Lifestyle

Filme pentru toate gusturile la TIFF 2018

21 mai 2018 2 min

Filme pentru toate gusturile la TIFF 2018

Reading Time: 2 minute

Dansul, muzica și moda conectează publicul de toate vârstele la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film  Transilvania. În câteva zile, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice va da startul unui maraton de proiecții speciale, premiere mondiale, evenimente în aer liber, expoziții aniversare și petreceri legendare, organizate în nu mai puțin de 13 spații-partenere.

Sub emblema Film și Politică, cinefilii vor descoperi povestea victimelor dictaturii lui Franco, care încă luptă pentru dreptate. Filmat de-a lungul a şase ani, Tăcerea celorlalți (El silencio de los otros/The Silence of Others, r. Almudena Carracedo, Robert Bahar) redă eforturile victimelor şi ale supravieţuitorilor în timp ce organizează „Procesul argentinian”, refuzând să dea uitării crimele împotriva umanităţii. Producția distinsă cu Premiul publicului la Berlin va fi proiectată pe 27 mai, de la ora 15:30, la Cinema Florin Piersic și va fi urmată de o dezbatere organizată împreună cu partenerii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. De o proiecție specială, organizată în parteneriat cu Sports Festival, va avea parte și documentarul John Mcenroe: Imperiul perfecţiunii (L’empire de la perfection/ In the Realm of Perfection, r. Julien Faraut), un film-eseu captivant despre legendarul tenisman John McEnroe, care explorează dorinţa lui de perfecţiune, frustrările personale, dar şi cea mai grea înfrângere din carieră, cea de la turneul de tenis de la Roland-Garros din 1984. Filmul va rula pe 28 mai, de la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Pe 29 mai, după lăsarea serii, publicul TIFF va urmări în premieră mondială documentarul Dacii liberi (Free Dacians), regizat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan. Proiectat în aer liber în decorul fantastic de la Arkhai Sculpture Park (Vlaha), documentarul abordează într-o manieră inedită cele mai controversate subiecte legate de naționalism, urmărind intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite. Evenimentul va începe de la 20:30, cu un concert-eveniment susținut de URMA, formația de rock alternativ, originară din Cluj-Napoca.

Iubitorii de operă sunt invitați să savureze documentarul Maria by Callas, regizat de Tom Volf, care include imagini rare din arhiva personală a cântăreței, înregistrări live, scrisori și detalii intime, povestite chiar de cea mai mare soprană a secolului XX. La patru decenii de la dispariția ei, filmul care o înfățișează pe faimoasa cântăreață așa cum nimeni nu a mai văzut-o până acum se va bucura de o proiecție specială, găzduită de Cinema Florin Piersic, marți, pe 29 mai.

O surpriză pentru cinefilii amatori de heavy metal, Heavy Trip (r. Jukka Vidgren, Juuso Laatio) urmărește aventurile bizare ale unei trupe de metaliști finlandezi, hotărâți să cânte cu orice preț pe scena unui festival de gen din Norvegia. Călătoria lor provoacă un șir lung de ilegalități, jafuri macabre, dar şi un conflict armat între cele două ţări. Filmul va putea fi urmărit la Cinema Mărăști, pe 26 mai, de la ora 19:30 și pe plaja de la Someș Open Air, pe 28 mai, de la ora 22:00.

Proiecția specială dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, eveniment devenit tradiție în ultimii 10 ani la TIFF, va oferi publicului șansa de a umări, într-o versiune special accesibilizată, Un pas în urma serafimilor (One Step Behind The Seraphims). Debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, inspirat de experienţele trăite chiar de regizor într-un seminar teologic, va fi prezentat miercuri, pe 30 mai, de la ora 19:30, la Cinema Mărăști.

Foto: Westwood – punk, icon, activitst

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: