Companii Finanțe

Sectorul farmaceuticelor, venituri în creștere cu 15%

14 ian. 2020 3 min

Sectorul farmaceuticelor, venituri în creștere cu 15%

Reading Time: 3 minute

Veniturile realizate în sectorul comerțului produselor farmaceutice, în magazinele specializate au crescut cu 15% în 2018, comparativ cu anul anterior. Românii au alocat lunar cu peste 10% mai mulți bani pentru procurarera medicamentelor, spre deosebire de anul 2017, potrivit celui mai recent studiu întocmit de Coface privind sectorul de “Comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate” (CAEN 4773).

Jumătate din companii, 50%, au înregistrat o creștere a rezultatului net, în timp ce aproape trei sferturi dintre companii, 73%, au înregistrat profit net.

“Sectorul analizat a performat în 2018 din perspectiva evoluției veniturilor și are potențial pentru creșterea acestora în continuare, ca urmare a investițiilor efectuate și a interesului consumatorilor pentru produsele comercializate (atât medicamente, cât și produse dermato – cosmetice, în special în mediul urban)”, a spus Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface România.

Pe parcursul anului 2018, companiile care activează în sectorul farmaceuticelor au înregistrat o lichiditate curentă de 1,05, capitalul de lucru fiind redus pe fondul scăderii veniturilor sau neîncasării creanțelor. Durata medie de colectare a creanțelor a crescut de la 75 de zile, nivelul anului 2014, la 92 zile în 2018, peste media națională care a scăzut de la 104 de zile la 90.

Deși gradul de îndatorare la nivelul întregului sector de 75% este în scădere față de anii precedenți, aproape jumătate din companii, 45% dintre acestea, au avut un grad de îndatorare mai mare de 80%.

“Există provocări la nivel de structură a finanțării activității (capital de lucru foarte mic, care poate cauza blocaje în derularea operațiunilor curente) și la nivel de recuperare de creanțe din cauza deteriorării comportamentului de plată al CAS, durata medie a colectării creanțelor fiind peste media națională în 2018”, a completat Nicoleta Marin.

De asemenea, studiul surprinde fluctuații în numărul farmaciștilor, care a scăzut în 2018 cu 1,2%, scăderea fiind determinată în principal de evoluția din regiunea București – Ilfov, care a înregistrat o scădere de 15%, toate celelalte regiuni având creșteri în linie cu evoluția numărului de farmacii, mai puțin regiunea Vest cu -0,6%.

Valoarea importurilor de produse farmaceutice este de aproape 4 ori mai mare decât cea a exporturilor, ambele fiind în ușoară creștere în ultimii 2 ani, potrivit datelor INSSE. Principalul partener pentru exporturi, dar și pentru importuri rămâne Uniunea Europeană cu 73% din valoarea exporturilor. Totodată, media lunară alocată în 2018 pentru sănătate în cheltuieli totale per gospodărie, respectiv valoarea cheltuielilor cu medicamente a fost mai mare în mediul urban (80 lei) decât în cel rural (63 lei), în creștere cu 12%, respectiv 13% față de 2017.

“Vulnerabilitatea financiară a farmaciilor din România a fost accentuată de creșterea rețelei de farmacii care au sporit concurența, ducând la generalizarea discounturilor oferite clienților finali. Astfel, marja brută la nivelul sectorului a scăzut la doar 13% în anul 2018, comparativ cu nivelul de 18% înregistrat în 2008. În al doilea rând, extinderea punctelor de lucru finanțată prin creditul furnizor a cauzat diminuarea capitalului de lucru, companiile fiind vulnerabile la încasarea tardivă a creanțelor de la CAS sau vânzarea lentă a stocurilor. Al treilea aspect se referă la creșterea dividendelor distribuite în perioada 2016-2017, nivelul cumulat al acestora ajungând la 1,1 miliarde lei, aproape jumătate din totalul ultimului deceniu. Politica de reducere a prețurilor la medicamentele decontate de stat (aceasta culminând cu o lovitură majoră în anul 2015), precum și decontarea din ce în ce mai lentă a facturilor CAS la finalul și începutul fiecărui an (pe fondul tensiunilor acumulate în deficitul fiscal la nivel național), alimentează presiuni suplimentare asupra farmaciilor. Toate aceste riscuri sunt amplificate de suprareglementarea pieței, de taxarea excesivă (taxa clawback) și de tendința de reducere a prețurilor la medicamente. Riscul cel mai mare însă este la nivelul pacientului, pentru că toate aceste elemente generează lipsa multor medicamente din piață”, a adăugat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Studiul realizat de Coface a cumulat datele a 4.425 de companii care au depus datele financiare pentru 2018 și care au realizat o cifră de afaceri consolidată de 19,07 miliarde lei.

Ponderea cotei de piață pe care o dețin primii 10 cei mai importanți jucători este de 31%, indicând un grad scăzut de concentrare.

Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: