Tech

Noul internet este Solid

13 apr. 2021 4 min

Noul internet este Solid

Reading Time: 4 minute

Sir Tim Berners-Lee vrea să rescrie internetul. Așa cum l-a gândit atunci când a inventat World Wide Web. Solid se numește proiectul prin care Berners-Lee a proiectat descentralizarea internetului, permițând utilizatorilor să aibă control deplin asupra propriilor date, inclusiv controlul accesului și locația de stocare.   

Ca să readucă internetul la „epoca idealistă”, care exista înainte de actuala sa înfățișare, caracterizată prin strângerea masivă și abuzivă de date de către guverne și corporații, Sir Tim Berners-Lee a conceput un proiect pentru a „salva” una dintre cele mai mari invenții ale omenirii. De data aceasta, părintele WWW ne prezintă o platformă de internet bazată pe „suveranitatea datelor”, Inrupt, ceea ce înseamnă „a oferi utilizatorilor putere asupra datelor lor – și a lupta împotriva controlului informațiilor personale pe care ­le-am predat giganților tech cu mulți ani în urmă”, după cum caracteriza el însuși proiectul în fața unei echipe mixte de antreprenori și ingineri IT din Silicon Valley. Scopul proiectului Solid este de a se îndrepta către „rețeaua pe care am dorit-o inițial”, a precizat Berners-Lee cu aceeași ocazie, citat de Nytimes.com.

berners lee 2
Sir Tim Berners-Lee

Comoara din POD

Unul din stâlpii pe care se bazează platforma lui Berners-Lee, susținu­tă prin intermediului startup-ului Inrupt, sunt așa numitele Pods, magazine de date personale online, un ingredient tehnic cheie pentru funcționarea optimă a platformei. Ideea este că fiecare persoană își poate controla propriile date – ­site-uri web vizitate, achiziții cu carduri de credit, streaming de muzică, filme etc. – într-un seif individual de date, de regulă o felie de spațiu pe server. Companiile ar putea obține acces la datele perso­nale numai cu permisiunea utilizatorului, printr-un link sigur pentru o singură sarcină, cum ar fi de exemplu procesarea unei cereri de împrumut sau livrarea unui anunț personalizat. Astfel, entitățile ar putea conecta și utiliza informațiile personale selectiv, dar nu le-ar mai putea stoca. „Nu vorbim cu ­Facebook și Google dacă trebuie sau nu să introducem aceasta schimbare radicală, mai ales în cazul în care toate modelele lor de afa­ceri vor fi complet răsturnate peste noapte. Nu le cerem permisiunea„, spune Berners-Lee într-un interviu preluat de Fastcompany.com.

Proiect open source

Pentru a pune la punct noul proiect, Berners-Lee și-a luat un an sabatic de la MIT, în 2018, lucrând cot la cot cu alți vetereni ai idealismului WWW, precum John Bruce (CEO Inrupt) sau specialistul în criptografie Bruce Schneier (în prezent Chief of Security Architecture la ­Inrupt). Făcând o comparație, în Solid se regăsesc ecouri ale formulei web originale – un set de standarde tehnologice pe care dezvoltatorii le pot folosi pentru a scrie programe și pe care antreprenorii și companiile le pot folosi pentru a construi afaceri. „Este vorba despre crearea de piețe”, a explicat Sir Berners-Lee, într-o videoconferință găzduită de washingtonpost.com. De altfel, Inrupt a introdus în noiembrie 2020 pe platforma software de server versiunea enterprise și agenții guvernamentale. Iar pentru prima parte din 2021, startup-ul are în pregătire o serie de proiecte-pilot, între care cu Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie și cu guvernul Flandrei, regiunea belgiană de limbă olandeză.

ID unic

În noul internet proiectat de Ber­ners-Lee, fiecare utilizator primește un ID (Solid) și un pod (Personal data) atunci când intră pe platformă. În loc de aplicații precum Google Drive, unde datele utilizatorilor sunt stocate pe serverul companiei, pe platforma Solid toate datele există doar în pod, găzduit de oriunde. De asemenea, Berners-Lee lucrează și la o modalitate de a crea o versiune descentralizată a Alexa, asistentul digital din ce în ce mai omniprezent al Amazonului. Spre deose­bire de Alexa, prin noul asis­tent digital Charlie oamenii ar deține toate datele lor: dosare de sănătate, evenimente școlare pentru copii sau fișiere financiare. Acesta este genul de ecosistem pe care Berners-Lee speră să îl implementeze peste tot în Solid pentru a întoarce dinamica puterii rețelei de la corporație către persoane fizice. În ceea ce privește tradiționala pagină de browser, în Solid aceasta este destul simplă. Parte dintr-o aplicație construită pentru uz personal, aceasta afișează calendarul, agenda, chat-urile, muzica etc., toate într-un singur loc, dar sub controlul utilizatorilor.

Marketing, abandon, monopol

Evident, noua inovație tehnologică a lui Berners-Lee apare în contextul în care sute de milioane de utilizatori de internet consideră lumea online de azi ca pe un peisaj dominat de câțiva giganți tech, prosperând pe un sistem de „capitalism de supraveghere”. Un sistem care vede datele noastre personale, extrase și recoltate de către giganții online care ulterior direcționează către noi advertising digital în timp ce navigăm pe internet, indiferent de platforma hardware. Iar practica „extragerii datelor”, de exemplu, se referă la informații personale care sunt preluate de la utilizatori, fără consimțământ și fără o „compensare echitabilă”. Cu alte cuvinte, un model de practică în business în care datele personale nu mai sunt considerate a fi proprietatea utilizatorilor.

Juriștii în domeniu susțin că extragerea datelor, combinată cu „efecte de rețea” (sau în cascadă), a condus la predarea fiecărui utilizator de internet în brațele unor monopoluri. Efectele rețelei se văd atunci când o platformă devine dominantă, încurajând și mai mulți utilizatori să se alăture și să o folosească. Acest lucru permite platformei dominante mai multe posibilități de a extrage date, pe care le utilizează pentru a produce servicii mai bune, așa cum ne învață, în mod repetitiv, marketingul de produs. La rândul lor, aceste servicii mai bune atrag și mai mulți utilizatori. Acest lucru tinde să amplifice puterea (și dimensiunea bazei de date) a firmelor dominante în detrimentul celor mai mici. Ne referim, desigur, și la o tendință de concentrare, unde peisajul de extragere și proprietate a datelor este dominat de așa-numitul GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft) în SUA și așa-numita BAT (Baidu, Alibaba și Tencent) în China. În plus față de companii, guvernele au și puterea de monopol asupra datelor cetățenilor lor. Monopol pe care Solid l-ar putea sparge.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: