Analize

Impactul COVID-19: Turismul global va avea pierderi de circa 1.000 de miliarde de dolari în 2020

13 mai 2020 2 min

Impactul COVID-19: Turismul global va avea pierderi de circa 1.000 de miliarde de dolari în 2020

Reading Time: 2 minute

Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) estimează o scădere între 60% și 80% a sosirilor internaționale turistice în 2020, ceea ce se va traduce în scăderi ale veniturilor din turism între 910 miliarde și 1.200 de miliarde de dolari în acest an.

Prăbușirea industriei pune în pericol direct între 100 și 120 de milioane de locuri de muncă la nivel global, dar va avea un efect de tsunami la nivelul multor țări.

Ce face Uniunea Europeană?

În Europa, potrivit Comisiei Europene, industria turismului (care include călătoriile, transportul, cazările, mâncarea, recreerea și cultura) contribuie cu 10% la PIB-ul Uniunii Europene. Nu mai puțin de 267 de milioane de europeni (62% din populația UE) fac cel puțin o călătorie de plăcere pe an și 78% dintre europeni își petrec vacanțele în țara lor sau în altă țară din UE.

Sezonul estival, care va fi cel mai grav afectat din cauza pandemiei de COVID-19, aduce în medie 150 de miliarde de euro pe an în UE, cu 360 de milioane de sosiri.

Comisia Europeană a lansat, miercuri, 13 mai, un ghid cu recomandări pentru a ajuta statele membre UE în procesul de ridicare a restricțiilor de circulație și pentru a permite repornirea turismului la nivel european, cu respectarea precauțiilor legate de sănătate.

Oficialii europeni subliniază că ridicarea restricțiilor nu trebuie făcută generalizat, ci în etape și coordonat între statele membre și să permită călătoriile fără restricții între zone în care situația epidemiologică este similară, cu posibilitatea de a reintroduce restricții dacă va fi cazul.

Comisia Europeană propune ca orice acțiuni în domeniu să se facă pe baza a trei criterii principale:

  • epidemiologice – concentrarea pe zone unde situația s-a îmbunătățit, respectând directivele Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și folosind harta regională elaborată de ECDC;
  • capacitatea de a putea implementa măsuri de izolare pe toată durata călătoriei, inclusiv la trecerea graniței, incluzând măsuri de siguranță suplimentare și măsuri specifice în zonele unde distanțarea fizică este dificil de asigurat
  • aspectele economice și sociale – prioritizând inițial deplasările peste graniță în domenii esențiale de activitate și luând în considerare motivele personale ale cetățenilor.

Oficialii europeni insistă, de asemenea, asupra respectării principiului nediscriminării: când un stat membru decide să permită intrarea călătorilor pe teritoriul său sau în anumite zone ale acestuia, trebuie s-o facă fără discriminare, permițând venirea oamenilor din toate zonele, regiunile sau țările UE cu aceleași condiții epidemiologice. La fel, restricțiile trebuie ridicate fără discriminare, către toți cetățenii și rezidenții din statele UE, indiferent de naționalitatea acestora.

Foto: © Anyaberkut | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: