Companii CSR Interviuri

Morningstar Sustainalytics: Ce se ascunde în spatele riscurilor ESG negestionate

6 oct. 2022 4 min

Morningstar Sustainalytics: Ce se ascunde în spatele riscurilor ESG negestionate

Reading Time: 4 minute

Morningstar Sustainalytics este un furnizor de top de cercetare independentă ESG și guvernanță corporativă, ratinguri și analize, care sprijină investitorii din întreaga lume în dezvoltarea și implementarea strategiilor de investiții responsabile. Evaluările de risc ESG ale Morningstar Sustainalytics acoperă peste 16.000 de companii și majoritatea indicilor globali importanți, iar compania are majoritatea echipelor de tehnologie în România.

Am discutat cu Laura Lutton, Director ESG Research la Morningstar Sustainalytics, despre rapoartele ESG, calcularea acestora și importanța lor pentru companii.

Morningstar Sustainalytics - Laura Lutton

Ce este mai exact un raport ESG?

Evaluările de risc ESG ale Mor­ningstar Sustainalytics sunt concepute pentru a ajuta investitorii să identifice și să înțeleagă riscurile de mediu, sociale și de guvernanță semnificative din punct de vedere financiar la nivel de securitate și portofoliu. Metodologia ia în considerare modul în care aceste riscuri ESG ar putea afecta performanța pe termen lung a investițiilor în acțiuni și investiții cu venit fix.

Considerăm că evaluările de risc ESG oferă pers­pective profunde și cuprinzătoare despre riscurile ESG semnificative ale companiilor. Clienții pot folosi ratingurile și rapoartele pentru a evalua performanța ESG relativă a companiilor dintr-o subindustrie – comparând Exxon cu Chevron, de exemplu, în ceea ce privește modul în care companiile gestionează riscul ESG.

În plus, unii clienți folo­sesc ratingul tematic, comparând riscurile negestionate privind capitalul uman sau emisiile și deșeurile, de exemplu, într-o gamă largă de companii. Un adevărat factor de diferențiere în evaluările noastre de risc ESG este capacitatea de a măsura riscul absolut în diferite industrii și sectoare.

Acest lucru ar permite unui investitor să compare o companie de telecomunicații cu o bancă, de exemplu. Evaluarea este concepută special pentru a permite mai multe cazuri de utilizare, ceea ce oferă clienților mai multă flexibilitate în abordările lor privind integrarea ESG.

Cum se calculează ratingurile și ce reprezintă ele?

Evaluările de risc ESG măsoară gradul în care valoarea economică a unei companii (valoarea întreprinderii) este expusă riscului, determinat de factorii ESG sau, mai tehnic vorbind, de amploarea riscurilor ESG negestionate ale unei companii. Evaluările de risc ESG cuprind două dimensiuni, ­Expunere și Management, pentru a evalua la cât risc ESG negestionat este expusă o companie.

Pentru fiecare companie, riscul negestionat este măsurat prin evaluarea unui set unic de probleme ESG semnificative, bazate atât pe expunerea companiei la ele, cât și pe managementul acestor probleme. Riscul negestionat rezultat pentru fiecare problemă este apoi însumat pentru a oferi un scor care reprezintă riscul general ESG al companiei.

Evaluarea de risc ESG a unei companii este compusă dintr-un scor cantitativ și o categorie de risc. Scorul cantitativ reprezintă unități de risc ESG negestionat, scorurile mai mici reprezentând un risc mai puțin negestionat. Pe baza scorurilor lor cantitative, companiile sunt grupate în una dintre cele cinci categorii de risc (neglijabil, scăzut, mediu, ridicat, sever).

Aceste categorii de risc sunt absolute, ceea ce înseamnă că o evaluare de „risc ridicat” reflectă un grad comparabil de risc ESG negestionat în toate subindustriile acoperite. Aceasta înseamnă că o bancă, de exemplu, poate fi comparată direct cu o companie petrolieră sau cu orice alt tip de companie. Un punct de risc este un punct de risc (principiul echivalenței), indiferent de companie sau de problema căreia i se aplică, iar punctele de risc se adună între probleme pentru a crea sco­ruri generale. Cu scorurile ESG Risk Ratings, am introdus o „monedă unică” pentru riscul ESG.

Cum ajută raportul ESG o companie? Și care este importanța sa în contextul actual al schimbărilor climatice? 

Companiile care primesc evaluări de risc ESG de la Sustainalytics își pot vedea propriile activități și riscuri printr-o lentilă ESG, la fel ca și investitorii și alte părți interesate. Iar companiile care își gestionează bine riscul ESG pot atrage investitori care caută în mod intenționat firme ce își îndeplinesc obiectivele ESG.

În contextul actual al schimbărilor climatice, companiile pot folosi ratingurile de risc ESG pentru a înțelege expunerea lor la riscurile de mediu, concentrându-se, în același timp, și pe strategiile lor de management (în termeni de politici și programe) pentru a ­atenua aceste riscuri.

Metodologia noastră evidențiază riscul ESG negestionat al companiilor, dar lăsăm la latitudinea emitenților să decidă dacă sau cum ar dori să gestioneze diferit riscul ESG în viitor.

Cum vedeți viitorul ratingurilor ESG în context global?

Activele în investițiile centrate pe ESG au crescut rapid în ultimii ani: peste 2,4 trilioane de dolari din activele fondurilor mutuale globale erau în strategiile ESG la 30 iunie 2022. Și în al doilea trimestru al anului 2022, managerii de active au lansat 245 de noi fonduri ESG la nivel global, conform datelor Morningstar.

Unii investitori au considerat riscul ESG ca un factor în procesul lor de investiții de ani de zile, dar alții au început de curând să ia în considerare ESG atunci când aleg ce companii sau obligațiuni să cumpere. Pe măsură ce această cerere pentru investiții ESG crește, riscul ESG va deveni din ce în ce mai mult un criteriu comun pe care autoritățile de reglementare și investitorii trebuie să îl ia în considerare.

De-a lungul timpului, riscul ESG ar putea deveni o considerație de investiție foarte comună, de zi cu zi, similar modului în care ne gândim la evaluarea sau potențialul de câștig al unei companii.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Photo © Siri Wannapat | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: