Finanțe Stiri

Moment propice pentru imbunatatirea contabilitatii publice

14 oct. 2015 2 min

Moment propice pentru imbunatatirea contabilitatii publice

Reading Time: 2 minute

Guvernele din intreaga lume fac din ce in ce mai multi pasi spre imbunatatirea procedurilor contabile, pentru de a dobândi mai multa claritate si o mai buna gestionare a finantelor publice, in contextul in care tot mai multi experti avertizeaza ca structura contabila utilizata in mod traditional de sectorul public nu este potrivita pentru realitatile secolului XXI.

„Este important ca guvernele, cele care reglementeaza contabilitatea in sectorul privat, sa ofere un exemplu si sa impuna standarde ridicate in sistemul propriu de contabilitate. Chiar daca situatia nu este in totalitate aceasta, observam un interes crescut pentru imbunatatirea situatiei”, a declarat Daniel Anghel (foto), Partener, Consultanta Fiscala, Lider al echipei PwC România de Servicii pentru Sectorul Public, intr-un comunicat de presa.

Principiile contabilitatii de angajamente reflecta impactul economic pe termen lung al deciziilor politice in situatiile financiare. Acesta ofera o perspectiva completa asupra activelor si pasivelor guvernului, precum si a performantelor sale financiare si a fluxurilor de numerar. 7 din 10 guverne intentioneaza sa introduca contabilitatea de angajamente in urmatorii de 5 ani, având adesea IPSAS (Standardele Internationale de Contabilitate pentru Sectorul Public) ca punct de referinta.

„Se resimte din ce in ce mai tare necesitatea introducerii de procese de contabilitate si gestiune financiara in sectorul public, ca mijloace cheie in vederea asigurarii sustenabilitatii finantelor publice. Guvernele trebuie sa grabeasca adoptarea de norme de contabilitate şi raportare sigure si transparente ca parte a procesului de responsabilitate democratica si a managementului finantelor publice”, a adaugat Daniel Anghel.

In vreme ce in Europa, Comisia Europeana avanseaza cu planul sau de adoptare a unor politici contabile armonizate la nivelul tuturor statelor membre, studiul ” Towards a new era in government accounting and reporting” realizat de Pwc arata ca cele mai semnificative modificari ale politicilor contabile sunt asteptate in Africa si America Latina, urmate de Asia. 50% dintre tarile non OECD intervievate şi-au planificat tranzitia la o contabilitate de angajamente in urmatorii 5 ani.

„Trecerea la contabilitatea de angajamente nu este un scop in sine, ci un demers favorizant. Adoptarea unei contabilitatii de angajamente de inalta calitate constituie de asemenea o baza pentru dezvoltarea unor sisteme de management al informatiilor mai performante, care ar contribui de asemenea la imbunatatirea procesului de luare a deciziilor şi la utilizarea mai eficienta a banilor publici. Managementul performantei ar trebui sa ajute oficialii guvernamentali sa determine in ce masura şi-au indeplinit obiectivele in privinta calitatii servicilor publice in aşa fel incât sa-şi satisfaca cetatenii. Scopul final este de a oferi un serviciu public mai bun si de a obtine finantare publica sustenabila, lasând astfel o moştenire durabila pentru generatia viitoare”, a declarat Monica Movileanu, Directorul Echipei de Servicii de Consultanta de Contabilitate, PwC România.

Guvernele care au raspuns la sondaj au indicat, de asemenea, ca printre prioritatile lor pentru urmatorii cinci ani sunt incluse şi unul sau mai multe dintre urmatoarele proiecte: implementarea contabilitatii de angajamente (in functie de IPSAS sau standarde similare), modernizarea si o mai buna integrare a sistemelor IT , consolidarea capacitatii institutionale si o imbunatatire a sistemelor de gestionare a informatiilor.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: