Companii Stiri

Holde Agri Invest va investi 62 mil. lei în modernizarea și extinderea fermelor sale

13 mai 2021 3 min

Holde Agri Invest va investi 62 mil. lei în modernizarea și extinderea fermelor sale

Reading Time: 3 minute

Compania Holde Agri Invest pregătește investiții totale de 62 de milioane de lei în dezvoltarea afacerii sale în 2021. Din suma totală, aproximativ 30 de milioane de lei vor fi direcționați către extinderea suprafeței exploatate și 32 de milioane de lei către modernizarea fermelor existente.

Holde Agri Invest este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, având o capitalizare de piață de aproximativ 72 de milioane de lei.

„Anul 2021 se anunță unul dens în proiecte de modernizare și optimizare a activității operaționale. Ne dorim ca cele trei ferme pe care le operăm să performeze și mai bine și de asemenea, vrem să continuăm să extindem suprafața exploatată de Holde. Ne uităm la ferme cu potențial ridicat care ar putea atinge rapid performantă operațională dorită de noi și ar putea fi integrate relativ ușor în structura noastră. Modelul nostru de a restructura activitatea fermelor pe care le preluăm a fost deja testat și perfecționat în decursul celor trei ani de activitate și suntem convinși că va funcționa foarte bine și pe viitor.”

Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest

Investițiile planificate de Holde Agri Invest vor fi parțial finanțate prin operațiunea de majorare a capitalului social care va începe luna aceasta. Compania intenționează să atragă aproximativ 29 de milioane de lei printr-o operațiune de majorare a capitalului social prin emiterea a 21 de milioane de noi acțiuni ordinare. Restul investițiilor vor fi acoperite prin finanțare bancară.

Cum vor fi folosiți banii

Aproximativ 70% din capitalul atras de la investitorii Bursei de Valori București va fi direcționat către extinderea suprafeței exploatate prin achiziționarea fermelor situate în județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Olt sau Constanța.

Holde Agri Invest exploatează în prezent 10.000 de hectare de teren agricol. Capitalul atras în operațiunea de majorare a capitalului și finanțarea prin împrumuturi bancare vor permite companiei să își extindă suprafața exploatată cu minimum 3.000 și până la 13.000 de hectare pe parcursul anului 2021.

Holde este în discuții avansate cu cinci ferme mari și trei mici, care ar putea fi ușor integrate în structura exploatației agricole curente și ar putea obține rapid performanțe operaționale ridicate.

Restul de 30% din capitalul vizat va fi utilizat pentru modernizarea fermelor existente, pentru a crește profitabilitatea globală a companiei. Modernizarea fermelor include investiții în spații de stocare, utilaje, irigații – care pot maximiza producția – precum și investiții în proiecte agro-tehnice, care pot furniza sinergii afacerii Holde.

Pentru modernizarea fermelor, Holde intenționează să combine capitalul strâns prin majorarea de capital social în proporție de 15% și împrumuturile bancare care vor finanța 85% din investiții.

„Pentru 2021 avem planuri complexe de investiții în spații de stocare, utilaje, irigații și modernizarea fermelor care pot maximiza producția. Ne uităm atent și la investiții în proiecte agri-tech cu care putem avea sinergii foarte bune. Extinderea terenului exploatat rămâne o prioritate pentru acest an, dar vom fi selectivi. În prezent, cu o dimensiune semnificativă, de aproape 10.000 de hectare de teren, avem mai multe oportunități decât înainte, atât de a crește capitalul, cât și de a-l investi în proiecte profitabile marca Holde.”

Iulian Cîrciumaru, Președinte al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest

Modernizarea fermelor

Investițiile în modernizarea fermelor se vor concentra pe cele două ferme principale – Roșiori de Vede și Agromixt Buciumeni. Planul de dezvoltare include investiții de 6,3 milioane de lei în echipamente și utilaje pentru ferma Roșiori și 2 milioane de lei în sistemul de logistică al fermei conform conceptului propriu al Holde.

De asemenea, 7 milioane de lei vor fi alocați pentru în extinderea silozului Călinești cu spații de stocare de 4.400 de tone special pregătite pentru producția ecologică, precum și în achiziționarea unei capacități suplimentare de însilozare de 6.000 de tone care urmează să fie anexată fermei Frumușani.

Mai mult, pentru ferma Roșiori de Vede, până la sfârșitul anului 2021, Holde intenționează să investească într-o platformă de colectare și stocare a gunoiului de grajd și o stație de compostare cu o capacitate de 10.000 de tone/an. Pentru Agromixt, investiția principală va fi în echipamente și utilaje, în valoare de 13,6 milioane de lei, 1,3 milioane de lei în logistică și 1,4 milioane de lei într-un proiect pilot de irigații.

Din investițiile totale de 32 de milioane de lei în modernizarea fermelor, Holde a implementat deja proiecte în valoare totală de 5,3 milioane de lei, din care 4,2 milioane de lei au fost investiți în echipamente și utilaje noi pentru ferma Agromixt. În prezent, sunt în curs de implementare investiții în valoare de 17 milioane de lei, în timp ce celelalte 9 milioane de lei sunt planificate pentru anul acesta.

Pentru 2021, Holde își propune venituri consolidate de 56,6 milioane de lei, cu 29% mai mult față de 2020 și un profit net de 7,4 milioane de lei. Producția totală ar urma să ajungă la 36.823 tone în 2021.

Holde Agri Invest a încheiat 2020 cu venituri consolidate de 43,9 milioane de lei și un profit net de 3,4 milioane de lei, rezultat generat din producția de 24.003 tone.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: