Finanțe Lifestyle

Dubai, magnet pentru investitorii români

30 mai 2022 5 min

Dubai, magnet pentru investitorii români

Reading Time: 5 minute

Într-o perioadă în care războiul din Ucraina răspândește teamă în rândul românilor și îi trimite într-o goană fără precedent la cozi la pașapoarte, iar prețul aurului înregistrează creșteri record, investitorii din țară au găsit alternativa la criptomonede sau la piața imobiliară din România: investițiile în proprietăți din Dubai. 

Ca pasionat de călătorii, Răzvan Pascu a ajuns în foarte multe locuri din lume, iar Dubai este una dintre destinațiile sale preferate. Nu mâncarea delicioasă, plajele sau posibilitățile aproape nelimitate de shopping l-au cucerit pe tânărul blogger, ci, de această dată, piața imobiliară. Da, ați citit bine. Răzvan Pascu cocheta de ceva vreme cu ideea să investească în domeniul ­real ­estate în Dubai și, după ce a analizat tipurile de proprietăți și perspectivele de creștere, anul trecut Răzvan a luat decizia să investească într-un proiect imobiliar al Sobha Realty, un dezvoltator imobiliar din Emiratele ­Arabe Unite. A fost atras de planurile ­dezvoltatorului imobiliar, de calitatea construcțiilor și de randamentele superioare ale altor proiecte și a ­decis nu numai să devină investitor, ci și să semneze un acord de marke­ting și reprezentare în România cu compania. Acum, singurul regret al tânărului investitor este că nu a luat decizia aceasta mai devreme.

„Părerea mea este că Dubaiul va ajunge la nivel de prețuri în imobi­liare New York sau Singapore în 10-15 ani. Am mulți cunoscuți sau prieteni care au fost interesați să îi ajut să investească și ei, plus că sunt câteva zeci de români care îmi scriu zilnic solicitând informații despre investiții profitabile în Dubai, iar unii dintre ei achiziționează apartamente, 90% dintre ei pentru investiții și foarte puțini ca să se mute acolo”, spune Răzvan Pascu, antreprenor și blogger la razvanpascu.ro.

Într-o perioadă în care războiul de la graniță generează multă incertitudine și trimite românii într-o goană fără precedent după pașapoarte, iar prețul aurului înregistrează creșteri record, Rusia fiind unul dintre cei mai mari trei exportatori ai metalului prețios, investitorii români caută alternative la criptomonede sau la piața imobiliară din România, unde constructorii cresc prețurile de la lună la lună. Iar Dubai, chiar dacă se află la o distanță de mai bine de patru ore de zbor, este o destinație care devine din ce în ce mai apropiată de investitorii din România.

În Dubai, investițiile imobiliare bene­ficiază de protecția guvernului, iar sumele de bani ajung la dezvoltator doar în momentul în care compania termină de construit faza de proiect. Mai mult, nu există taxe și impozite pe proprietate, nu se plătește TVA la achiziția proprietăților rezidențiale și nici taxe pe veniturile obținute din chirii. Pe termen lung, randamentul net al închirierilor de locuințe în Dubai este de până la 15%, iar potențialul turistic al emiratului este unul uriaș, micul stat demonstrând an de an că nu există proiecte prea ambițioase.

Razvan Pascu

„În ceea ce privește dezvoltatorul Sobha, cu care lucrez eu și pe care îl reprezint în România, cred că a contat mai ales sistemul de plată, cu rate cumulate de câte 10% la fiecare șase luni, timp de aproape cinci ani. Iar apartamentul este gata după trei ani – un sistem de plată unic, ce îi atrage foarte mult pe românii care își cumpără apartamente în Dubai. În plus, e vorba de raportul preț-calitate peste medie și detaliile tehnice, dar și de situația generală tot mai incertă din Europa pe termen lung”, spune Răzvan Pascu, care mai adaugă că o parte dintre românii interesați să achiziționeze proprietăți în Dubai mai caută și certificat de rezidență sau de rezidență fiscală și implicit acces la un sistem medical foarte bun.

Confortul investițiilor în capitala luxului

La finalul anului trecut, Emiratele ­Arabe Unite au împlinit 50 de ani de la înființare, Dubai fiind un oraș practic nou, cu o infrastructură de invidiat, cu cele mai înalte clădiri din lume, zone de business în continuă dezvoltare și o destinație cu un potențial uriaș. Dacă în trecut Emiratele ­Arabe Unite erau luate în calcul doar de turiști curioși, de când statul oferă rezidență celor care dețin o proprietate acolo a devenit un paradis pentru investitorii străini, mai ales că în emirat este sezon turistic tot anul și o astfel de proprietate se poate închiria în regim hotelier, obținându-se astfel un randament aproape dublu față de cel care se poate obține în București, de exemplu.

Nicoleta Manea 1

„Dezvoltatorii cu care lucrăm noi dețin un cont escrow, adică un cont comun cu guvernul, care asigură clienții că banii lor sunt în siguranță și construcția este monitorizată atent. Astfel că investiția în Dubai nu înseamnă doar un trend, ci înseamnă chiar o oportunitate foarte bună și sigură de business. Fiecare etaj în plus ridicat este controlat de Dubai Land Department, iar banii din acest cont sunt eliberați treptat. Mai mult decât atât, documentul de vânzare-cumpărare este format din 80 de pagini care explică totul în detaliu”, spune Nicoleta Manea, CEO și cofondatoare a agenției imobiliare ANG Luxury ­Properties.

Românii interesați să achiziționeze o proprietate în Dubai trebuie să știe că prețurile sunt foarte variate și pornesc de la 150.000 de euro și pot ajunge și până la câteva milioane de euro, dacă investitorii sunt în căutare de vile de cea mai înaltă calitate sau de penthouse-uri cu vedere 360 de grade. Investitorii care iau în calcul să achiziționeze una dintre proprietățile din Dubai din portofoliul ANG Luxury Properties mai trebuie să știe că se oferă rate direct la dezvoltator, care se plătesc într-un cont escrow. Ratele sunt pe o perioadă de 3-5 ani, în funcție de dezvoltator.

„La unele proiecte care vor fi finalizate în anul 2025, avem plan de plată 60% pe trei ani până la finalizare și restul de 40% se vor plăti timp de doi ani, după finalizare, adică până în 2027. În acești doi ani, clientul deja începe să beneficieze de achiziția apartamentului, având posibilitatea de a lucra cu o firmă de property management pentru a începe deja să facă profit”, adaugă Nicoleta Manea.

De la începutul anului, prin agenția condusă de Nicoleta Manea au achizi­țio­nat proprietăți în Dubai mai bine de 50 de familii din toată țara. ANG Luxury Properties a organizat două evenimente speciale pentru investitori, în București și Cluj-Napoca, la care au participat reprezentanții dezvoltatorului. La finalul celor două eve­nimente, agenția imobiliară a înregistrat vânzări totale de 46 de milioane de dolari. Și cum interesul investitorilor din țară a fost unul mare, antreprenoarea a decis să organizeze evenimente similare în fiecare lună în marile orașe ale țării. „Spre surprinderea noastră, am avut un număr substanțial de clienți care au achiziționat în urma unor consultanțe pe Zoom. Contează foarte mult calitatea produsului și serviciilor pe care le oferim. Făcând o medie de investiție, avem două tipuri de clienți, cei care cumpără pentru investiție, pentru un venit pasiv în plus, aici media ar fi de 250.000 de euro, dar și investitori la scară largă, care cumpără câte un etaj cu scopul de a-l revinde, iar aici vorbim de 18 milioane de euro”, adaugă antreprenoarea.  

Foto: © Checco � Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: