BizRemote by certSIGN Tech

Protest al angajaților Facebook din cauza atitudinii lui Mark Zuckerberg față de declarațiile lui Donald Trump

2 iun. 2020 2 min

Protest al angajaților Facebook din cauza atitudinii lui Mark Zuckerberg față de declarațiile lui Donald Trump

Reading Time: 2 minute

După ce vineri Mark Zuckerberg a refuzat să intervină în vreun fel asupra declarațiilor publicate de președintele Donald Trump pe Facebook, unii angajați ai companiei au decis să arate că nu sunt de acord cu acest lucru și au organizat luni, 1 iunie, un protest virtual, luându-și o zi liberă fără să anunțe în prealabil, potrivit CNN.

Managerii de HR de la Facebook au primit instrucțiuni să nu ia măsuri contra angajaților care vor protesta în acest fel sau să le scadă din zilele de concediu din această cauză.

Într-o mișcare fără precedent, mai mulți angajați Facebook și-au exprimat nemulțumirea față de poziția lui Zuckerberg pe… Twitter. „Este inacceptabil să oferi o platformă pentru ca cineva să incite de violență și să răspândească informații false, indiferent despre cine este vorba sau dacă respectivele declarații au valoare de știre. Nu sunt de acord cu poziția lui Mark și voi face ceva pentru a provoca o schimbare”, a scris pe Twitter în weekend Andrew Crow, care conduce departamentul de design pentru dispozitivele Portal realizate de Facebook.

La fel, Jason Stirman, director de design în cadrul Facebook, și-a exprimat tot pe Twitter dezacordul cu decizia lui Zuckerberg. „Nu sunt singurul din Facebook care crede asta. Nu poți adopta o atitudine neutră față de rasism”, a scris Stirman sâmbătă pe Twitter.

Problemele au apărut după ce Trump a postat pe Twitter, dar și pe Facebook mesajul „Dacă apar probleme, vom prelua controlul, însă când încep jafurile, deschidem focul”, folosit în anii ’60 de șeful poliției din Miami.

Mesajul a fost interpretat drept incitare la violență contra protestelor începute la Minneapolis în urma decesului lui George Floyd, un bărbat de culoare care a murit după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul său mai multe minute. Polițistul a fost filmat în timp ce ignora rugămințile lui Floyd de a-și lua piciorul de pe gâtul său pentru a putea respira. Protestele, care s-au extins între timp în mai multe orașe din SUA, au fost la început pașnice, dar ulterior au apărut violențe și jafuri.

Mesajul lui Trump a fost înlăturat de pe Twitter, în urma unei decizii a CEO-ului Jack Dorsey, însă Mark Zuckerberg a scris vineri pe Facebook că, deși are o „reacție viscerală negativă” la orice tip de retorică incitatoare, „sunt responsabil pentru a reacționa nu doar în nume personal, ci și ca lider al unei instituții care s-a angajat să respecte libertatea de expresie”.

Facebook are circa 48.000 de angajați la nivel global și doar o mică parte din aceștia și-au exprimat dezacordul față de poziția lui Zuckerberg, însă Facebook trebuie să adopte o atitudine foarte precaută în condițiile în care cazul George Floyd a scos iar la iveală polarizarea societății americane, adâncită în timpul mandatului prezidențial al lui Donald Trump.

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: