Interviuri Companii Lifestyle

Medicină la noi standarde

25 mart. 2019 3 min

Medicină la noi standarde

Reading Time: 3 minute

Am vizitat la Tel Aviv cel mai mare spital de chirurgie din Israel, unde grija și respectul pentru pacient sunt o adevărată religie, și am aflat de la dr. Dorit Tekes-Manova, directorul Assuta Medical Center, cum se face performanță în sănătate.

Dorit Tekes Manova m 1

Ce servicii oferiți în cadrul Assuta Medical Centers?

Assuta Medical Centers este cea mai mare rețea privată de spitale din Israel. Avem opt spitale și centre medicale în tot Israelul, din nord până în sud, și ne focusăm în principal pe proceduri chirurgicale – de la proceduri minore până la operații pe inimă și creier sau oncologice. Jumătate din activitatea noastră este privată și cealaltă publică, deci oferim servicii pacienților atât în regim privat, cât și în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate israelian.

Ce vă diferențiază de alte rețele de sănătate?

Este o combinație de mai multe lucruri. În primul rând, calitatea și profesiona­lismul medicilor. Avem cei mai buni chirurgi, sunt specialiști de top din Israel care lucrează și în spitale publice, chirurgi renumiți și profesioniști desăvârșiți. Apoi, serviciile excelente pe care le oferim și standardele înalte pentru care suntem cunoscuți. Pacientul este întotdeauna în centrul atenției și credem că experiența spitalizării este foarte importantă. Personalul nostru este pregătit pentru a oferi alinare pacienților și pentru a se concentra pe nevoile, dorințele și preferințele acestora. Este un nivel al serviciilor cu care oamenii nu sunt obișnuiți, iar Assuta este recunoscută pentru standardele sale ridicate. În al treilea rând este vorba despre calitatea personalului, pentru că oamenii sunt cei mai importanți. Când oamenii care lucrează în spital sunt extraordinari, nimic nu este imposibil! Combinația acestor trăsături este cea care face rețeaua Assuta unică.

„Assuta este recunoscută pentru tehnologia de vârf folosită. Încercăm să compensăm deficitul de medici cu ajutorul tehnologiei, al inteligenței artificiale, dar mereu le spun medicilor că întotdeauna va fi nevoie de oameni, de empatie.” – dr. Dorit Tekes-Manova, directorul Assuta Medical Center

Una dintre problemele sistemului medical din România este lipsa medicilor. Vă confruntați și în Israel cu această problemă?

Nu avem destui medici și situația se înrăutățește de la an la an, deși încercăm să rezolvăm această problemă. Am avut un val de imigranți din Rusia la începutul anilor ’90 și mulți dintre ei erau doctori, iar acest lucru ne-a ajutat. Dar, având în vedere că vorbim de anii ’90, aceștia se a­propie deja de vârsta de pensionare. Guvernul a decis să înființeze o nouă facultate de medicină, a cincea, și vom avea mai mulți medici. Dar problema rămâne. Admite­rea este foarte dificilă, standardele sunt foarte ridicate și mulți israelieni preferă să studieze medicina în străinătate. Problema este că unii dintre ei nu se mai întorc. De asemenea, în Israel avem un deficit de anesteziști, specialiști în patologie, neonatologi. În acest caz, oferim stimulente financiare celor care se orientează spre aceste specializări.

Ar putea tehnologia să compenseze acest deficit?

Assuta este recunoscută pentru tehnologia de vârf folosită. Încercăm să compensăm deficitul de medici cu ajutorul tehnologiei, al inteligenței artificiale, dar mereu le spun medicilor că întotdeauna va fi nevoie de oameni, de empatie. În radiologie, spre exemplu, suntem într-o etapă avansată în folosirea inteligenței artificiale, având în vedere că vorbim despre analiza unor fotografii digitale. Dar nu înlocuiește radiologul, ci îl ajută dând o primă analiză rapidă, astfel că radiologul are mai mult timp la dispoziție pentru a pune diagnostice și este mai eficient. Totodată, vrem să folosim inteligența artificială și în domeniul patologiei, unde digitalizarea ne va ajuta să analizăm imaginile mai rapid. Inteligența artificială și machine learning ne ajută să structurăm și să analizăm tot ce înseamnă big data. Avem milioane de dosare cu informații despre pacienți și vom putea ști cât durează o anumită procedură și cât timp îi ia fiecărui chirurg în parte ca  să facă o anumită intervenție; astfel vom putea optimiza programările în sălile de operații. Dacă un chirurg realizează mai rapid o operație, va sta mai puțin în sala de operație și vom fi mai eficienți.

Dorit Tekes Manova fb
Cu dr. Dorit Tekes-Manova, directorul Assuta Medical Center

foto: Sorin Stana

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: