Finanțe Stiri

Economia României are nevoie de o dietă

19 iul. 2019 3 min

Economia României are nevoie de o dietă

Reading Time: 3 minute

Economia României s-a lansat precum săritorii pe schiuri puțin inconștienți, în sensul că la orice săritură cu schiurile trebuie să te concentrezi foarte clar pe partea de aterizare, a declarat ​​Horia Braun-Erdei, economist șef BCR, într-o conferință organizată de Asociația Adminsitratorilor de Fonduri (AAF), adăugând că ne-am concentrat mult pe lansare și nu știm cum stăm cu partea de aterizare.

horia braun aaf

Economistul a făcut o comparație între evoluția creșterilor salariale și creșterea productivității și a arătat că cele două nu sunt corelate. “Din 2013 până în 2018 am avut aproape o dublare a salariilor în sectorul public, salariul minim s-a dublat și el, în sectorul privat salariile au crescut cu 60%. Pe partea cealaltă, dacă punem în termeni comparabili, nominali, productivitatea muncii a crescut doar cu 50%, aproximativ. Am mai avut o depreciere a leului care ajută puțin competitivitatea externă, dar a fost de un nivel mai scăzut, de 5%. Și am avut și o îmbunătățire a raportului dintre bunurile pe care le exportăm față de pe care le importăm, dar de nivel ceva mai scăzut”, a spus Horia Braun, arătând că din această diferență de dinamică am obținut adâncirea deficitului de cont curent.

În 2019 decalajul s-a menținut, iar economistul estimează că deficitul de cont curent va ajunge la 5% din PIB.

braun deficite

„Avem aproape cel mai mare deficit de cont curent din Europa, mai e doar Cipru care e peste noi, dar e alt tip de economie”, a spus Braun, adăugând că în condițiile în care legea pensiilor publice a fost adoptată și promulgată, se deschide perspectiva unei lărgiri destul de accentuate a deficitului bugetar.

Economistul a explicat că deficitul ar putea ajunge în 2021 la peste 5% – “undeva la 5,4%” doar din creșterea punctului de pensie, fără calculul creșterii numărului de pensionari.

Horia Braun a arătat că avem cel puțin 2,5% din PIB neajustat, iar aceasta va fi tema noului guvern, “chiar dacă niciun politican nu recunoaște”.

Economistul spune că această ajustare este ca o cură de slăbire. De aici și metodele de ajustare:

1. Consumă mai multe calorii decât acumulezi – ”Grow out of your debt” –

2. Taie din calorii – Taie din cheltuieli, atât din cele publice (beneficii), cât și din cele private (impozite, taxe)

3. Metode chirurgicale – Program de austeritate, așa cum a mai avut România, cu FMI.

„Salariile în sectorul public sunt de așteptat să încetinească. Chiar și salariul minim va trebui să încetinească pentru că nu mai există marjă de competitivitate la nivelul companiilor industriale, care sunt direct afectate de creșterea salalriului minim. În aceste condiții (…) deși șomajul e scăzut și piața muncii e încordată, perspectiva este una a încetinirii creșterilor salariale. În acel context consumul și serviciile care au dus în spate creșterea economică se vor mai subția, chiar dacă nu vor dispărea ca și contributor la creștere”, a explicat economistul.

Braun a arătat că “dieta” prin consumul de calorii nu va fi suficient pentru ajustare. El a explicat că v-a trebui să mâncăm mai puțin, dar în context electoral, vor amâna întotdeauna un program de austeritate.

Economistul crede că ar fi mai înțelept ar fi să avem o ajustare graduală, chiar dacă am avea un deficit de peste 3% pentru 2-3 ani. “Nu am fi prima țară care ar avea un deficit de 5-6% și îl corectăm cu 0,3-0,5% pe an. Un astfel de scenariu mi se pare mai plauzibil, cu excepția situației în care pe lângă ce avem de acum deja instituit în lege, mai apar și alte inițiative”, a precizat Braun.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: