Creativitate Lifestyle MarComm

Festival de new media art la București3 min

08/10/2019 3 min read

Festival de new media art la București3 min

Reading Time: 3 minute

La doi ani de la lansarea One Night Gallery, prima galerie de new media art din România, se lansează RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), festival de new media art care va avea loc între 1 și 3 noiembrie la Uzina Electrică Filaret.

RADAR este și o platformă de scouting a proiectelor emergente de artă și tehnologiei dedicată artiștilor contemporani. Această lansare vine ca urmare a potențialului imens al unei nișe în care tehnologia se transformă în mediu artistic de expunere pentru artiștii români și se concentrează pe extinderea ariilor de expresie și experimentare artistică.

Structura proiectului se sprijină pe 9 piloni cu identitate distinctă: Realitate Virtuală, Realitate Augmentată, Inteligență Artificială, Proiecții Video, Instalații Interactive, Game Art, Robotică, Music & Tech, Education & Playground și reunește artiști și dezvoltatori din toate aceste domenii într-un format inovator și imersiv pentru public.

“După doi ani de la lansarea One Night Gallery, am avut ocazia să vedem apetitul publicului pentru infuzia tehnologiei în artă. Suntem în punctul în care tehnologia este din ce în ce mai prezentă în arta contemporană și din acest motiv, lansăm RADAR, o platformă ce dă voce tuturor artiștilor contemporani care duc inovația prin tehnologie în toate domeniile conexe artei. Această platformă va fi baza unei noi mișcări în arta contemporană și această infuzie de nou va putea fi împrumutată de zona de tehnologie, de muzică, de branding creativ, astfel încât acest demers să reprezinte punctul 0 al unei noi paradigme în artă” a declarat Mădălina Ivașcu, co-fondator, One Night Gallery și RADAR.

Ne dorim totodată să subliniem și dezvoltăm rolul educațional al acestui proiect, prin urmare pe parcursul celor trei zile se va desfășura și un hackathon pentru proiecte de AR și VR. Un demers care încurajează experimentele artistice și colaborarea între artiști și dezvoltatori din medii diferite. În plus, vom amenaja și o zonă dedicată copiilor unde vom lansa noua colecție de haine augmentate pentru copii și o carte de poezii cu realitate augmentată, susținută de Samsung, ce poate fi vizualizată prin aplicația dARe by Samsung” declară Sorina Topceanu, co-fondator, One Night Gallery și RADAR.

Alina Anca, unul dintre artiștii prezentați la RADAR, povestește: “Artele digitale emergente au, în acest moment, un dublu rol: acela al transmiterii mesajului artistic, asemenea oricărui act creativ din cele mai străvechi timpuri, precum și cel al aducerii în fața privitorului a unei mici “revoluții” tehnice, a proceselor prin care artistul nu este doar un gânditor sau un meșter priceput, ci și un explorator curios al potențialului tehnologic actual, un pionier care dorește să inspire curajul, joaca și experimentul ca norme sociale pentru a ne aprofunda cunoașterea. “

Piața de motion graphics si animatie din România este încă la început, dar gradual, observăm cum se înmulțesc studiourile dedicate acestor forme de artă și cred într-o creștere semnificativă a creativilor și clienților care vor merge pe această cale în următorii doi ani. Ne-am decis să sărbătorim animatorii locali invitați la RADAR prin a le expune conținutul de scurtă durată pretabil canalelor de social media (Instagram, Facebook sau TikTok). Vom avea și doi invitați speciali români cărora le vom dedica showcase-uri”, explică Dragoș Boțcău, curatorul secțiunii de animație din cadrul RADAR.

Pentru afișul festivalului au fost folosite 35,000 de postere pentru a instrui inteligența artificială, iar posterele generate sunt creații artistice cu trăsături unice și neașteptate. Acest AI a fost dezvoltat in-house și este un GAN (Generative Adversarial Network), un sistem de rețele neuronale care generează artă după analiza prealabilă a unui set vast de imagini. Unicitatea proiectului derivă din puterea sa de a procesa și de a transforma seturi de date în inovație artistică, prezentă și la RADAR.

Biletele se pot cumpăra pe Bilete.ro.  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE