Companii Stiri

E.ON: Investitii de peste 5 mld lei, in Romania

26 mai 2015 2 min

E.ON: Investitii de peste 5 mld lei, in Romania

Reading Time: 2 minute

De la venirea sa pe piata locala, E.ON a investit peste 5 miliarde de lei si a virat catre stat o suma similara sub forma de impozite si taxe, a anuntat compania. „Operatiunile din Romania sunt de o importanta strategica pentru grupul international din care facem parte. Astazi suntem una dintre cele cinci piete de baza pentru E.ON SE, alaturi de Germania, Marea Britanie, Suedia si Cehia, ceea ce demonstreaza ca realizarile de aici si proiectele pe care le derulam sunt foarte apreciate si au reconfirmat increderea in potentialul sectorului energetic romanesc”, a declarat Frank Hajdinjak (foto), Director General al E.ON Romania, intr-un comunicat de presa.

Din 2005, de cand a preluat fostele distributii de stat din domeniul gazelor naturale si energiei electrice, grupul E.ON a modernizat reteaua de gaze naturale pe o lungime de aproape 6.350 de kilometri si a fost extinsa pe o lungime de circa 1.250 de kilometri. In ce priveste reteaua de energie electrica, aceasta a fost modernizata si reabilitata pe o lungime de circa 2.700 kilometri, extinsa pe o lungime de peste 1.100 de kilometri pentru racordarea de noi consumatori, iar 2.550 de posturi de transformare au fost inlocuite sau modernizate.

Efortul investitional a totalizat peste 5,12 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro). De mentionat si valoarea taxelor si impozitelor platite statului, care a insumat 5,5 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro) in cei 10 ani.

In prezent, compania asigura electricitate si gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judete, cu circa 457.000 mai multi decat avea in portofoliu in anul 2005. E.ON este primul furnizor integrat, dar si primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate. Compania asigura electricitate in peste 2.540 de localitati si gaze naturale in peste 1.000 de localitati.

De la 1 ianuarie 2015 si-a inceput activitatea E.ON Distributie Romania, companie rezultata din fuziunea companiilor de distributie de gaze naturale si electricitate. Operatiunea a fost realizata prin absorbtia companiei E.ON Moldova Distributie (EMOD) de catre E.ON Gaz Distributie (EGD), urmata de redenumirea acesteia din urma E.ON Distributie Romania (EDRO). O singura interfata cu clientii, cresterea calitatii serviciilor oferite pe piata, gestionarea optima a activelor si eficientizarea costurilor comune sunt cateva dintre beneficiile acestei fuziuni.

“Retelele de distributie necesita in continuare investitii masive, pentru ca inca din 2005, cand le-am preluat de la stat, acestea aveau un grad de uzura avansat. Pentru a realiza acest efort investitional este nevoie de stabilitate si predictibilitate legislativa și fiscala, nu am vrea sa mai vedem taxe si impozite introduse peste noapte sau modificate fara o minima consultare prealabila”, a subliniat Frank Hajdinjak.

Companiile E.ON din Romania au investit in total, in anul 2014, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare suma alocata in acest scop in ultimii ani. Investitiile au fost directionate in principal catre modernizarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice. Pentru 2015 sunt bugetate investitii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume ce vor fi alocate, de asemenea, prioritar catre proiectele de modernizare a retelelor de distributie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: