Analize Finanțe

Pandemia a amânat deja peste o treime din investițiile străine directe în Europa

29 mai 2020 3 min

Pandemia a amânat deja peste o treime din investițiile străine directe în Europa

Reading Time: 3 minute

Pandemia de COVID-19 a avut deja drept efect amânarea sau anularea a 35% dintre proiectele de investiții străine directe (ISD) din Europa în 2019, potrivit celei de a 20-a ediții a studiului EY Europe Attractiveness Survey.

Conform studiului derulat în luna aprilie, 49% dintre respondenți consideră că Europa riscă să devină o destinație mai puțin atractivă pentru investiții, pe fondul îngrijorărilor legate de o viitoare instabilitate economică provocată de pandemie.

Cu toate acestea, pe termen scurt, investitorii își păstrează optimismul: 51% dintre liderii mediului de afaceri anticipează o ușoară scădere a numărului de proiecte inițiate, în timp ce 11% dintre respondenți nu se așteaptă la abateri de la planurile lor de investiții în 2020.

Un procent de 80% dintre liderii chestionați au declarat că pachetele de stimulente guvernamentale le influențează deciziile de investiții și că vor acorda prioritate țărilor care au implementat măsuri de sprijin mai solide în ceea ce privește combaterea efectelor provocate de pandemie.

„Europa se poate menține atractivă pentru investiții cu condiția să acționeze și să reacționeze hotărât în trei direcții majore: adoptarea tehnologiei, sustenabilitate și rezistența la șocuri a lanțului de aprovizionare, deoarece acestea vor influența viitoarele decizii de investiții. E important ca Europa să rămână o destinație favorită pentru proiectele de investiții, iar, în acest sens, este vital ca guvernele să adopte mentalitatea specifică mediului de afaceri, să facă eforturi în direcția inovării și creării de noi strategii de atragere a investițiilor străine directe, nu numai pentru a reduce șomajul, ci și pentru a sprijini o creștere economică echilibrată”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Harta investițiilor străine

Potrivit EY, datele relevă că 52% dintre proiectele ISD la nivel global din perioada 2015-2019 au provenit din țări europene. În 2019, șapte dintre principalele zece țări investitoare la nivel global au provenit din Europa. Aproape un sfert dintre proiecte (23%) au provenit din SUA.

În privința destinațiilor ISD, în 2019, Franța a înregistrat cea mai mare creștere anuală a proiectelor noi (17%, cu 1.197 de proiecte noi), depășind în premieră Marea Britanie în topul celor mai atractive destinații din Europa. Totuși, Marea Britanie a avut o creștere de 5% a investițiilor, cu 1.109 de proiecte în 2019, duoă ce preocupările legate de Brexit s-au diminuat în rândul investitorilor.

România ocupă locul 15 în Europa în ceea ce privește numărul de proiecte de investiții străine directe anunțate în 2019, cu 78 de astfel de proiecte (înainte de revizuirile din 2020). Ungaria este peste România, cu 105 proiecte anunțate anul trecut.

Raportul evidențiază creșterea înregistrată de sectoarele care necesită o forță de muncă specializată. De exemplu, construcțiile au marcat o creștere de 158% a proiectelor de investiții străine directe în 2019 (124 de proiecte în 2019, față de 48 de proiecte în 2018), iar sectorul tehnologiei informației, comunicațiilor și media de 117% (cu 241 de proiecte în 2019, față de 111 proiecte în 2018).

Dacă sectorul textilelor și articolelor de îmbrăcăminte din Europa Occidentală a înregistrat performanțe solide, proiectele de investiții străine directe în Europa Centrală și de Est au scăzut cu 22% la nivelul întregului sector. Cu toate acestea, studiul arată că aproape patru din zece companii (37%) iau în considerare o extindere a capacităților lor de producție în Europa.

Deși proiectele din sectorul digital au înregistrat o ușoară scădere anuală de -1%, peste jumătate dintre organizațiile care au participat la studiu (55%) intenționează să îmbunătățească experiența digitală a clienților și interacțiunile dintre companie și client, iar 82% preconizează că ritmul de adopție a tehnologiei se va accelera în următorii trei ani.

Impactul asupra transporturilor și lanțurilor de aprovizionare

Pandemia de COVID-19 a afectat cel mai puternic sectorul transporturilor, inclusiv producătorii și furnizorii din industria auto și industria aeronautică și perspectivele nu sunt deloc optimiste. Sectorul a contribuit cu 23% din numărul de noi locuri de muncă în 2019 (în scădere de la 25% în 2018).

Studiul arată că transporturile au înregistrat cele mai mari perturbări la nivelul lanțurilor de aprovizionare și cele mai mari pierderi de venituri, ceea ce a dus la amânarea, reducerea sau anularea unui procentaj mai mare de proiecte în comparație cu alte sectoare.

Lanțurile de aprovizionare au fost perturbate la scară largă de pandemie, dar respondenții planifică reconfigurarea acestora prin intermediul unei noi combinații de reshoring, nearshoring și offshoring, pentru a restabili funcționarea acestora și pentru a asigura rezistența la șocuri la nivelul întregii Europe.

Nu mai puțin de 83% dintre companii anticipează că lanțurile de aprovizionare regionalizate vor înlocui actuala lor infrastructură globală.

Pandemia a crescut și gradul de conștientizare și exigențele legate de sustenabilitate în rândul consumatorilor, aproape șase din zece respondenți (57%) reiterându-și planurile de a-și concentra atenția asupra schimbărilor climatice și sustenabilității în următorii trei ani.

Ilustrație: © Bakhtiar Zein | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: