai degrabă la entuziasmul și dorințele cu care îți trăiești viața. Da, trăim vremuri pentru care nu avem referințe, dar dacă ai norocul să faci o muncă pe care o iubești, să ai o pasiune care îți înalță inima și trăiești și din bucuria pe care o împărtășești făcând asta, nu te opri!

Lumea are nevoie de exemple de oameni care își continuă viața firesc și indiferent de cercul pe care îl influențezi, entuziasmul tău ar putea fi, pentru ei, mai valoros decât drojdia și făina, la un loc!

4. Lasă Yoga pentru perioada de după!

Dacă ți-a trecut prin cap să te apuci de lucruri noi, să înveți chineza sau să practici Pilates, ține-ți pornirea pentru a pregăti masa de prânz și toate mesele pe care le ai de pregătit pentru perioada cât rămâi acasă. Orice proces de învățare aduce o etapă de frustrare, perfect normală în timpul noilor achiziții. Contextul situației actuale deja este unul anxios, motiv pentru care nu-ți recomand să amplifici această stare.

5. Acceptă-ți scheletele din dulap!

În afară de socializare, perioada când puteam ieși afară din casă ne-a ajutat și să putem pune de-o parte situațiile cu care nu am vrut să ne confruntăm.

Relația, munca neadecvată cu devenirea noastră, zvâcurile interioare, toate sunt acum niște semne care ies în luciul atenției noastre. Le vedem clar, aproape că le simțim fizic, ne amintim de toate dățile când am evitat să ne confruntăm cu decizii, realități și adevăriuri. Mereu, o criză mare dezvăluie crizele mici.

Acestea, din păcate, nu mai pot fi îndesate în sacul pentru Yoga. Ia decizii tu pentru tine, apelează la un terapeut, dacă situația o cere, invită-te la dialog. Dacă e să ieșim mai buni din aceast context virusat, imunizează-te întâi la scheletele din dulapul conștiinței tale.

6. Tu ești tot ce ai!

Ia-ți timp pentru tine, petrece-ți o oră pe zi tu cu tine, pune-ți muzică de relaxare, dialoghează cu tine prin intermediul unui jurnal sau prin meditație. Toți ne dorim să avem o relație mai bună cu noi înșine iar în astfel de momente realizăm că cea mai importantă resursă din viața noastrăm suntem noi,. Cât timp nu e virusată, folosește-o!

Timpul marilor crize a schimbat omenirea prin faptul că a schimbat felul în care ne percepem și ne gestionăm. Asigură-te că persoana ta îți este cunoscută și onoreaz-o cu prezență și atenție!

În cele din urmă, trăiește fiecare zi conștient de prezent și lasă pentru mâine acțiunile pentru care încă nu ai resurse! Informează-te prin canalele media de încredere, integre și fără conținut abuziv. Fă tot ce ține de tine să umpli ziua de astăzi cu viață, acțiune și sens. E singura asigurare pentru viitor.

Georgiana Spătaru este de profesie psiholog, iar în ultimii ani s-a dedicat ca facilitator de formare personală și coach, unei nișe deosebite: căutarea fericirii. Astfel, a creat mai multe programe de dezvoltare emoțională și spirituală, printre care cursurile C.R.E.S.C. (Curs de Relaționare Emoțională si Spirituală pentru Copii) și a înglobat crezul ei în conceptul Exerciții de Fericire.

Array
One Comment
  1. Ioana Andrei
    As vrea sa stiu cum sa "supravietuim" dupa atatea saptamani de carantina...

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: