Companii Stiri

Fonduri europene de 82.000 euro pentru “Frăția Bacilor Ardeleni”

24 sept. 2019 3 min

Fonduri europene de 82.000 euro pentru “Frăția Bacilor Ardeleni”

Reading Time: 3 minute

Cinci fermieri din județul Cluj se reunesc în “Frăția Bacilor Ardeleni”, o asociație creată cu fonduri europene care are la bază conceptul de lanț scurt.

Prin intermediul acestui parteneriat, laptele va fi colectat de la membrii asociației, procesat într-o fabrică din Mociu și transformat în brânzeturi artizanale, care vor fi vândute printr-o rețea de magazine din oraș.

Fonduri europene în valoare de 82.000 euro

Ideea de a pune bazele “Frăției Bacilor Ardeleni” îi aparține lui Ștefan Moldovan, unul dintre fondatorii Carmangeriilor Moldovan, care a dorit a fructifica potențialul local oferind producătorilor mici șansa de a valorifica eficient laptele. Asociația de tip lanț este constituită în prezent din cinci fermieri originari din județul Cluj: Ștefan și Cosmin Moldovan, Martin Bologh, Colceru Dragoș Iuliu, Ion- Dorin Rus și Viorel Delean. Proiectul a atras fonduri europene în valoare de 82.000 euro.

“Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care ne-am unit forțele și ne dorim să creăm brânzeturi calitative în Transilvania. Ne unește dorința de a păstra tradițiile românești, ardelenești, de creștere a animalelor și de producere a brânzeturilor artizanale. Formăm împreună o familie de fermieri, ghidați de aceleași principii, valori și respect pentru muncă, animale și natură”, a declarat Ștefan Moldovan, inițiatorul “Frăției Bacilor Ardeleni”.

Asocierea producătorilor de lapte reprezintă o necesitate ținând cont că, în ultimii ani, creșterea vacilor de lapte s-a dovedit a fi o afacere greu de susținut pentru producătorii mici. Fermierii menționează că prețul redus pe care aceștia îl primesc pe litrul de lapte de la marile firme colectoare îi dezavantajează. În cele mai multe cazuri prețul plătit de procesator unui fermier depășește cu greu un leu, în timp ce în magazine se vinde la un preț chiar și de cinci ori mai mare.

1.500 de litri de lapte procesați zilnic

Laptele este colectat de la parteneri ai asociației “Frăției Bacilor Ardeleni”, fermierii locali, iar apoi este procesat în fabrica de la Mociu care aparține Atelierului de Lapte. Aici se produce o gamă largă de brânzeturi din lapte proaspăt de vacă și de oaie precum telemea de vacă, de oaie și mixtă, brânză de burduf, cașcaval, cremă de brânză și rulade de brânză.

Produsele respectă rețetele tradiționale și vor purta eticheta Atelierul de Lapte, “Frăția Bacilor Ardeleni” garantând calitatea laptelui colectat.

În ultima lună au fost procesați 1.500 de litri de lapte zilnic, curând capacitatea de procesare fiind preconizată a ajunge la 2.500 de litri de lapte pe zi. Produsele fabricate la Mociu vor fi comercializate inițial în magazinele Cosm-Fan și Moldovan.

Avantajele unei asociații de tip lanț scurt

Asociația de tip lanț scurt “Frăția Bacilor Ardeleni” prezintă o serie de beneficii precum: o fabrică ultramodernă în care laptele poate fi procesat la cele mai înalte standarde, vânzarea produselor se face direct către consumatorul final fără intermediari, membrii au oportunitatea de a crea noi produse, de a îmbunătăți calitatea acestora, de a atrage noi tipuri de consumatori, de a depăși vânzările din zonele rurale și de a pătrunde pe piețele urbane din Cluj.

Asociația crește animalele în natură, libere, în sisteme semideschise și sunt hrănite natural și echilibrat pentru a se asigura că laptele și brânzeturile au un gust autentic și natural.

Industria de lactate din România

Piața lactatelor în România este într-o continuă dezvoltare, brânzeturile reprezentând jumătate din valoarea totală a pieței. Consumul brânzeturilor la noi în țară depășește 100.000 tone în fiecare an, potrivit ultimelor statistici.

De asemenea, studiile dezvăluie că jumătate dintre români consumă brânzeturi de 1 – 3 ori pe săptămână și 4 din 10 români au acest aliment inclus în meniul zilnic.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: