Business Tech

Marius Ionescu, Benefito Mobile: Cumperi de la hypermarket și primești minute pe cartela de telefon

25 feb. 2021 3 min

Marius Ionescu, Benefito Mobile: Cumperi de la hypermarket și primești minute pe cartela de telefon

Reading Time: 3 minute

Pe piața telecom din România încearcă să își facă loc operatorul virtual Benefito Mobile, care va lansa primele cartele preplătite prin care clienții primesc credit pe mobil atunci când achiziționează produse și servicii. Despre noutatea acestui serviciu, precum și despre viitorul operatorilor virtuali pe o piață telecom super-competitivă, am stat de vorbă cu Marius Ionescu, General Manager Benefito Mobile.

Ce aduce nou pe piața telecom, din România, Benefito Mobile?

Benefito Mobile este primul operator care lansează o cartelă preplătită ce va aduce utilizatorului credit pe mobil la achiziția de produse și servicii, asigurând convergență între industria de telecom și cea de retail. Modelul constă în acordarea de credit pe telefonul mobil la achiziționarea de produse sau servicii de la firmele partenere.

Ne adresăm în principal tuturor celor care fac cumpărături și care încarcă lunar un SIM prepaid, care este al lor sau al părinților sau al copiilor. Un alt segment vizat este cel al persoanelor trecute de prima tinerete care are o utilizare mai redusă a telefonului mobil și care astăzi plătesc lunar o sumă semnificativă pentru a beneficia de trafic “nelimitat” pe care nu îl folosesc.

Ce rețea folosește Benefito?

Benefito Mobile utilizează rețeaua Telekom Romania Mobile Communications, prin intermediul Veridian, care este conectat la rețeaua Telekom Romania Mobile ca Agregator MVNO. Folosim infrastructura radio Telekom, dar avem propria plajă de numere de telefonie mobilă, deținem propriile SIM-uri și avem servicii distincte din punct de vedere tehnic și comercial. În acest context, doar utilizatorii de SIM-uri Benefito Mobile vor beneficia de bonusurile oferite de partenerii de retail din eco-sistemul nostru.

Ce așteptări aveți până la sfârșitul acestui an?

Suntem încrezători  în modelul de business inovator pe care Benefito-Mobile îl va oferi clienților  și credem că vom convinge cel putin 35.000 de utilizatori să ni se alăture încă din primul an. Ca și cifră de afaceri estimăm venituri de aproximativ 700.000 euro pentru primul an.

Când estimați că business-ul va deveni profitabil?

Proiecția financiară ne arată că sunt șanse mari de a atinge punctul de break-even la numai 12 luni de la lansarea comercială. În această etapa, compania este în proces de recrutare și formare a echipei alături de care să implementeze viziunea fondatorilor, urmând a ajunge la un număr de 20 de angajati.

Finanțarea proiectului Benefito-Mobile a fost asigurată de acționarii fondatori. Lor li s-a alaturat Roca X și un grup de invesitori privați prin intermediul platformei Seeblink, cu o investiție cumulată de 300.000.

Cum funcționează concret un MVNO?

Pentru a avea propriile servicii de telefonie mobile, un MVNO are nevoie de software-uri și sisteme IT specifice și de acces la o rețea de telefonie mobilă. Un MVNO nu detine o retea de telefonie mobile, el foloseste reteaua unui operator existent. Pentru a avea propriile produse de telefonie mobilă, un MVNO trebuie să dețină sau să cumpere serviciile IT/IS necesare și să încheie un contract de acces la rețeaua unui operator mobil. În cazul de față, aceste două componente sunt contractate cu Veridian Systems, Benefito Mobile urmând să se ocupe numai de marketarea și comercializarea propriilor servicii de telefonie mobilă.

Care este legătura cu Veridian?

Veridian Systems operează singura platformă de agregare pentru servicii de telefonie mobilă din România, în măsură să ofere toate serviciile de care o companie are nevoie pentru a furniza propriile servicii de telefonie mobile, de a a se lansa ca operator mobil virtual. Veridian este deținută de Marian Velicu (fost Vicepreședinte Vodafone România) și Marius Ionescu (antreprenor cu o practică de peste 30 de ani în telecom) și a funcționat în această componentă înca de la înființare. Compania are și alte contracte semnate pentru furnizarea de SIM-uri și servicii de tip MVNO care se afla în faza de implementare. În ceeea ce privește Benefito Mobile, aceasta este marcă înregistrată a companiei GOIL Services Romania S.A, autorizată ca Operator Mobil Virtual (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) de către Autoritatea de reglementare. Compania a fost înființata în aprilie 2018, având ca acționar majoritar firma Goil Power SRL din Italia, căreia i s-a alăturat Marian Velicu și Marius Ionescu.

Există un viitor pentru MVNO pe piață sau apariția, în România, a fost mult timp întârziată?

Apariția MVNO-urilor în Romania a fost întârziată din cauza faptului că accesul la rețelele operatorilor mobili nu a fost reglementat. Este foarte dificil pentru un operator mobil să ajungă la un acord comercial cu operatorii mobili tradiționali care nu au o motivație puternică (alta decât cerința legală) pentru care să deschidă piața pentru noi competitori. Viitorul MVNO-urilor pe piața locală este strâns legat de capacitatea de a identifica și opera în acele nișe de piață în care operatorii traditionali nu pot fi competitivi datorită riscului de canibalizare a propriei baze de clienți, cum ar fi abonamente low cost sau valabilitate crescută a creditului.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: