Stiri

Rectificarea de buget a fost aprobată de Guvern. Ce ministere primesc bani

26 nov. 2021 3 min

Rectificarea de buget a fost aprobată de Guvern. Ce ministere primesc bani

Reading Time: 3 minute

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, corelând astfel planificarea bugetară cu evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici și execuția bugetară pe primele 9 luni ale anului în curs și fără a pune în pericol deficitul bugetar. 

Astfel, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 5,1 mld. lei, iar cheltuielile bugetului consolidat se majorează, pe sold, cu 6,2 mld. lei.

Ponderea deficitului bugetar pe 2021 se menține la 7,13% din PIB, deși deficitul (cash) crește cu 1.105 mld. lei, până la 84,9 mld. lei, iar creșterea economică prevăzută la 7,0% ajunge la o valoare nominală a PIB de 1.190,3 mld. lei – așadar, prin această rectificare bugetară România își respectă angajamentele față de partenerii externi.

Fonduri pentru Ministerul Sănătății

Prin această reconfigurare a alocărilor bugetare, Guvernul asigură fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătății, inclusiv pentru programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului.

De asemenea, persoanele vulnerabile sunt o prioritate, iar pentru această categorie au fost prevăzute 2,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze, pentru plata indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în contextul pandemiei și pentru plata alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizației de creștere a copilului și pentru plata integrală a pensiilor, indemnizațiilor și a ajutorului de încălzire.

Investițiile aflate în derulare vor fi continuate, prin rectificarea bugetară fiind asigurată finanțarea necesară finalizării acestor proiecte.

151,8 milioane lei au fost alocate suplimentar pentru plata despăgubirilor acordate crescătorilor de animale a căror activitate a fost afectată de apariția cazurilor de pestă porcină africană și a scrapiei.

Prin adoptarea acestui act normativ, se creează premisele necesare îndeplinirii de către CEC Bank S.A. a cerințelor ce fac obiectul MREL (Regulamentul Delegat (UE) 2016/1450) și în conformitate cu reglementările Băncii Naționale a României (BNR), în calitate de autoritate de rezoluție (AR) care stabilește o cerință minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile pentru fiecare instituție de credit (IC) aflată în responsabilitatea sa, la nivel individual și (sub) consolidat, în conformitate cu legislația națională (Legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluția instituțiilor de credit şi a firmelor de investiții, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar).

Au fost suplimentate bugetele următoarelor instituții:

Ministerul Finanțelor: + 3,7 mld. lei pentru acțiuni generale care țin de atribuțiile ministerului, plus o linie de finanțare în valoare de 1,4 mld. lei pentru continuarea procedurilor de recapitalizare a CEC Bank S.A. 

Ministerul Sănătății: +2,4 mld lei per sold, în principal pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. O parte dintre banii alocați suplimentar vor asigura necesarul de finanțare până la sfârșitul anului pentru drepturile salariale ale personalului din sectorul sanitar și pentru programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +2,2 mld. lei, în special pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării facturilor la energie electrică și gaze, indemnizații acordate la întreruperea activității din cauza pandemiei, alocații de stat, alte drepturi de asistență socială, plata integrală a pensiilor și indemnizațiilor și a ajutoarelor de încălzire.

Ministerul Justiției: + 823,9 milioane lei, per sold, pentru plata unor titluri executorii și debite restante stabilite prin hotărâri judecătorești.

Ministerul Public: +346,5 milioane lei, per sold, pentru plata titlurilor executorii, precum și pentru debite restante datorate personalului și dobânzile legale penalizatoare stabilite prin hotărâri judecătorești.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: +157,3 milioane lei, per sold, pentru continuarea și finalizarea unor proiecte aflate în derulare.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +129,3 milioane lei, per sold: pentru despăgubirile acordate crescătorilor de animale a căror activitate a fost afectată de apariția cazurilor de pestă porcină africană și a scrapiei.

Ministerul Educației: +100 milioane lei, pentru cheltuieli de personal necesare ca urmare a preluării creșelor în sistemul de educație.

Ministerul Afacerilor Interne: + 44,9 milioane lei, per sold, pentru plata pensiilor militare de stat în luna decembrie 2021 și pentru achiziționarea de teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă, pentru unitățile de învățământ.

Au fost diminuate creditele bugetare pentru următoarele instituții: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-2,3 mld. lei), Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (-757,3 milioane lei), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (-156,4 milioane lei), Ministerul Energiei (-72,78 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (-44,4 milioane lei), Curtea de Conturi (-48,5 milioane lei) și Ministerul Culturii (-27,1 milioane lei).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: