Management

Radiografia unui succes

oct. 12, 2015 2 min

Radiografia unui succes

Reading Time: 2 minute

Octavian Popa, director financiar al MSD Romania, a preluat, la inceputul lunii trecute, conducerea departamentului financiar al subsidiarei din Rusia, un business de aproape jumatate de miliard de dolari.

Daca il veti intreba pe Octavian Popa cum au reactionat cei dragi atunci cand le-a povestit ca s-a ivit oportunitatea sa fie avansat in Moscova, va va raspunde sincer, fara sa stea deloc pe ganduri:

“A fost un mix de bucurie si de ingrijorare intr-un fel. Reactia apropiatilor mei nu se diferentiaza de cea pe care o au romanii in general cand aud de aceasta tara. Romanii simt un amestec de respect si prejudecati fata de Rusia”, spune pentru Biz Octavian Popa, care a preluat de la inceputul lunii trecute functia de director financiar la compania farmaceutica Merck Sharp & Dohme (MSD) Rusia.

Rusia este cea mai rapida piata a MSD din Europa Centrala si de Est, un business de aproape 500 de milioane de dolari pe an si este, totodata, una dintre pietele cu cea mai rapida evolutie din lume. Anul trecut, piata farma a inregistrat o crestere de 12%, in timp ce pentru acest an se estimeaza un alt salt de 18%. Cu toate ca Rusia este un stat cu un nivel ridicat de complexitate si de impredictibilitate, experienta profesionala intr-o astfel de tara nu poate decat sa aduca beneficii dezvoltarii oricarei cariere. Sigur, provocari precum cultura diferita, legis­latia, cursul valutar si inflatia, care pot rasturna calculele si pot pune la incercare soliditatea unui exercitiu financiar, nu vor intarzia sa apara.

Scaderea pretului petrolului nu a facut bine economiei Rusiei, o alta provocare pe aceasta piata fiind legata de alocarile bugetare pentru achizitiile publice. Motivul? In situatii de criza, bugetele alocate sanatatii sunt printre primele taiate de catre ministrii de finante, iar aceste reduceri pot avea efecte negative si asupra industriei farmaceutice. “Imi plac obiectivele dificil de atins, aproape imposibile, iar din aceasta perspectiva, cand am fost intrebat de catre managerii mei unde mi-as dori sa ma dezvolt, Rusia a fost, fara ezitare, prima tara pe care am mentionat-o”, spune Octavian Popa. Acesta adauga ca Rusia trece printr-o situa­tie dificila si multi expati se grabesc sa plece din Rusia. “Insa consider ca acesta este momentul potrivit in care liderii potriviti pot face diferenta, pot ajuta Rusia si compania pentru care lucreaza si se pot ajuta si pe ei insisi dezvoltandu-se intr-un astfel de mediu”, continua noul director financiar al MSD Rusia, care arata ca, pe fondul acestor factori, nu te poti dezvolta in nicio piata matura din Europa asa cum o poti face in prezent in Rusia, atat din punct de vedere profesional, cat si uman.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: