BizRemote by certSIGN Companii

Eficacitate de 94,5% a vaccinului dezvoltat de compania Moderna

16 nov. 2020 2 min

Eficacitate de 94,5% a vaccinului dezvoltat de compania Moderna

Reading Time: 2 minute

Compania farmaceutică americană Moderna anunță că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are eficacitate de 94,5%, conform datelor testelor clinice din faza a treia, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Niciun bolnav grav de COVID nu a fost înregistrat în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul Moderna, faţă de 11 în grupul placebo. Un procent de 9-10% dintre persoanele vaccinate au acuzat efecte secundare importante după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, precum oboseală, dureri musculare sau iritaţie în jurul înţepăturii. La fel ca în cazul celorlalte vaccinuri împotriva COVID-19, încă nu se cunoaşte cât timp este menţinută protecţia împotriva COVID-19.

„Este un moment de cotitură în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva COVID-19”, a spus directorul companiei Moderna, Stéphane Bancel. „Această analiză preliminară pozitivă rezultată în urma testului nostru de fază 3 ne oferă primele indicaţii clinice că vaccinul nostru poate preveni boala COVID-19, inclusiv formele grave.”

În urma acestor teste clinice, Moderna va solicita în săptămânile următoare autorizaţia de punere pe piaţa în SUA, fiind nevoie ca mai întâi vaccinul să fie aprobat de către autorităţile de reglementare.

Agenţia europeană de reglementare în sectorul sanitar a anunţat tot luni începerea unei evaluări a vaccinului experimental împotriva COVID-19 produs de compania farmaceutică americană Moderna, în urma lansării unor evaluări similare pentru vaccinurile produse de AstraZeneca şi Pfizer.

Este al doilea vaccin produs de o societate farmaceutică din SUA care prezintă un rezultat încurajator, după cel al companiei Pfizer, realizat în cooperare cu compania germană BioNTech şi care a avut o eficacitate de peste 90% în testele clinice.

Compania Moderna are în vedere să producă anul acesta circa 20 de milioane de doze de vaccin şi între 500 de milioane şi un miliard de doze anul viitor în unităţile proprii şi în cele create prin parteneriate în SUA, Elveţia şi Spania. 

În prezent, sunt peste 100 de vaccinuri în dezvoltare, dintre care aproximativ 10 în stadii avansate: unul dezvoltat de Sanofi și GSK, unul dezvoltat de compania Moderna, dar și un candidat al al asocierii Oxford – AstraZeneca.

Credit foto: Photo 202086862 © Piero CruciattiDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: