Antreprenori by eMAG

IMM-urile din România vor primi ajutor de 1 miliard de euro de la Comisia Europeană și de la buget

01/05/2020 < 1 min read

IMM-urile din România vor primi ajutor de 1 miliard de euro de la Comisia Europeană și de la buget

Reading Time: < 1 minut

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, ajutorul pentru IMM-uri a fost dublat, de la 500 de milioane de euro la 1 miliard de euro.

„Ajutorul pus la dispoziția IMM-urilor a fost de 500 de milioane de euro, apoi s-a vehiculat în spațiul public suma de 750 de milioane iar astăzi putem spune că, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, am obținut o sumă totală de 1 miliard de euro, inclusiv sprijin din bugetul de stat”, a declarat ministrul Boloș în cadrul dezbaterii online găzduite de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Suma de 1 miliard de euro este complementară lansărilor de proiecte ce se au în vedere pentru încurajarea antreprenoriatului în economia post pandemică.

În prezent, guvernul analizează cele 4 instrumente negociate cu Comisia Europeană:

  1. Granturi în valoare de 10% din cifra de afaceri destinat capitalului de lucru necesar finanțării activităților curente (de exemplu, stocurile).
  2. Vouchere de consum, inclusiv cele de turism, pentru digitalizare sau pentru servicii. 
  3. Subvenționarea salariilor pentru persoanele aflate în șomaj tehnic, măsură ce va acoperi până la 50% din costurile salariale, odată acceptată propunerea de Comisia Europeană.
  4. Sprijinirea investițiilor sub forma schemelor de ajutor de stat, valoarea maximă fiind de 800.000 euro pentru fiecare IMM.

De asemenea, ministrul Marcel Boloș a anunțat că va avea consultări cu mediul bancar pentru a simplifica și debirocratiza procesul de evaluare și selecție a proiectelor de fonduri europene, prin care proiectele destinate mediului de afaceri „să beneficieze de o evaluare a bancabilității care să simplifice la maximum evaluarea tehnico financiară”.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă