Stiri Tech

Munca la distanță, tot mai vizată de atacurile hackerilor

22 mart. 2021 2 min

Munca la distanță, tot mai vizată de atacurile hackerilor

Reading Time: 2 minute

La mijlocul lunii martie a anului trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial că lumea se confruntă cu o pandemie, iar țările s-au grăbit să adopte măsuri pentru stoparea răspândirii. O măsură populară de combatere a pandemiei a fost trecerea companiilor la munca la distanță. Cu toate acestea, având puțin timp la dispoziție pentru a face tranziția, multe companii nu au avut timp să adopte măsuri adecvate de securitate, în acest fel fiind vulnerabile la o serie de noi riscuri asupra securității. Unul dintre cele mai frecvente riscuri a fost reprezentat de atacurile împotriva protocoalelor utilizate de angajați pentru a accesa de la distanță resursele corporative.


RDP este, probabil, cel mai popular protocol la distanță pentru desktop și este utilizat pentru a accesa Windows sau anumite servere. După trecerea la munca la distanță, atacurile bruteforce împotriva acestui protocol au crescut semnificativ. Într-un atac bruteforce, atacatorii testează diferite nume de utilizator și parole până când se găsește combinația corectă – și au acces la resursele corporative, se arată într-un raport Kaspersky. În ultimul an, deși numărul total de atacuri bruteforce a scăzut, acestea au continuat să
crească în comparație cu totalul întregistrat înainte de începutul pandemiei.

Statistica globală

Potrivit telemetriei Kaspersky, când lumea a intrat în lockdown în martie 2020, numărul total de atacuri bruteforce împotriva RDP a crescut de la 93,1 milioane la nivel mondial în februarie 2020 la 277,4 milioane 2020 în martie – o creștere de 197%. Din aprilie 2020, atacurile înregistrate lunar nu au scăzut niciodată sub 300 de milioane și au atins un nou total maxim de 409 milioane de atacuri în întreaga lume, în noiembrie.
În februarie 2021 – la aproape un an de la începutul pandemiei – au avut loc 377,5 milioane de atacuri bruteforce – cu mult peste cele descoperite la începutul anului 2020.

„Munca la distanță nu dispare. Chiar dacă companiile încep să ia în considerare redeschiderea birourilor, multe au declarat că vor continua să includă modul de lucru la distanță în strategiile lor de operare sau să urmeze un format hibrid. Asta înseamnă că este probabil ca aceste tipuri de atacuri împotriva protocoalelor desktop la distanță să continue să se producă la o rată destul de mare. 2020 a arătat clar că organizațiile trebuie să își actualizeze infrastructura de securitate, iar un pas important pentru acest lucru este să ofere
o protecție mai puternică pentru accesul lor RDP”
, comentează Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.

Sfaturi împotriva atacurilor bruteforce

  • Permiteți accesul la RDP printr-un VPN corporativ
  • Activați utilizarea Network Level Authentication (NLA) în momentul conectării de la distanță
  • Dacă este posibil, activați autentificarea prin mai mulți factori
  • Utilizați o soluție de securitate corporativă dotată cu protecție împotriva amenințărilor
    asupra rețelei

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: