Stiri

Prețuri record la gazele naturale în Europa. Creșteri cu 60% în două zile

6 oct. 2021 2 min

Prețuri record la gazele naturale în Europa. Creșteri cu 60% în două zile

Reading Time: 2 minute

Prețurile la gazele naturale au atins cifre record la bursele din Europa. La La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.

Impactul majorării costurilor la energie se simte și în piețele de acțiuni și obligațiuni, iar oficialii UE au tras semnale de alarmă.

Statele Uniunii Europene au cerut măsuri urgente pentru a limita impactul creșterii prețurilor la gaze, dar și al facturilor pe care trebuie să le plătească oamenii în această iarnă.

În schuimb comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a promis miercuri că până la finele acestui an va prezenta un plan de reformare a pieţei gazelor.

De ce cresc prețurile la gaze

Problemele au început să apară în timpul iernii trecute, când temperaturile mai scăzute decât erau preconizate au dus la o cerere de energie mai mare decât de obicei pentru încălzirea locuințelor. Acest lucru a condus la o scădere semnificativă a rezervelor de gaz, care a atins un îngrijorător nivel de stocare de doar 30% în luna martie.

Redresarea economică a determinat un nou val de cerere pentru energia electrică, produsă preponderent cu gaze naturale, care a crescut și mai mult în timpul verii, când temperaturile caniculare i-au făcut pe oameni să folosească sistemele de aer condiționat și răcire a clădirilor. Astfel, cererea în creștere nu a fost satisfăcută de ofertă.

De unde se aprovizionează Europa cu gaze naturale

Jumătate din gazul Uniunii Europene vine din Rusia şi Norvegia. The Wall Street Journal scrie că un rol important în posibila criză energetică de care Europa se va lovi la iarnă îl au facilităţile de stocare a gazelor naturale pe care Gazprom, singura companie care poate exporta gaze naturale ruseşti, le are în Germania şi Austria. Aceasta are acolo construite facilități de înmagazinare a gazelor naturale.

Fricile apar pe fondul faptului că în acest an Gazprom a vândut gaze către Europa din depozitele sale, fără a le mai reumple.

În schimb Gazprom a finalizat și umplut în urmă cu câteva zile și Nord Stream 2, o conductă pe sub Marea Baltică care poate pompa de două ori mai mult gaz către nordul continentului. Faptul că se dorește folosirea acestei conducte, determină parlamentarii europeni să se teamă că prețul gazelor nu va scădea în următoarea perioadă.

Cert este că în această iarnă prețul gazelor se va păstra la un nivel ridicat, dar și că Europa va trăi cu frica faptului că diferența între cererea și oferta gazelor naturale va fi foarte mică, ceea ce ar putea provoca dezechilibre în cazul unei ierni friguroase.

Photo 112229736 © Andrii Biletskyi | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: