Robert Anghel, Salt Bank: De la zero la banking digital
Reading Time: 3 minuteSă lansezi de la zero o bancă digitală nu este ceva tocmai ușor, iar provocările nu întârize să apară. Robert Anghel, Director General Adjunct Business (CBO) la Salt Bank ne-a vorbit despre cum a resimțit primul an la Salt Bank, dar și despre provocările cu care s-a confruntat banca pe piața din România.
Cum a fost primul an de Salt Bank pentru tine?
A fost unul dintre cei mai mișto ani din viața mea. Și personal, și profesional. Am trăit 10 ani într-unul singur. Am reușit să comprimăm timpul de care băncile au nevoie, în general, să livreze tot ceea ce noi am livrat într-un an. Nu știu dacă mai există în lume o altă bancă care să se fi lansat într-un an. Sau o altă bancă care să crească atât de repede cum am crescut noi.
Modul în care noi, ca echipă, am crescut și modul în care noi, ca bancă, ne-am maturizat, este extraordinar. Am crescut de la zero. Nu exista nimic, nicio linie de cod, niciun document. Când am venit eu, eram în bancă 100 de oameni, iar la IT erau trei. Acum suntem spre 400 de oameni, o treime dintre angajații băncii sunt la IT, iar cealaltă treime de oameni este în Care Center.
Prin ce altceva se diferențiază Salt Bank de alte bănci din piață?
Construim totul în baza a trei piloni: frumos – o aplicație frumoasă, bun – produse de calitate la un cost avantajos, și safe – funcționalități care să protejeze clienții. Asta este ceea ce ne face pe noi diferiți de restul băncilor. Suntem unici în piață.
Din perspectivă tehnologică suntem de cel puțin zece ori mai rapizi decât orice altă bancă din piață. Am lansat, anul trecut, cel puțin 400 de release-uri în producție și un produs mare la fiecare lună. Anul acesta avem încă 4-5 lansări de produse extraordinare, urmează și investițiile în fonduri mutuale.
Tehnologia pe care o avem ne permite să fim foarte elastici. 500.000 de useri pe parcursul unui an înseamnă peste 1.000 de utilizatori pe zi. Și, pentru că suntem încă la început, orice val din marketing sau social media se vede în cifre, iar tehnologia pe care o avem trebuie să fie atât de „elastică” încât dacă în loc de 1.000 de clienți pe zi ai 10.000, să țină sistemele.
Aveți un obiectiv pentru anul acesta în ceea ce privește numărul de utilizatori?
Noi anul acesta urmărim să ajungem la 700.000 de clienți. Este foarte posibil să depășim acest număr.
Ce alte planuri aveți pentru următorul an?
Primul an din viață a fost dedicat creșterii și vom fi focusați în continuare pe creștere, însă încet-încet, ne vom concentra pe maturizarea businessului și pe trecerea de la start-up la business sustenabil. Vrem să ne asigurăm că scalăm businessul în așa fel încât să fim sustenabili ca model de business.
În continuare, vom dezvolta o grămadă de produse, vom livra experiențe tari clienților, în continuare rămânem „oameni-oameni” în relația cu noi și în cea cu clienții. În continuare vom fi banca aia mișto, superdiferită de toate băncile clasice din piață.
Ce ți s-a părut cel mai greu în tot acest timp?
Ce a fost greu a fost și cel mai frumos. Am avut numai genul de probleme pe care vrei să le ai. De exemplu, una dintre provocări a fost succesul pe care l-am văzut încă din prima zi. Noi ne-am pregătit să avem în trei luni de zile 50.000 de clienți. Am comandat 60.000 de plastice pentru carduri, atâtea aveam când am lansat banca. Operațional eram pregătiți pentru 50.000 de clienți, iar noi aveam încă din ziua a treia 50.000 de clienți și în cea de-a zecea 100.000 de clienți.
Este o provocare frumos de avut, nu? A fost un foc prin care am fost nevoiți să trecem, dar echipa a răspuns extraordinar. Nu mai conta cine ce rol avea. Eu am stat și am răspuns la chat-urile cu clienții ca să reușim să compensăm lipsa de capacitate din Care Center.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz