GRF+: Creativitatea se listează la bursă
Reading Time: 11 minuteGraffiti Plus (GRF+), una dintre principalele agenții de consultanță în comunicare pentru branduri și businessuri relevante în societate din România, anunță intenția de a-și face debutul în 2025 pe bursa de la București. Am aflat detalii de la Bogdan Tomoiagă, președintele Consiliului de Administrație, și Irina Ciocan-Stănescu – CEO.
Cum a fost anul 2024 pentru agenție din punctul de vedere al businessului?
Irina Ciocan-Stănescu: 2024 a fost un an de creștere atât din perspectiva businessului, cât și a portofoliului de clienți, iar cuvintele-cheie au fost Relevanță și Impact la toate nivelurile. La capitolul expertiză, ne-am consolidat poziția pe piață prin creșterea diviziilor care oferă servicii specializate, precum Sports și Sponsorship, Experience Marketing, Healthcare sau Influencer Marketing.
În ceea ce privește portofoliul, am dus la următorul nivel relații care există de ani buni cu partenerii noștri deja consacrați și, în urma unor pitch-uri, am început parteneriatul cu Samsung, brandul alături de care trăim entuziasmul de a gândi mereu în termeni de #DoWhatYouCant. Și de asemenea cu dm – drogerie markt, alături de care am organizat Press Play for Beauty, cel mai mare eveniment de beauty experience al verii 2024.
Intern, am crescut echipa, am urat bun venit unor colegi noi (experți în marketing digital, comunicare integrată sau new business) și am diversificat rolurile din GRF+ pentru a aduce mai multă profunzime produsului și agilitate proceselor agenției.
De exemplu, avem activ rolul de Chief Integration Officer, în care îl avem alături de noi pe Andrei Dragu. Tot în 2024, am integrat și mai puternic instrumente de digitalizare în munca noastră, dar și o soluție de tip ERP, pentru obținerea și gestionarea în timp real a datelor de business și creșterea eficienței și profitabilității.
Anul trecut a fost unul provocator din foarte multe puncte de vedere, de la macro pe plan individual. Instabilitate politică și prudență în alocarea bugetelor, nevoie de pregătire pentru 2025 –un an dificil economic și social, integrarea noilor skilluri și volatilitatea procedurilor privind AI, un subiect pe care căutăm încă soluții și o poziționare stabilă, susținerea unui produs de consultanță, în paralel cu nevoia de răbdare în construcția unui parcurs de carieră, fragmentarea bugetelor și a competiției. În ciuda acestor tensiuni, ne-am consolidat acele zone capabile să impacteze pozitiv și pe termen mediu și lung poziția, respectiv rezultatele GRF+.

Care ați spune ca au fost cele mai reușite momente și de ce?
Irina: Pe lista scurtă a evenimentelor memorabile se află cu siguranță câștigarea pitchului Samsung și entuziasmul care a venit din posibilitatea de a lucra cu un lovebrand care îmbină zona de tech cu cea de lifestyle.
Un alt moment special a fost cel în care am urcat în formulă aproape completă pe scenă și am primit premiul Agenția de PR a Anului – pentru a 4-a oară în ultimii 6 ani la Romanian PR Award.
Dar în topul preferatelor mele se află în egală măsură momentele din fiecare zi din agenție, alături de echipa rezilientă, curajoasă și insightful de oameni care fac lucrurile să aibă sens. Momentele alături de colegii mei din fiecare echipă, în care facem brainstorming, căutăm soluții în care credem cu adevărat că vor aduce schimbare sau dezbatem aprins până găsim formula câștigătoare pentru fiecare provocare creativă, de brand sau de business.
Dar provocările?
Irina: Provocarea principală rămâne ritmul accelerat în care ne desfășurăm activitatea, dublat de presiunea constantă de a fi nu doar creativi, ci creativi într-un mod etic și sustenabil. În era inteligenței artificiale, piața cere soluții rapide, dar și strategice, creative și totodată măsurabile. În plus, odată cu fragmentarea audiențelor și ascensiunea micro-comunităților, comunicarea tradițională nu mai este suficientă. Pentru noi, soluția la provocări este obsesia pentru relevanță – o direcție care ne forțează constant să ieșim din zona de confort și să livrăm produse de comunicare agile, campanii centrate pe oameni, neutre din punct de vedere media, construite pe insight-uri reale și execuții memorabile.
Ce vă propuneți pentru 2025?
Bogdan Tomoiagă: 2025 va fi un punct de referință pentru GRF+, pentru că growth is never on hold. Mai specific ne preocupă industria, cum se poziționează, care sunt zonele de creștere și de accelerare și ne dorim să le ocupăm foarte repede. Ne-am propus ca din 2025 să ne consolidăm poziția și să accelerăm creșterea, folosind trei direcții esențiale: listarea la bursă, dezvoltarea verticalelor strategice de core business, respectiv extinderea ecosistemului GRF+.
În primul rând, consolidarea și extinderea ecosistemului GRF+ este o prioritate. Am construit de-a lungul anilor o platformă integrată de servicii, care îmbină consultanța strategică, creativitatea și tehnologia pentru a răspunde provocărilor tot mai complexe din comunicare. În 2025 ne propunem să amplificăm acest model, dezvoltând capacități suplimentare și integrând expertiză în zone emergente, cu accent pe creșterea sinergiilor între diviziile noastre și companiile în care avem dețineri. Un pilon esențial este expansiunea unor verticale cu potențial ridicat de creștere în industria de marketing și comunicare. Vom intensifica dezvoltarea unor divizii specializate precum:
•Influencer Marketing – o zonă în care ne-am consolidat deja prezența și unde vom inova prin strategii de engagement bazate pe date și tehnologie.
•Sports & Sponsorship – în cadrul căreia vom lansa MatchPlan, o agenție specializată, dedicată managementului activelor de sponsorizare și optimizării parteneriatelor în sport.
•Health – un domeniu cu un potențial semnificativ, unde ne propunem să aducem expertiza în comunicarea integrată mai aproape de industriile farmaceutică, wellness și medicală, în care avem deja o expertiză extinsă și pe care ne propunem să o accelerăm.
Aceste direcții strategice sunt susținute de o echipă de 85 de consultanți, dintre care 10% dețin certificări internaționale, oferind un mix de competențe care răspunde nevoilor unor clienți de calibru global precum BCR, Carrefour, Coca-Cola HBC, Orange România, OMV Petrom, Procter & Gamble, Samsung și Warner Bros. Discovery. Un alt obiectiv major pentru 2025 este listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), un pas strategic care ne va permite să ne diversificăm mecanismele de finanțare și să accelerăm investițiile în tehnologie, talent și extindere.
Pregătirea acestui moment a început cu mult înainte, iar parteneriatul cu Goldring, brokerul partener în acest demers, ne oferă expertiza necesară pentru o tranziție solidă către statutul de companie listată, cu toate oportunitățile pe care le aduce prezența pe piața de capital.
În plus, anul acesta aducem o certificare în Employer Branding Leadership, care va contribui la consolidarea abilităților noastre de a dezvolta experiențe integrate în jurul brandului de angajator și de a integra obiectivele de HR – comunicare internă – recrutare. Totodată, am început anul 2025 cu trei noi parteneriate și cu prelungirea relației cu un client de referință, semn că abordarea noastră strategică generează încredere, valoare și aduce continuitate în business.
Irina: Am început anul cu energie și cu entuziasmul care vine odată cu 3 clienți noi, dar și cu o serie de campanii alături de clienți existenți de care suntem mândri. Vorbim despre lansarea Life-Lab.ro, prima platformă digitală a BCR care aduce educația financiară interdisciplinară în toate școlile din România. Vorbim despre evenimentul-experiență Samsung Cea mai bună zi în care, prin tehnologie și artă, audiența a experimentat beneficiile AI într-un mod unic. Și nu în ultimul rând, vorbim despre faptul că în primele lui ale anului colega noastră Ioana Cucu a adăugat în portofoliu o certificare nouă în Employer Branding Leadership de la Employer Branding College.

Recent ați anunțat că vă veți face debutul pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Ce a determinat această decizie?
Bogdan: Decizia de a ne lista pe piața AeRO a Bursei de Valori București este rezultatul unui plan strategic pe termen lung. După aproape trei decenii de activitate pe piața locală și internațională, de valoare adusă prin stabilitate și creștere prin agilitate, am ajuns într-un punct în care dezvoltarea continuă a afacerii noastre necesită noi surse de capital și un acces mai larg la mecanisme financiare inovatoare pentru aceasta industrie.
BVB, prin piața AeRO, reprezintă o platformă prin care ne propunem să diversificăm modalitățile de finanțare ale agenției și să accelerăm transformarea noastră într-un lider regional, capabil să valorifice oportunitățile de creștere rapidă și care se dezvoltă transparent. În mod specific, listarea ne permite să atragem capital pentru investiții în tehnologii emergente și în extinderea serviciilor oferite, dar și să îmbunătățim guvernanța corporativă, având alături mai mulți shareholderi. Accesul pe piața de capital ne va oferi posibilitatea de a implementa proiecte strategice ambițioase, în special în domeniile digitalizării și al marketingului integrat, sectoare în plină expansiune la nivel global și strategice pentru creșterea GRF+.
Ce sperați să vă aducă această mișcare? Spuneați că vreți să dezvoltați noi produse dedicate segmentului în care operați. Puteți dezvolta?
Bogdan: Listarea la bursă reprezintă un mecanism prin care ne propunem să aducem agenția într-o etapă superioară de maturitate și performanță. Pe lângă accesul la capital, care va susține accelerarea creșterii, ne dorim să valorificăm resursele financiare pentru a lansa produse și servicii care răspund unor nevoi emergente ale pieței.
Simt nevoia să aduc aici mai mult context: în prezent, industria de marcom se află într-o perioadă de transformare accelerată, iar jucătorii trebuie să adopte rapid noi soluții digitale și să gestioneze mai eficient relațiile cu publicurile lor, printr-o abordare integrată. De exemplu, integrarea unor soluții și instrumente de marketing bazate pe inteligență artificială și pe automatizarea proceselor de analiză a datelor ne va permite să creăm campanii de comunicare personalizate, mai rapide, cu o mai mare integrare a datelor disponibile și cu un impact mai mare pentru clienți.
În plus, avem în vedere și extinderea competențelor noastre de marketing sportiv și influencer marketing. Aceste domenii au avut o expansiune semnificativă în ultimii ani și continuă să reprezinte un vector de creștere, având în vedere schimbările comportamentale ale consumatorilor și migrarea masivă către mediile digitale. Dezvoltarea de produse și servicii dedicate acestora va contribui la întărirea poziției noastre ca agenție ce își dorește să aducă soluții la probleme de business ale clienților, capabilă să ofere soluții inovatoare și cu relevanta semnificativă în contextul actual.
Ce ne aduce această mișcare? Mai multă putere de creștere pentru GRF+ și o capacitate mai mare de a impacta relevant business-urile clienților care aleg să lucreze cu noi și au ca prioritate propria creștere.
Ați declarat că ați fost mereu preocupați și atenți la a păstra adaptarea constantă la vremurile în schimbare și dorința de a fi cu un pas înaintea tendințelor. Cum realizați acest lucru?
Bogdan: În primul rând, prin pasiunea și prin dorința colegilor noștri de a fi mai buni, de a evolua constant și de a fi the go to person în relația dintre client și agențiile lui. Industria în care activăm – communication consultancy – este una extrem de dinamică, în care schimbările comportamentale specifice fiecărei generații sunt constante. Iar aici trebuie să subliniem layerul tehnologic care influențează și remodelează toate comportamentele în piață și vine cu o consecință evidentă pentru orice industrie: adaptabilitatea este esențială pentru succesul pe termen lung.
Ce vă doriți cel mai mult de la industria de marcomm locală?
Irina: Industria de marcomm din România a ajuns în punctul în care e necesară mai multă colaborare reală între jucătorii din industrie și un efort comun pentru definirea unor standarde profesionale clare, care să ne ajute să evoluăm sănătos și sustenabil. Sunt inițiative unde colaborarea poate aduce mai multe beneficii decât competiția, precum definirea și adoptarea ghidului de pitch în comunicare integrată sau a unor standarde de folosire a AI-ului în mod responsabil în industrie. Ambele ar crea valoare atât pentru profesioniștii din agenții, cât și pentru cei din echipele-client.
Ce faceți pentru a o îmbunătăți?
Irina: În primul rând, investim în soluții certificate. Aducem instrumente și tehnologii testate internațional și dezvoltate de GRF+, având probabil cea mai extinsă echipă de consultanți seniori certificați în domenii precum comunicare de criză, CSR și sustenabilitate, marketing sportiv, evaluare și măsurare, strategie și leadership creativ. Iar pentru a transfera mai departe, în echipă, abilități și competențe specifice, dar și soft skills, avem propriul nostru program de learning & development, Brainery+.
Prin intermediul lui, ne propunem ca toți colegii din GRF+, indiferent de nivel lor de start, să învețe și să crească continuu, astfel încât să fie mai competitivi – în agentie, pe piața muncii, în viața clienților alături de care lucrează.
Mai departe de asta, suntem membri ARRP, IAA și IAB România și ne implicăm, alături de colegii din industrie, în promovarea de standarde comune, găsirea de soluții la problemele cu care ne confruntăm și în susținerea formării viitoarelor generații de profesioniști în domeniul comunicării. În paralel, avem proiecte în care împărtășim know-how-ul nostru studenților, în colaborare cu asociații studențești, dar și instituții de învățământ.
Ce își doresc clienții în 2025?
Irina: Hibridul preferat al anului: productivitate și inovație. Mai specific, avem nevoie de soluții cu un element ridicat de noutate, care pot livra rezultate în termen scurt, de tehnologie care entuziasmează și surprinde, dar rămâne în același timp stabilă și predictibilă. De autenticitate, dar în limitele impuse de guvernanța corporativă.
Clienții din 2025 caută soluții de comunicare ce aduc creativitate, dar și garanția unui produs de consultanță – sunt testate, măsurabile, validate și vor aduce rezultate în business. Clienții de astăzi caută mai mult decât execuții creative – își doresc strategii integrate, bazate pe insight-uri reale, care pot fi implementate agil în contexte complexe.
În plus, se orientează din ce în ce mai mult spre parteneriate strategice, care aduc valoare pe termen lung pe mai multe fronturi: imagine, încredere, business și mai departe. Văd în agenții nu doar creativi sau experți, ci consultanți care înțeleg business-ul, navighează eficient prin schimbări și livrează campanii 100% testate, cu rezultate pe termen mediu și lung. Asta înseamnă inclusiv o atenție crescută pentru brand purpose, ESG, retenția de talente și puterea de a genera conversații relevante cultural.
În ceea ce privește produsele de agenție, observăm o creștere a orientării clienților spre:
- Influencer Marketing platforms & e-commerce – 2 din 3 brief-uri din GRF+ includ cel puțin o componentă de influencer marketing;
- Evenimente și experiențe de brand – peste 40% dintre proiectele agenției GRF+ se bazează pe dezvoltarea de experiențe de brand;
- ESG – dezvoltăm și comunicăm strategii și proiecte cu componente de ESG alături de peste 75% dintre clienții noștri principali;
- Soluții integrate de Executive Profiling & Corporate Reputation – vedem o accentuare a cerințelor de reputație corporativă;
- Employee Experience & Employer Branding – cu accent pe experiența integrată și integrarea obiectivelor HR – comunicare internă – talent – EB.
Ce rol are consultanța din punctul vostru de vedere?
Irina: Pentru GRF+, consultanța este baza produsului de comunicare – acel strat strategic care dă sens, direcție și focus fiecărei idei. Obiectivul nostru e să dezvoltăm soluții care aduc la masă zone diferite și complementare din marcomm, axate pe impactul dorit în business, cu puterea de a construi reputație, încredere și conversații relevante.
Nu vedem consultanța ca pe un proces unilateral, care se întâmplă în birourile noastre, departe de brand sau consumator, ci ca pe un exercițiu constant de co-design. Lucrăm alături de echipele-client, cu parteneri din ecosistem, dar și din afara lui, pentru a genera soluții relevante, care deschid conversații relevante cultural.
Într-un mediu dominat de evenimente și provocări, de fragmentare și accelerare digitală, consultanța devine acel spațiu sigur în care brandurile pot găsi claritate, viziune și consistență. Nu oferim doar expertiză, ci și un mindset de parteneriat: punem întrebările potrivite, aducem la masă perspective complementare și construim, împreună, campanii, de comunicare sau de brand marketing, care creează valoare – atât pentru business, cât și pentru societate. Suntem relevanți.
Performanță financiară:
- Venituri în 2023: 36,8 milioane lei
- Profit net în 2023: 1,6 milioane lei
- 85 de consultanți în echipă (10% cu certificări internaționale)
În aproape 30 de ani de activitate continuă am acumulat experiențe semnificative, iar lumea a trecut prin mai multe schimbări comportamentale semnificative, din care câștigătorii au fost rezilienții, cei care au inovat, iar pe termen mediu aceia care și-au învățat lecțiile ca să dea și mai multă putere construcțiilor lor de business. Monitorizăm și observăm evoluții și comportamente, iar cel mai recent exemplu încheiat și care a afectat lumea este momentul 2020, când corona, criza ne-a dat o lecție globală memorabilă.
Pentru noi, GRF+, să anticipăm trenduri și să le transformăm în soluții inovatoare care să răspundă nevoilor pieței a devenit, în ultimii cinci ani, un element esențial al strategiei de business, iar această abordare proactivă presupune o cercetare constantă a pieței, colaborări strânse cu clienții pentru a înțelege tendințele emergente și implementarea rapidă a acestora în strategiile noastre de comunicare. Ce am intuit și am urmărit: creșterea pieței de influencer marketing, acum creșterea și profesionalizarea pieței de sports, consolidarea și dezvoltarea serviciilor pentru clienții din zona de healthcare.
Un alt exemplu: încurajăm cultura inovației interne, creând un mediu de lucru care sprijină gândirea creativă și colaborarea interdepartamentală, pentru a identifica și a dezvolta noi idei și soluții. Vom duce acest demers și mai departe, prin co-working în echipe multidisciplinare, bazate pe expertiza întregului ecosistem de business, aducând la masă leadership din toate ariile de expertiză, inclusiv internațională. Menținem o legătură strânsă cu colegii de la Ketchum, în special cu biroul de la Londra și cu lideri de opinie din industrie, pentru a fi mereu în contact cu cele mai noi tendințe și tehnologii, iar această deschidere continuă spre inovație și parteneriate ne permite să rămânem în avangarda industriei.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 392 (15 aprilie – 15 mai 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz