Stiri Tech

EFdeN, locul 4 la concursul mondial de case solare Solar Decathlon

30 nov. 2018 3 min

EFdeN, locul 4 la concursul mondial de case solare Solar Decathlon

Reading Time: 3 minute

Echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon din Dubai, s-a clasat pe locul al patrulea din lume la clasamentul general mondial, aducând ţării noastre cea mai bună performanţă istorică.

Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare, a avut loc în perioada 14-29 noiembrie 2018, în Dubai. EFdeN, echipa din România, a concurat alături de alte 14 echipe din 11 ţări, printre care se numără SUA, Australia, Franța, Italia, Olanda şi ţări din Asia și Orientul Mijlociu.

 Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Competiția a fost una extrem de dură și de exigentă: dintr-un total de 21 de case calificate pe baza concursului inițial de proiecte, numai 18 au reușit să finalizeze casele și să ajungă în Dubai, iar apoi numai 15 dintre acestea au reușit să treacă de inspecțiile preliminare și să intre efectiv în competiție.

Casa cu care a participat EFdeN în competiție se numește EFdeN Signature și a avut un buget total de aproape 4 ori mai mic decât al proiectului care a câștigat competiția, FutureHaus din SUA. Sursele de finanțare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obținute din parteneriate cu peste 100 de companii comerciale, iar proiectul este unul 100% educațional și de cercetare, realizat de studenți români.

Performanțele EFdeN Signature la Solar Decathlon Middle East 2018:

EFdeN a obținut Locul I la Comunicare, proba care evaluează capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (sustenabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei.

Locul II le-a revenit tinerilor pentru proba de Inginerie și Construcție. Proba a avut ca obiectiv să evalueze construcţia şi sistemele incluse, inovaţia, integrarea şi implementarea soluțiilor. Ei au demonstrat un nivel ridicat de funcţionare a structurii, instalaţiilor electrice, mecanice şi echipamentelor.

Echipa a obținut Locul II și la Condiții de Confort, probă monitorizată prin senzorii amplasați în casa EFdeN Signature pe parcursul celor 10 zile de competiție. Scopul a fost de a asigura confortul interior prin controlul temperaturii, umidității, luminii, calității aerului interior și performanțelor acustice.

La proba de Sustenabilitate au urcat din nou pe podiumul mondial pentru Locul III. Juriul a evaluat modul în care fiecare echipă a reuşit să reducă impactul locuinţei asupra mediului pe durata ciclului de viață, păstrand în acelaşi timp condiţiile de confort şi sănătate. De asemenea, proiectarea interdisciplinară și inițiativele de conservare a apei și vegetației au fost parte a acestei evaluări.

Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii din echipa EFdeN, mai întâi în București, în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei, unde a putut fi testată și vizitată de bucureșteni. Apoi a fost transportată în Dubai și reconstruită pe situl competiției, în doar 14 zile. Casa urmează a fi dezasamblată în următoarele 7 zile în Dubai, iar echipa se va întoarce în țară pe 10 decembrie.

În spatele rezultatelor stau 2 ani de cercetare, proiectare și practică voluntară a tinerei echipe multidisciplinare formată din studenți ai 4 universități din București: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea Politehnică și Universitatea București. Implicarea activă și eforturile EFdeN în direcția sustenabilității se remarcă și în proiectul energiaTa, Ghidul Condițiilor de Confort și o serie de produse sustenabile dezvoltate de organizație.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: