fbpx
Companii Stiri

Romania a exportat vin de 24 mil. euro2 min

15/07/2016 2 min read

author:

Romania a exportat vin de 24 mil. euro2 min

Reading Time: 2 minute

In 2015, Romania exportat aproape 14 milioane de litri de vin, in valoare totala de 24 milioane de euro, potrivit datelor APEV Romania. Cele mai importante cinci piete de export pentru vinurile produse local sunt Marea Britanie, Germania, China, Olanda si Bulgaria.

La nivel de volume, 78%, mai exact 11 milioane de litri in valoare de 17 milioane de euro au fost vanduti catre pietele din Europa, iar restul de 22%, adica 3 milioane de litri in valoare de 7 milioane de euro au fost comercializati catre alte state din afara continentulului nostru.  

In afara spatiului european, China este cea mai importanta tara de export pentru vinurile romanesti, urmata de Statele Unite ale Americii care importa din Romania 800.000 litri de vin si de Canada cu 300.000 litri de vin.

“Eforturile realizate de crame pentru a face export sunt mari. Pentru a ajunge sa aiba vanzari semnificative in afara tarii cramele trebuie sa participe in mod curent la targuri internationale din Europa si Asia si sa isi promoveze intens productiile”, spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro si ReVino.ro.

Pretul cel mai bun raportat la numarul de litri exportati este oferit de Finlanda care plateste 5.63 euro pentru un litru de vin romanesc si a importat 6.300 litri in 2015. Ungaria plateste 5.41 euro/litru, urmata de Luxemburg care ofera 4.71 euro/litru, dar a cumparat doar 6.000 litri de vin anul trecut. La polul opus, cel mai mic pret pentru vinul romanesc este oferit de Slovacia, mai exact 0.59 euro/litru, urmata de Bulgaria cu 0.79% euro/litru si de Istrael cu 1.38 euro/litru.

Conform reprezentantilor oficiali, Cramele Recas, Oprisor si Halewood exporta aproximativ 50% din productie, Domeniile Sahateni – Aurelia Visinescu 40%, S.E.R.V.E peste 43%, urmate de Petro Vaselo sau Crama Ceptura cu 30% si Vinarte, Corcova, Liliac, Stirbey sau Cotnari cu procente intre 8 si 27%. Fiecare proprietar se raporteaza la numarul de hectare de vita de vie pe care il are si la cantitatea de vin produsa anual.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *