Interviuri

Depășirea barierelor: o conversație despre abilitățile și rolul de lider al femeilor

16 oct. 2023 3 min

Depășirea barierelor: o conversație despre abilitățile și rolul de lider al femeilor

Reading Time: 3 minute

Comparând situația actuală cu cea de acum cinci sau zece ani, putem observa o serie de progrese în ceea ce privește corectitudinea și incluziunea socială. Cu toate acestea, există anumite aspecte care pot fi îmbunătățite la nivel european.

În contextul Anului European al Competențelor, Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu peste 20 de ani de experiență în afaceri europene și două diplome de master – una în studii europene și alta în studii de gen -, ne-a vorbit despre modul în care putem îmbunătăți statisticile nefavorabile, imediat după participarea la evenimentul „Extraordinary Women”.

Ramona Chiriac, considerați că în România trăim în continuare într-o „lume a bărbaților”?

Societățile în care trăim sunt încă preponderent construite în jurul bărbaților. Cadrul societal actual continuă să acorde prioritate bărbaților și discutăm, printre altele, despre factori structurali specifici care împiedică, la nivel global, accesul femeilor pe piața muncii și reprezentarea lor echitabilă în politică, precum și distribuția inegală a sarcinilor în spațiul domestic.

Cum vi se pare experiența de a fi femeie într-o lume a bărbaților?

Ramona Chiriac Extraordinary Women 2
Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România

Nu este un secret faptul că deseori femeile trebuie să se străduiască mai mult pentru a câștiga un loc la masa la care se iau deciziile. De asemenea, nu este un secret nici faptul că femeile poartă povara treburilor casnice în proporție de 75 % la nivel european, situație despre care se discută foarte rar. Când am preluat această funcție, pe ușa biroului meu stătea scris „Șeful Reprezentanței” – și atunci am spus «V-aș ruga să scrieți „Șefa Reprezentanței”», chiar dacă genul feminin al acestui substantiv indică o valorizare diferită a funcției, pentru că misiunea noastră, indiferent de cine și ce suntem, este să creăm un spațiu adecvat pentru cele și cei care vin după noi și să construim pentru ei o lume în care să le fie mai ușor decât ne-a fost nouă.

Ce rol joacă în acest proces competențele?

În lumea dinamică de astăzi, în care informațiile circulă liber, iar resursele sunt imediat disponibile, calea către succes și către o carieră împlinită necesită o abordare proactivă în ceea ce privește dezvoltarea competențelor. Pentru a avea succes în carieră și pentru a profita de oportunitățile care ne ies în cale este absolut necesar să ne dezvoltăm cu diligență abilitățile. Peisajul pieței locurilor de muncă, aflat în continuă schimbare, impune versatilitate și adaptabilitate, iar cei care înțeleg acest adevăr sunt mai bine poziționați pentru a reuși.

Ce oportunități au cetățenii români pentru a dobândi noi competențe sau pentru a-și îmbunătăți competențele? Cum contribuie UE?

Agenda europeană privind competențele și Spațiul European al Educației își propun depășirea diverselor stereotipuri de gen, abordarea diferențelor de competențe și asigurarea de șanse egale pentru dezvoltarea competențelor. Inițiative precum Planul de acțiune pentru educație digitală (2021-2027), Strategia Women in Digital sau Deceniul digital al Europei fac domeniul digital mai atractiv și mai accesibil pentru femei, contribuind la creșterea reprezentării acestora în domeniu.

Sursele de finanțare pentru inițiativele menționate, dar și alte acțiuni ale Uniunii Europene care ne ajută să facem pași importanți în direcția cea bună provin din Fondul Social European+, Erasmus+, Horizon și bine-cunoscutele Planuri Naționale de Redresare și Reziliență. Egalitatea de șanse este atât despre femei, cât și despre bărbați. Nu este un joc de sumă zero; nu este despre învingători și învinși, ci este despre cum noi toți, împreună, putem deveni profesioniști mai buni și putem avea un control deplin asupra carierelor și a vieților noastre. Iar dobândirea competențelor adecvate este esențială în acest sens.

Ce credeți că lipsește în România pentru a echilibra această balanță?

Sunt numeroase planuri pe care e nevoie să se acționeze: legislație eficientă pentru a asigura șanse egale, și mă refer aici inclusiv la transpunerea și aplicarea legislației europene, schimbare de mentalități, voință politică, dar și solidaritate.

Spiritul de solidaritate între femei este ceva la care mai putem încă lucra – nu doar în România, dar cu atât mai mult în România. Nu concurăm unele cu altele. Trebuie să ne sprijinim reciproc prin gesturi simple, zilnice, prin acceptarea opțiunilor de viață sau de carieră personale, precum și prin gesturi mari, civice și decizionale, care vizează încurajarea participării femeilor la viața societății – în consilii de administrație ale companiilor, în foruri legislative sau executive, în ierarhii instituționale încă dezechilibrate din perspectiva participării femeilor. Să ne aplaudăm reciproc succesele, pentru că succesul uneia înseamnă succesul tuturor.

Ce resurse avem la dispoziție pentru a afla mai multe despre aceste subiecte?

Sunt disponibile mai multe oportunități și programe – vă invit să vizitați site-ul Drepturile tale sociale în UE (europa.eu) pentru a afla mai multe despre drepturile dumneavoastră sociale. Puteți afla mai multe despre recalificare și despre formarea profesională și puteți utiliza aceste informații în beneficiul dumneavoastră, pentru că informația înseamnă într-adevăr putere.

Array

Articole pe aceeași temă: