Antreprenori Interviuri

Pasiune infloritoare

21 mart. 2016 3 min

Pasiune infloritoare

Reading Time: 3 minute

A renuntat la jobul intr-o agentie de publicitate pentru a petrece mai mult timp cu fiul sau, dar nu a renuntat la o pasiune mai veche. Asa a devenit Raluca Balint creator floral, cu diploma si o mica afacere.  

Raluca Balint are un atelier de creatie florala si lucreaza exclusiv pe baza de comanda. Florile le cumpara de la depozitele angro de flori din Bucuresti, unde sunt aduse de la bursa de flori din Olanda. Sunt cateva sere in jurul Bucurestiului, dar prefera aceste depozite deoarece acolo florile sunt mereu proaspete si de calitate.

Raluca Balint
Raluca Balint / Foto: Catalin Rucareanu

Cand s-a transformat pasiunea pentru flori intr-o mica afacere?

Pasiunea pentru flori am avut-o dintotdeauna. Copil fiind, ma jucam cu florile din gradina bunicii si imi imaginam ca acestea sunt printese in rochii de bal. Florile au fost intotdeauna in jurul meu, atat de lipite de mine, de felul meu firesc de a fi, incat nu m-am gandit decat recent ca pot face o cariera si o afacere din lucrul cu ele. Insa, odata ce mi-a venit ideea, am stiut ca asta e. Ca asta sunt: un creator floral.

De ce anume este nevoie pentru meseria de creator floral?

Cand am luat decizia de a-mi deschide un atelier de design floral aveam doar pasiunea pentru flori, nu stiam nimic despre designul floral, tehnici de florarit, asa ca am inceput sa caut cursuri care sa ma introduca in aceasta lume. Am evaluat mai multe variante si cea mai adecvata pentru mine a fost Londra – Covent Garden Academy of Flowers. Ca sa fii un bun creator floral e nevoie sa ai inspiratie, sa fii creativ, sa simti combinatiile cromatice, de textura si sa lucrezi in primul rand din tine, nu doar din carti. Poate e mult spus ca e un fel de arta, insa eu asta simt, ca buchetele mele ma exprima intr-un fel in care altfel nu reusesc sa o fac. Insa dincolo de aceasta parte de talent, de inspiratie, este nevoie de cunostinte in domeniul designului, tehnici de lucru cu florile, cunostinte despre soiurile de flori si cum trebuie ele ingrijite. In 2011, tot ce am gasit in Romania erau niste cursuri tinute la Sala Dalles, care nu m-au atras deloc. Acum sunt mai multe, sunt si scoli, si designeri florali care, pe langa atelierele de creatie, tin si cursuri. Ma gandesc sa fac si eu asta in viitor.

Dar pentru a deschide o afacere in acest domeniu, de ce este nevoie?

Cred ca in primul rand ai nevoie de pasiune. Apoi de pregatire profesionala, un spatiu adecvat unde sa iti desfasori activitatea, o suma de bani pentru chirie si promovare. Exista, in teorie, pasi care trebuie urmati, dar la mine a venit ideea, am investit toti banii in cursul de pregatire la Londra si am inceput sa lucrez de acasa. Intoarsa de la Londra, incarcata de vise si tehnici de florarit, m-am lovit de realitate. Veneam din afara industriei, nu cunosteam pe nimeni care lucra in domeniu si la inceput mi-a fost destul de greu sa gasesc furnizori de flori si materiale necesare de calitate.

Cat de aglomerata este piata artizanilor florari in Romania? Ce consideri ca aduci diferit?

In ultimii ani au aparut destul de multi designeri florali, dar cred ca mai este loc si pentru altii. Ce aduc diferit? Pe mine! Viziunea mea, felul in care percep si exprim eu frumusetea. Lucrez personal fiecare buchet si aranjament, am ajutoare doar la curatatul florilor si la curatenie. Chiar si la evenimentele mari, unde am o echipa care ma ajuta, imi place sa supervizez personal totul.

Care sunt planurile cu atelierul floral pe termen mai lung?

Mi-as dori sa ma implic mai mult in organizarea de evenimente. Lucrand cu prietenii de la Eleven, am devenit parte dintr-o comunitate creativa, designeri si stilisti din domenii artistice complementare, care creeaza impreuna. Acum am un atelier unde lucrez doar pe baza de comanda, insa mi-as dori in viitor un magazin la strada, unde sa imi pot expune creatiile pentru a fi admirate si cumparate.

 

Absolventa a Academiei de Studii Economice Bucuresti – Facultatea de Marketing, Raluca Balint a lucrat in departamentul de marketing al unei firme de firme de tamplarie PVC, apoi la Aig Life Asigurari si Leo Burnett Romania. In 2011 urmat cursurile de Design Floral la Covent Garden Academy of Flowers London

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: