Interviuri

EcoTree, digitalizare în lumea deșeurilor

4 mai 2022 4 min

EcoTree, digitalizare în lumea deșeurilor

Reading Time: 4 minute

EcoTree este o platformă digitală care oferă companiilor o soluție cloud de tip software all-in-one pentru operațiunile de gestionare a deșeurilor, dar și un marketplace ce conectează generatorii de deșeuri cu colectorii licențiați din toată țara. În spatele ­­startup-ului stau pasiunea și experiența din piața de IT și de business development lui Alexandru Petrescu, COO & Co-founder al EcoTree, și ale lui Marius Cîrstea, Product Manager & Co-founder. 

Cum funcționează EcoTree și cu ce se diferențiază?

Proiectul a luat naștere din dorința de a aduce o schimbare în bine mediului înconjurător printr-o soluție inovatoare în piața de waste mana­gement și reciclare din România. EcoTree este prima platformă digi­tală de gestionare a deșeurilor din România într-o piață tânără, în care digitalizarea este abia la început. Funcționalitățile existente ale platformei și cele pe care urmează să le dezvoltăm cât de curând au scopul de a eficientiza procesul de mana­gement al deșeurilor și de a ajuta companiile să obțină trasabilitatea deșeurilor end-to-end, permițând și stocarea datelor, pentru menținerea evidenței și clarității operațiunilor.

Astfel, prin intermediul platformei, companiile pot gestiona tranzacțiile de deșeuri prin plasarea comenzilor către colectorii actuali sau către colectori licențiați înregistrați în platformă, pot păstra o evidență digitală a tuturor operațiunilor și pot genera documente juridice automatizate precompletate. De asemenea, aceștia pot folosi modulele de business intelligence pentru analiza și raportarea datelor, modulele speciale de licitație și alte module personalizate, asigurând, astfel, transparența și trasabilitatea deplină a proceselor de gestionare a deșeurilor.

Cât ați reușit să acoperiți din această piață până acum și care este obiectivul? 

Piața de reciclare și management al deșeurilor din România este încă tânără. În acest moment, acoperim un segment mic din piață, deși avem clienți cu extindere națională din industria de retail și beverages, dar și peste 80 de colectori naționali licențiați pe toate tipurile de deșeuri. Așadar, toate eforturile noastre sunt concentrate în a crește gradul de penetrare a pieței și totodată de digitalizare a reciclării printr-o soluție inovatoare de clean technology, așa cum a fost creată platforma EcoTree. 

Ce provocări ați întâmpinat în implementarea pe piața din România? 

Cred că cea mai mare provocare o reprezintă mentalitatea și, mai ales, obișnuința oamenilor de a face un ­lucru într-un anumit fel, care a funcționat și încă este utilizat pe o scară destul de largă în România. De altfel, în orice industrie în care majoritatea activității se face pe hârtie și documente printate, când apare o soluție digitală, există o perioadă în care trebuie să informezi, să educi piața și să ai răbdare.

Însă avem o echipă de profesioniști, iar utilizatorii noștri din companiile partenere au beneficiat de susținere constantă în înțelegerea și fluidizarea activității în platformă, astfel că înregistrăm rezultate tot mai bune în fiecare lună în ceea ce privește tranzacțiile de deșeuri desfășurate prin intermediul platformei. 

EcoTree

Cum vedeți situația actuală a de­șeu­rilor și în ce direcție consi­derați că se îndreaptă? 

UE a stabilit obiectivele climatice pen­tru 2030, angajându-se să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. Așadar, pentru a respecta noile directive menite să alinieze legile actuale la aceste obiective ambițioase, UE a lansat pachetul Fit for 55 (Pregătit pentru 55), un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației, asigurându-se că politicile sale sunt în conformitate cu noile obiective climatice stabilite. Iar România are de făcut un efort consistent și constant pentru a atinge aceste obiective ambițioase.

Ceea ce observăm, inclusiv prin activitatea companiilor partenere în platformă, este faptul că interesul acestora față de managementul deșeurilor crește și sperăm că vor continua să își urmărească obiectivele de sustenabilitate și de protejare a mediului înconjurător. De asemenea, piața reciclării se deschide treptat către digitalizare și acest lucru sperăm să deschidă tot mai mult companiile către servicii de suport care le pot ajuta să obțină eficiență și trasabilitate în zona de waste management. 

Ce investiții ați obținut până în acest moment și ce planuri de finanțări aveți?

În luna noiembrie a anului 2021, startup-ul EcoTree a primit a doua rundă de finanțare în valoare de 500.000 de dolari, susținută de Sparking Capital ca lead investor al companiei, de platforma de crowdinvesting SeedBlink, precum și de business angels interesați de soluții din zona de green technology și clean technology, ajungând astfel la o investiție totală de ­0,75 milioane de dolari.

În 2022 ne concen­trăm atenția către creșterea bazei de clienți și extinderea cât mai mult la nivel național, ceea ce înseamnă creșterea gradului de digitalizare în industria reciclării din România. 

Ce rezultate aveți până în acest ­moment și care sunt următorii pași?

Platforma EcoTree are, în prezent, contracte în derulare cu clienți multinaționali din industria de retail alimentar băuturi și produse alimentare. De asemenea, peste 450 de utilizatori, reprezentanți ai generatorilor, își desfășoară operațiunile și comenzile de gestionare a deșeurilor direct din platformă. În același timp, peste 80 de colectori licențiați pe toate tipurile de deșeuri, cu acoperire națională, sunt înregistrați și operaționali în platformă.

Mai mult, până în acest moment, începând cu luna septembrie 2021, prin platforma EcoTree s-au tranzacționat aproximativ 5.000 de tone de deșeuri, acest lucru însemnând economisirea a 14.450 tone CO2.  

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 362 (18 aprilie – 16 mai 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: