Analize Stiri

Provocarile companiilor straine din Romania

25 ian. 2016 2 min

Provocarile companiilor straine din Romania

Reading Time: 2 minute

Cele trei provocari majore cu care se confrunta companiile straine prezente pe piata din Romania sunt schimbarea frecventa a legislatiei (54%), obtinerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) si implementarea exigentelor legislative (49%), demonstreaza un studiu realizat de TMF Group Romania. Din cauza acestui context, companiile sunt dispuse sa externalizeze serviciile de asistenta fiscala si contabilitate (67%), salarizare si administrare resurse umane (40%) si administrare legala (17%), pentru a se concentra asupra activitatilor lor de baza.

Dincolo de aceste provocari majore, cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor straine prezente pe piata din Romania sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigentele legislatiei locale (41%), gasirea unor angajati competenti si implementarea proceselor standardizate in functie de diverse jurisdictii (36%) si transpunerea rapoartelor financiare locale si a rapoartelor specifice intr-un mod accesibil managementului (26%).

In ce priveste imbunatatirile fata de anul trecut, companiile straine active in Romania apreciaza usurinta cu care gasesc sedii si furnizori adecvati (29%), respectarea legislatiei muncii si salarizarea angajatilor pe baza mecanismului pieţei (26%). Cat despre mediul de afaceri autohton, firmele straine au o perceptie negativa referitor la nivelul taxelor si la legislatie (62%), la colaborarea cu autoritatile (38%) si la gasirea fortei de munca  (33%).  De altfel, aspectul care s-a inrautatit cel mai intens fata de anul trecut este gasirea fortei de munca bine pregatite, 33% dintre respondenti afirmand ca se confrunta cu dificultati in aceasta privinta

In ciuda acestor obstacole, aproximativ 85% din respondenti au afirmat ca veniturile realizate de ei au crescut in decursul acestui an: 31% dintre manageri au raportat o crestere de intre 5% si 10%, 26%, o crestere de pana la 5%, iar 14%, cresteri intre 10 si 15% si de peste 20%. Mai mult, companiile straine prezente pe piata din Romania au o parere buna despre protectia angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%), forta de munca (21%) si despre protectia pe care cadrul legal i-o asigura angajatorului (15%).

In 2014, o treime dintre managerii consultati de TMF Group sustineau ca gasirea fortei de munca adecvate reprezinta o provocare. Faptul ca numarul acestora a crescut semnificativ in 2015 poate fi interpretat ca un semnal de alarma referitor la dificultatile intampinate pentru a ajunge la candidatii potriviti. Tocmai  din aceasta cauza, multe companii rezolva aceasta problema recurgand la externalizarea serviciilor pentru care intentionau initial sa faca angajari. Companiile straine aflate pe piata din Romania considera ca ar beneficia de externalizarea contabilitatii, resurselor umane si salarizarii avand mai mult timp pentru a se concentra asupra activitatilor lor de baza (64%).

Majoritatea managerilor care au participat la studiu considera ca firmele conduse de ei au nevoie de servicii specializate in ce priveste asistenta fiscala (40%), salarizarea si administrarea resurselor umane (37%) si contabilitate si raportare financiara (30%).

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: