Oamenii Biz

Oana Lungescu – Purtător de cuvânt al NATO

10 mai 2019 < 1 min

Oana Lungescu – Purtător de cuvânt al NATO

Reading Time: < 1 minut

Se ocupă din 2010 de coordonarea relațiilor Alianței Nord-Atlantice cu presa din toată lumea, dar și de discursurile și documentele publicate de secretarul general al NATO și adjunctul acesteia. Este prima femeie și primul jurnalist care deține această funcție.

S-a alăturat NATO după o carieră jurnalistică prodigioasă în cadrul BBC World Service, unde s-a ocupat de subiecte legate de Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană pentru radio, televiziune și online, în mai multe limbi. S-a născut în România, dar a emigrat în Germania în 1985 după ce a refuzat colaborarea cu Securitatea. A început imediat să lucreze la secția română a BBC World Service, ajungând apoi editor. În 1997, a devenit corespondent pe probleme europene la Bruxelles, iar în perioada 2009-2010 a fost transferată la Berlin, acoperind aceleași subiecte.

Din 2010 este purtătorul de cuvânt principal al NATO, fiind prima femeie și primul jurnalist numit în acest post. Coordonează toate operațiunile media al Alianței pe toate platformele, se ocupă de discursurile secretarului general al NATO și ale adjunctului acestuia. În 2016, a fost inclusă de Politico pe lista celor mai influente femei de la Bruxelles. A absolvit în 1981 Facultatea de Filologie a Universității București, secția engleză-spaniolă.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: