BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Recesiunea, ca un junghi

4 mai 2020 2 min

Recesiunea, ca un junghi

Reading Time: 2 minute

Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă, iar cu asemenea lume nu este de joacă, spune Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), comparând prognoza Băncii Centrale Europene privind recesiunea, cu un junghi.

„Stă ca un junghi, aşa, prognoza recentă a Băncii Centrale Europene. O recesiune între 5 şi 12% care s-ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022. Această prognoză trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că efectele restricţiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudini. Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracţii economice cu o magnitudine şi cu o viteză nemaivăzute în timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrală Europenă”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.

Referitor la măsura de amânare la plată a ratelor la credite, Adrian Vasilescu a arătat că numărul solicitărilor a fost mai mic decât se aştepta, iar ce se va întâmpla după perioada de amânare şi ratele vor intra în curs normal va depinde de rezultatele care vor fi înregistrate după încheierea crizei.

Referitor la inflație, Adrian Vasilescu a spus că rata inflaţiei se situează în coridorul de ţintire, dar pe 11 mai vor veni datele privind inflaţia pe aprilie, iar luna aprilie a fost plină de situaţii noi în care multe magazine au fost închise, doar cele alimentare fiind deschise. Adrian Vasilescu a adăugat că multe magazine specializate pe anumite mărfuri nealimentare s-au adaptat la mediul online, dar „şchiopătând” şi sunt încă multe lucruri de reparat.

Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de „5% până la 12%” a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului.

Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8% față de perioada similară a anului trecut, cel mai sever declin de când Oficiul european de Statistică publică acest tip de date, din 1995.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: