Antreprenori

O afacere pentru un Bucuresti altfel

6 iun. 2011 3 min

O afacere pentru un Bucuresti altfel

Reading Time: 3 minute

Hunter S. Thompson, George Sand, J.D. Salinger sau Luigi Serafini. Nu, nu ne-am propus sa scriem o istorie a literaturii universale. Sunt doar cateva dintre deserturile de la Reader’s Café, un loc complet rupt de contextul unui Bucuresti trist.

 

Reader’s e un loc pentru oameni frumosi. Asa le place sa-si prezinte afacerea celor trei fondatoare: Anca Mitu, Cristina Nicolaescu si Liliana Ghitau. Si, la cum arata, asa si este, oricare ar fi definitia oamenilor frumosi. Reader’s nu este doar o cafenea. Este si bistrou si lounge. In functie de momentele zilei, locul se transforma. Dimineata este un loc de luat micul dejun si de baut o cafea. La pranz, devine bistroul unde cei care lucreaza in Metropolis Center sau din imprejurimi pot lua pranzul, iar seara atmosfera este incalzita de lumini si concerte. Cafeneaua- bistrou a fost deschisa pe 4 februarie anul acesta, insa ideea a pornit cu ceva timp in urma de la Anca Mitu, careia, vazand spatiul, i-a suras ideea sa faca o cafenea. A sunat-o pe prietena sa Cristina Nicolaescu, care impreuna cu sotul ei a acceptat pe loc propunerea. Numai ca de la ideea initiala pana la punerea in practica a trecut ceva timp.

 

In septembrie 2009 spatiul fusese inchiriat de catre Soravia Group, managementul cladirii Metropolis, catre Starbucks. Numai ca, pe fondul crizei economice, contractul a fost reziliat. Ulterior, spatiul a fost inchiriat unei alte firme, insa nici acel contract nu a fost finalizat. In demararea afacerii a intrat si familia de arhitecti Liliana si Cristian Ghitau, care oricum ar fi fost implicati, pentru ca ei s-ar fi ocupat de toate lucrarile de amenajare. “Mi-am dorit mereu ca impreuna cu sotul meu sa am o cafenea. Imi imaginam ca se va intampla pe la 50 de ani, undeva pe o coasta”, povesteste Liliana Ghitau. Numai ca visul ei s-a implinit mult mai repede si nu in strainatate, ci in Bucurestiul in care a revenit dupa ce timp de 19 ani a trait in Germania si Olanda.

 

Acum atat ea, cat si sotul ei, Cristian, isi impart viata intre Bucuresti, unde au un birou de arhitectura, si Germania, unde au de asemenea un birou de arhitectura. Mai au unul si in Olanda, insa pentru moment au inghetat operatiunile acolo. Fiecare dintre cele trei familii si-a pus amprenta in construirea businessului.

 

Familia Ghitau s-a ocupat de amenajare si design. A fost ideea lor sa construiasca un etaj si, ca urmare a acestui plan, spatiul initial a fost reconfigurat. Anca, cea care impreuna cu sotul sau este proprietara Privileg Catering, o firma cu o vechime de 15 ani pe piata, devenita intre timp si furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei, a devenit responsabila cu administrarea operationala a meniurilor. Familia Mitu detine de cativa ani si spatiul de evenimente Cortina Club din Corbeanca. Din dragoste pentru carti, Cristina si Dan Nicolaescu au deschis in urma cu trei ani, impreuna cu alti doi prieteni, libraria Anthony Frost, un alt loc aparte din Bucuresti. Acum, prin asocierea la Reader’s, si-au putut pune inca o data in aplicare pasiunea.

 

Cristina este, de altfel, singura dintre cei sase care a renuntat la jobul anterior, cel de director de vanzari intr-o tipografie, pentru a se dedica exclusiv afacerii. Ceilalti se ocupa in paralel si de celelalte businessuri pe care le detin. In afara de munca, dedicare si nopti nedormite, deschiderea Reader’s a implicat si resurse  financiare. Initial estimarile se invarteau in jurul a 200.000 de euro. Pana in prezent, incluzand si banii alocati pentru amenajarea terasei din curtea cladirii Metropolis, investitia se ridica la 500.000 de euro, bani investiti in parti egale de cele trei familii. Tot in mod egal este impartit si actionariatul firmei. Conform business plan-ului, investitia ar putea fi recuperata in trei ani. Pe viitor, cele trei familii vor sa mai deschida o locatie similara, posibil chiar anul acesta.

 

Inca de la inceput spatiul Reader’s a fost plasat in zona culturala. Pe peretii cafenelei sunt expuse tablouri ale unor artisti contemporani, ce pot fi achizitionate de clientii cafenelei. La evenimentul de lansare, peretii  cafenelei au fost suport pentru o expozitie foto a unei tinere artiste, intitulata “Day Dreamers” – ce ilustra oameni cu ochii inchisi care zambeau. Este exact ceea ce proprietarii cafenelei si-au propus sa creeze in Bucuresti, un loc unde oamenii zambesc.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: