BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Ömer Tetik: Rata creditelor neperformante ar putea ajunge la peste 10%

18 mai 2020 < 1 min

Ömer Tetik: Rata creditelor neperformante ar putea ajunge la peste 10%

Reading Time: < 1 minut

După ce expiră facilităţile privind amânarea ratelor, rata creditelor neperformante (NPL – non-performing loans) poate să înregistreze o creștere de două cifre (double digit growth), a arătat Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania, în cadrul Biz Leaders, întâlnire transmisă live, pe pagina de FB a revistei Biz.

“Probabil o să ajungem la double digit, dar situația este mult diferită (…) Poate ajungem peste 10%, dar nu se compară cifrele cu 2008-2009”, a răspuns Ömer Tetik la întrebarea privind evoluția ratei NPL după expirarea facilităţilor privind amânarea ratelor.

CEO-ul BT a precizat ca sistemul bancar local nu va ajunge la o rata a neperformantelor similară cu cea din perioada crizei financiare din 2008-2009, pentru că băncile sunt acum într-o situație mult mai bună, sunt bine capitalizate, iar rata NPL este foarte bună acum, sub 5%.

“În 2008-2009, rata credite/depozite era circa 170%, oamenii nu aveau economisiri, nu aveau puterea de a plăti, de a consuma. Acum loan-to-deposit ratio este sub 75% pentru sectorul bancar, iar băncile sunt mult mai bine capitalizate”, a explicat Omer Tetik.

Băncile şi-au curăţat bilanţurile, astfel că rata medie a creditelor neperformante în siste­mul bancar românesc coborâse în februarie la 3,98% din totalul creditelor.

Totodată, Comisia Europeană a adoptat la sfârșitul lunii aprilie un pachet normativ destinat facilitării creditelor bancare pentru a sprijini economia și pentru a contribui la atenuarea impactului economic al crizei COVID-19. Pachetul încurajează băncile și organismele de supraveghere să aplice regulile contabile și prudențiale mai flexibile.

La două luni de la debutul crizei de sănătate generată de pandemia COVID -19, băncile din România au soluționat peste 83% din cele aproximativ 317.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru amânarea ratelor la credite.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: