BizRemote by certSIGN Management

Lecții de leadership în vremea pandemiei

22 apr. 2020 3 min

Lecții de leadership în vremea pandemiei

Reading Time: 3 minute

Pandemia de coronavirus a scos foarte mulți lideri din zona de confort și a schimbat radical regulile jocului. Liderii sunt acum forțați să conducă echipe de la distanță, să comunice diferit și mai ales să găsească alte modalități de motivare a echipelor. Iată câteva idei prin care le arătați angajaților că eforturile lor sunt apreciate și în această perioadă.                                                                              

Starea de urgență impusă de autorități aproape peste tot în lume a schimbat radical nu numai stilul nostru de viață ci și toate regulile de management și de leadership. Un număr foarte mare de lideri au fost scoși din zona de confort în timpul pandemiei și puși în fața unei noi realități. O mulțime de manageri au fost nevoiți brusc să conducă echipe la distanță, să comunice altfel decât o făceau înainte și să își motiveze echipele diferit. Indiferent de profesie, de experiență  sau de salariu, toți angajații vor să le fie apreciate eforturile de managerii direcți. Deși este o idee bună să le arătați salariaților aprecierea de-a lungul întregului an, acesta este un moment dificil, plin de incertitudine în care angajații au cu atât mai multă nevoie să stimtă că sunt apreciați. Dar, în condițiile în care 80% dintre angajații din România nu au primit bonus de Paște, după cum o arată rezultatele unui studiu reaizat de Best Jobs, iată câteva idei, în afara primelor pentru a vă face angajații să se simtă apreciați:

Fiți mai flexibil cu privire la programul angajaților

Mai ales în această perioadă în care o bună parte a angajaților lucrează de acasă și trebuie să „jongleze” cu școala online a celor mici ori cu jocurile lor din mijlocul noului birou, poate nu ar fi o idee rea să nu îi apostrofați pe coechipieri dacă vă returnează apelul la prânz în timpul orelor de somn ale celor mici, sau termină un raport după ce îi bagă în pat pe copii ori a doua zi dimineață înainte ca aceștia să se treazească. Sărbătorile sunt o perioadă aglomerată întotdeauna pentru fiecare dintre noi și orice angajat va aprecia dacă va avea posibilitatea să plece un pic mai devreme de la birou să se ocupe de cumpărături.

Scrieți un mail de mulțumire

Petrecerile și programele de team building sunt de asemenea un beneficiu extrem de apreciat de angajați, dar de cele mai multe ori salariații au avut contribuții individuale la succesul organizației. Managerii direcți ar putea să scrie un mail sau un mesaj personal fiecărui membru al echipei în care să îi amintească de contribuțiile lui și să îi mulțumească pentru implicare. De cele mai multe ori, un simplu „mulțumesc” poate însemna mai mult pentru un angajat decât un cadou impersonal din partea companiei.

Petreceți online cu angajații

Atunci când toți sau o mare parte a angajaților lucrează de acasă, există metode creative să petreceți timp cu colegii de birou. La FlexJobs, un portal de recrutare online, unde angajații lucrează în mod normal de acasă, nu doar în timpul pandemiei, CEO-ul companiei a organizat cu ocazia sărbătorilor, un prânz la care au participat toți angajații prin teleconferință. Fiecare angajat putea să își comande felul principal de mâncare, acesta fiind achitat de companie. O altă practică interesantă a companiei, poate de ținut minte pentru perioada post coronavirus, are în centrul atenției tot masa de prânz. Compania va achita masa de prânz a angajaților care locuiesc în apropiere și decid să ia masa împreună. De asemenea, FlexJobs permite salariaților să aleagă cinci organizații non-profit, către care va face donații în numele angajaților.

Nu deranjați angajații în timpul liber

Dacă apelurile telefonice și email-urile din afara orelor de program sunt o obișnuință pentru angajații companiei pe care o conduceți atunci imaginați-vă ce ușurare ar putea fi pentru aceștia să se bucure de liniște măcar de sărbători, în concediu sau în weekend. Le puteți transmite angajaților că nu vor fi deranjați în timpul lor liber, dar dacă vor să vă comunice ei ceva ideal ar fi va voi să fiți acolo pentru ei.

Foto: © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: