Creativitate Lifestyle MarComm Stiri

Documentarul lui Radu Ciorniciuc a câștigat marele premiu la Cracovia și intră în selecția pentru o nominalizare la Oscar

08/06/2020 2 min read

Documentarul lui Radu Ciorniciuc a câștigat marele premiu la Cracovia și intră în selecția pentru o nominalizare la Oscar

Reading Time: 2 minute

Documentarul ”Acasă”, primul lungmetraj al regizorului Radu Ciorniciuc, a primit marele premiu – The Golden Horn – la Festivalul de Film la Cracovia şi intră astfel în mod automat în cursa pentru o nominalizare la următoarea ediție a Premiilor Oscar.

Documentarul spune povestea familiei care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată. Radu Ciorniciuc (regizor și co-director de imagine), Lina Vdovîi (scenarist) și Mircea Topoleanu (co-director de imagine) au urmărit și documentat vreme de patru ani experiențele familiei Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, în Delta Văcărești, la traiul plin de provocări din jungla urbană a capitalei, după ce spațiul care le-a fost casă a devenit arie naturală protejată – Parcul Natural Văcărești.

Documentarul lui Radu Ciorniciuc a fost premiat și la festivalul internațional de film documentar DOK.fest Munchen, desfășurat online în perioada 6 – 24 mai. De asemena, a primit premiul Special al Juriului Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic (Thessaloniki Documentary Festival). Cea de-a 22-a ediție a acestui eveniment a avut loc online în perioada 19 – 28 mai 2020.

Traseul festivalier al documentarului a început cu premiera mondială în cadrul celei de-a de-a 42-a ediții a Sundance Film Festival (care a avut loc în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020), unde a câștigat Premiul Special al Juriului pentru Imagine în secțiunea World Cinema Documentary. 

Filmul s-a bucurat de selecții și invitații în peste 20 de festivaluri internaționale, printre care: CPH.Dox (desfășurat online în perioada 18-29 martie), Vilnius IFF (desfășurat online între 19 martie – 2 aprilie), DocAviv Israel, ZagrebDox, Hong Kong IFF (amânate), Crossing Europe, One World Prague, Movies That Matter, Cartagena FF, Oslo Pix și Sydney FF (anulate).

[youtube v=”XOdUY_sL-ok”]

 

Radu Ciorniciuc este reporter special și regizor de film. Este unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

Documentarul ”Acasă/ My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc, este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda). Partenerul principal al filmului este UiPath Foundation. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (Romania), Beep Studio (Cehia) și este reprezentat internațional de distribuitorul Autlook Filmsales.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă