Companii by Raiffeisen Bank

Moștenirea McDonald’s în România 

14 mai 2025 7 min

Moștenirea McDonald’s în România 

Reading Time: 7 minute

Anul acesta, McDonald’s împlinește 30 de ani de la deschiderea primului restaurant din România, timp în care a devenit un brand de referință pe piața locală, un angajator de top și un investitor important în economia României, doar în ultimii zece ani compania investind peste 600 de milioane de lei în extinderea rețelei, modernizarea restaurantelor și digitalizare, contribuția la bugetul de stat a companiei, din taxe și impozite, ridicându-se la peste 1,4 miliarde de lei în ultimul deceniu. 

Deși aveam doar 12 ani, îmi amintesc destul de bine momentul deschiderii primului restaurant McDonald’s din România. Pe atunci, locuiam oarecum în zonă și încă țin minte forfota de pe bulevard, emoția pe care o simțeam fără să înțeleg exact de ce și coada aproape interminabilă la care acum nu pricep cum a reușit tata să mă convingă să „stau cuminte” cu el atâta amar de vreme. Atunci am mâncat primul meu burger și gustul acela a rămas cumva cu mine în tot acest timp. La fel și acel restaurant din centrul Bucureștiului.  

Încet-încet, „Mecul de la Unirii” a devenit, pentru mine, ceva mai mult decât un simplu restaurant: a fost un punct de întâlnire cu prietenii și colegii, un loc din care îmi luam pachețelul la liceu, atunci când aveam bani, sau unul al prânzurilor pe fugă la primul meu job, care era chiar la o aruncătură de băț, într-un bloc de lângă Dealul Mitropoliei.  

Și, sunt foarte sigur că nu doar eu am avut o astfel de legătură cu unul dintre cele 107 restaurante din țară ale brandului, ci fiecare dintre noi poate povesti sute de astfel de experiențe memorabile: poate v-ați serbat o zi de naștere într-un spațiu de joacă dintr-un restaurant al brandului sau poate ați lucrat în timpul facultății aici. De ce nu? Mai ales că în cei 30 de ani de existență pe piața din România, mai bine de 70.000 de angajați au făcut parte din echipa McDonald’s. Astăzi, compania are peste 7.000 de angajați și investește constant în dezvoltarea profesională a acestora prin programe de training, sesiuni de formare și mentorat.  

Compania este o veritabilă „fabrică de lideri”. McDonald’s a fost una dintre primele multinaționale care au intrat pe piața din România după ’90 și a adus din SUA o strategie clară de resurse umane, cu programe de dezvoltare profesională destinate tinerilor aflați la început de drum, dar și unele de mentorat în leadership și management. Nu puțini sunt cei aflați astăzi în poziții de top management, în fruntea unor companii mari din diverse industrii care au făcut primii pași în carieră într-un restaurant McDonald’s.  

„Credem în oameni și în potențialul lor de a crește. De aceea, fiecare angajat are oportunitatea de a-și construi o carieră solidă, indiferent de rolul din care pornește. Promovările în poziții de management în restaurante sunt 100% interne, ceea ce reflectă încrederea pe care o avem în echipa noastră. Oferim un pachet salarial competitiv și beneficii suplimentare, inclusiv bonusuri de performanță”  

Valentin Truță, Director General, Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald’s în România

Investiție în oameni 

Fie că sunt tineri aflați la începutul carierei, fie că sunt angajați care își doresc să evolueze într-un mediu dinamic, compania le oferă sprijin în drumul lor profesional tuturor angajaților. McDonald’s în România are un program de pregătire de nouă luni, prin care angajații studenți sau absolvenți de studii superioare fără experiență pot ajunge, în doar trei ani, la conducerea restaurantului. Prin acest program, compania își propune să inspire și să contribuie la creșterea următoarei generații de lideri. Mai mult, McDonald’s în România oferă și o serie de sesiuni de mentorat, un plan clar de carieră și burse de merit.

Numai în ultimii doi ani compania a acordat burse în valoare de peste 560.000 de lei angajaților care studiază și au performanțe bune atât la facultate, cât și la job. Toate acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care funcționează perfect împreună, în această „rețetă a fidelizării”, mai ales că peste 700 de angajați ai companiei au o vechime de mai bine de zece ani în McDonald’s în România și 29 lucrează aici chiar de la lansarea brandului pe piața din România, cifre impresionante pentru orice domeniu, dar mai ales pentru industria HoReCa, nu este așa? 

O altă componentă care contribuie din plin la consolidarea brandului de angajator este implicarea companiei în proiecte de sustenabilitate, un capitol la care McDonald’s în România are o strategie foarte clară de ani buni. McDonald’s sprijină comunitățile locale prin inițiative sociale și economice care aduc un impact real. În calitate de partener de misiune al Fundației pentru Copii Ronald McDonald încă din 1998, compania oferă sprijin familiilor aflate în momente vulnerabile, prin cele trei case Roland McDonald din București, Timișoara și Iași. De-a lungul timpului, aceste case au susținut peste 25.500 de părinți cu copii bolnavi din 35 de județe din țară, cu peste 123.000 de nopți gratuite de cazare.  

Verde la sustenabilitate 

McDonald’s în România derulează, de asemenea, programe de educație, sănătate și incluziune socială, implicându-se activ în parteneriate cu organizații locale. Ca să vă faceți o idee, în ultimii zece ani McDonald’s a direcționat peste 7 milioane de lei în toate aceste programe. Un proiect recent, cel derulat de companie la începutul acestui an, cu ocazia Zilei Internaționale a Lecturii, este Joc, Joacă și Povești, parte din programul extins Happy Meal Readers, unul care încurajează pasiunea pentru lectură în rândul celor mici. Proiectul, desfășurat în colaborare cu Asociația Curtea Veche, pentru al doilea an la rând, a adus bucuria lecturii copiilor din medii defavorizate, printr-o donație de 350 de cărți pentru biblioteca Școlii Gimnaziale nr. 1 din Glina. 

„Prin campaniile de donații și acțiunile de voluntariat ale echipelor noastre, ne asigurăm că suntem mereu aproape de comunitățile în care activăm, contribuind la dezvoltarea acestora”

Valentin Truță, Director General, Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald’s în România

Industria restaurantelor cu servire rapidă este într-o continuă evoluție, iar sustenabilitatea, alături de tehnologie și personalizarea experienței devin tot mai importante pentru viitorul acesteia. Astăzi, clienții își doresc nu doar produse gustoase și servicii rapide, ci și un angajament real față de mediu, ingrediente și opțiuni adaptate stilului lor de viață.  

„Pentru McDonald’s, aceste schimbări reprezintă atât provocări, cât și oportunități. Ne angajăm să răspundem acestor preocupări prin implementarea unor soluții inovatoare, investiții în oameni și practici sustenabile. Credem că viitorul QSR în România este unul promițător, atâta timp cât rămânem conectați la nevoile comunității și la valorile care contează cu adevărat”

Valentin Truță, Director General, Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald’s în România

Gusturi românești 

De-a lungul celor 30 de ani de activitate pe piața din România, compania a urmărit cu atenție preferințele clienților și a acordat o importanță deosebită feedbackului acestora și nu de puține ori, în funcție de cererile acestora, McDonald’s în România a introdus produse noi în meniu pe care l-a adaptat gusturilor locale.  

„Urmărim îndeaproape tendințele globale și preferințele locale, evaluând posibilitățile de diversificare a ofertei noastre, pentru a le oferi clienților o experiență mai echilibrată și adaptată stilului lor de viață”

Valentin Truță, Director General, Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald’s în România

Cu ocazia aniversării a 30 de ani pe piața din România, compania a introdus în meniu un nou preparat, în ediție limitată, tocmai pentru a răspunde mai bine cererii clienților români pentru produse din carne pui: Chicken Big Mac, o variantă cu carne de pui a celebrului Big Mac, preparat în mod normal cu carne de vită. Iar aceasta nu este tocmai o premieră pentru lanțul de restaurante. Poate vă mai amintiți de alte produse create special pentru piața din România, unele care să îmbine gustul autentic McDonald’s cu așteptările pieței locale, câteva exemple fiind McMici, Cârnăciori Oltenești și Plăcinta Casei.  

McPuișor este, de asemenea, un produs destinat exclusiv pieței din România, unul care se bucură de foarte mare popularitate, dovadă fiind și cele peste 30 de milioane de produse care se vând anual. McDonald’s vinde în România mai bine de 90 de milioane de burgeri pe an, dintre care în jur de 7 milioane sunt renumiții Big Mac, și peste 12 milioane de porții de cartofi prăjiți.  

Ca orice brand cu o prezență puternică și îndelungată pe piața din România, McDonald’s se confruntă ocazional și cu mituri și percepții greșite.  

Unul dintre cel mai des întâlnite este ideea că produsele restaurantelor nu sunt proaspete și că nu se respectă standarde ridicate de calitate, dar, în realitate, McDonald’s aplică norme stricte de siguranță alimentară și control al calității, iar furnizorii sunt aleși pe sprânceană.  

O bună parte dintre furnizorii cu care lucrează compania sunt locali, printre aceștia numărându-se Transavia (pentru carne de pui), Toneli (pentru ouă), Râureni (pentru gemul de vișine și sucul de mere), Lantmännen Unibake (pentru chiflele produse cu grâu cultivat în România) sau Eisberg (pentru legume proaspete și salate).  

Între 28 aprilie și 28 mai, românii au avut ocazia să arunce o privire în „bucătăria internă” a McDonald’s în România, cu ocazia campaniei Open Days. Timp de o lună, restaurantele din toată țara și-au deschis bucătăriile, iar clienții au putut vedea, pas cu pas, cum sunt preparate produsele, cum sunt gestionate comenzile și cum se asigură echipele restaurantelor că fiecare masă este servită în cele mai bune condiții.  

„Este o ocazie pentru vizitatori să afle toate informațiile despre proveniența ingredientelor, despre partenerii noștri locali și despre standardele ridicate pe care le respectăm zi de zi”. 

Valentin Truță, Director General, Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald’s în România

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Secțiune susținută de Raiffeisen Bank

Articole pe aceeași temă: