fbpx
Finanțe

“Îngrășatul în ajun” se aplică și pentru bugetul statului1 min

10/01/2017 2 min read

author:

“Îngrășatul în ajun” se aplică și pentru bugetul statului1 min

Reading Time: 2 minute

Taman în aceste zile politice s-a descoperit că execuția bugetară a explodat în luna decembrie, parcă pentru a ne convinge că “îngrășatul în ajun” se aplică și pentru bugetul general consolidat, scrie consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, pe propria pagină web

“Închiderea execuției bugetare a anului 2016 a confirmat pe deplin, încă o dată, faptul că decembrie este luna fierbinte a cheltuielilor publice, luna în care deficitul decolează. Este însă important de știut că <îngrășatul în ajun> în materie de execuție bugetară nu este vreo surpriză de dată recentă ori vreo deficiență a recentei guvernări tehnocrate”, spune Marinescu.

deficitul-bugetar-cosmin-marinescuÎn anul 2014, aproape întreg deficitul bugetar a fost făcut în luna decembrie, arată Cosmin Marinescu. Anul 2015 a fost și mai sugestiv din acest punct de vedere, căci la finele lui noiembrie exista excedent, iar în decembrie s-a realizat un deficit de peste 2% din PIB. În 2016 se continuă același pattern bugetar, de vreme ce peste două treimi din deficitul anul este realizat doar în luna decembrie.

“Avem de-a face aici cu deficiențe structurale, profunde, în materie de programare și execuție bugetară. Acestea vin din trecut și nu se rezolvă neapărat din pixul ministrului, oricare ar fi acesta, ci mai degrabă prin schimbarea comportamentelor în administrație, care să conducă la disciplină bugetară”, mai spune Marinescu.

Cosmin Marinescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice al Academiei de Studii Economice (ASE) din București, cadru didactic din 1998 și doctor în Economie (2003).

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *