Tech

Smartphone la puterea AI

15 dec. 2017 4 min

Smartphone la puterea AI

Reading Time: 4 minute

Inteligența Artificială pătrunde direct în smartphone-uri. Fred Wangfei – Director of Huawei Romania Consumer Business Group – ne-a vorbit despre ce urmează, mai ales după lansarea Mate 10 Pro, model revoluționar cu primul procesor destinat terminalelor cu AI.

 Care este provocarea pe care modelul Mate 10 Pro o lansează pieței smartphone?

Putem spune că asistăm la începutul unei noi ere. Odată cu Mate 10 Pro, Inteligența Artificială devine mobilă. Acum aceasta nu mai este “captivă” doar pe supercomputere, datorită Huawei este disponibilă pentru toată lumea, oricând, oriunde. Huawei Mate 10 Pro vine cu procesorul Kirin 970 și Inteligență Artificială pe platforma mobilă dotată cu NPU (Network Processing Unit), care este formată din procesor cu 8 nuclee și unitate de procesare grafică cu 12 nuclee. Pe scurt, aceste specificații reprezintă un impuls revoluționar și eficient care determină telefonul să proceseze sarcini și task-uri mai rapid ca oricând. Mai mult, datorită acestei tehnologii, telefonul ajunge să “cunoască” utilizatorul și să eficientizeze consumul de energie în funcție de tiparele de utilizare. Această eficientizare, împreună cu bateria foarte puternică, de 4.000 mAh, pe care Huawei Mate 10 Pro o integrează, duc la o durată de două zile sau chiar două zile și jumătate de utilizare, iar datorită tehnologiei SuperCharge, telefonul se va încărca foarte repede și sigur.

Ce noi direcții poate deschide Inteligența Artificială integrată în smartphone-uri?

Inteligența Artificială va revoluționa lumea și inclusiv piața de smartphone-uri. La Huawei, abordarea este că, prin AI, consumatorii nu vor beneficia doar de un dispozitiv inteligent, ci de mai mult de atât: ei vor primi un partener, care ne înțelege, ne furnizează informații necesare și utile, dar care ne asigură protecția datelor și a detaliilor importante și private pentru noi. Să creezi un procesor care livrează performanța cerută de algoritmii exigenți ai AI, cu restricțiile dimensiunii unui smartphone, ale sursei și ale consumului de energie reprezintă o mare provocare. Am împins limitele colegilor de la Huawei R&D pentru a lansa pe piață acest produs revoluționar. Ca să rezum, pot spune că smartphone-ul practic va “lucra” pentru tine, va fi ca un asistent personal. Imaginați-vă așa: smartphone cu AI care va înțelege ce conține poza pe care tocmai ai făcut-o, care îți va spune unde rulează cel mai recent film, îți va găsi un loc în calendar, va rezerva biletul pentru tine, îți va seta data în agendă și te va notifica atunci când trebuie să pleci de acasă ca să nu întârzii la film. Este doar un exemplu de câte posibilități noi creează Inteligența Artificială. Grație Huawei Mate 10 Pro, industria de dispozitive mobile este pe punctul de a începe o nouă eră, una în care Inteligența Artificială va transforma modul în care oamenii interacționează cu tehnologia mobilă.

Cum pot exploata dezvoltatorii aplicații per­for­manțele procesorului Kirin 970?

În mai multe feluri. Ca să susțină aceste eforturi de colaborare, Huawei a gândit procesorul Kirin 970 ca o platformă mobilă computerizată de Inteligență Artificială, furnizând susținere completă pentru modele multi-apps diferite și mecanisme de învățare automată. Acest lucru le va permite dezvoltatorilor să profite din plin de puterea de calcul AI a lui Kirin 970 folosind cadrele și modelele pe care le preferă, ofe­rind în același timp o platformă pentru aplicații noi și imaginative. Împreună cu dezvoltatorii Huawei sperăm să punem umărul la crearea unui ecosistem sănătos și durabil de AI mobilă.

Ce aduce nou interfața EMUI 8.0?

EMUI 8.0. este o punte între Kirin 970 dotat cu AI și consumator, creând astfel ceea ce noi numim meca­nism EMUI AI, care aduce la viață și la îndemâna consumatorului toate beneficiile Inteligenței Artificiale. EMUI 8.0 are de asemenea o identitate vizuală cu totul nouă, cu wallpaper‑uri live și wallpaper‑uri cu micromișcări (deja disponibile de la modelul P10). Este o experiență interactivă nouă.

Pe partea foto continuă colaborarea cu Leica. Care este efectul AI asupra funcțiilor foto integrate în
Mate 10 Pro?

Încă de la lansarea modelului Huawei P9 am început colaborarea pe termen lung cu Leica, deoarece, așa cum am spus și mai devreme, pentru noi, cei de la Huawei, experiența consumatorului este cea mai importantă. Camera foto este una dintre principalele aspecte de care ținem cont atunci când ne alegem un smartphone. Cu noul Huawei Mate 10 Pro nu oferim doar încă un smartphone performant cu o cameră foto excepțională, ci oferim o experiență și un nou mod prin care să folosim și să integrăm smart­pho­ne‑ul în viața de zi cu zi. Smartphone-urile sunt ideale la captarea de informații: milioane de oameni le folosesc pentru a face poze, în dife­rite momente și situații. Imaginați‑vă că faceți o poză unei case frumoase pe stradă, ceva care vă atrage atenția pe moment. Înainte, acea fotografie ar fi rămas doar o poză frumoasă undeva în memoria telefonului, o simplă bucată de informație neutilizată. Dacă uiți de poza respectivă și nu mai faci nimic cu ea, ți se va șterge imaginea frumoasă a casei din memoria personală. Acum, prin tehnologiile bazate pe Inteligența Artificială, dispozitivul poate înțelege poza și să facă ceva cu ea. Noul Mate 10 Pro poate recunoaște fața unei persoane, a unui cățel sau a unei pisici și chiar ima­ginea unei flori frumoase. În acest fel, poate calibra senzorul camerei foto astfel încât utilizatorii să obțină imagini aproape de perfecțiune.

Cărui potențial public din România vă adresați prin lansarea acestui model de top?

În primul rând, vreau să spun că Huawei lansează din acest an o strategie de dublu flagship. Dacă în anii trecuți, de la lansarea modelului P6, am comunicat cu precădere pe această gamă P, din acest an, odată cu lansarea Mate 10 Pro, ne vom concentra pe această strategie de dublu flagship. Dacă seria P este în principal dedicată unui public axat pe lifestyle, modă, fotografie, odată cu noua serie Mate vrem să atingem publicul corporate, de business, antreprenorii, dar și cei foarte pasionați de tehnologie și de gadgeturi. Ne continuăm strategia de a clădi un brand inovator, premium, puternic, lansând flag­ship‑ul nostru de top Mate 10 Pro. În ultimii trei ani, am înregistrat o creștere importantă și semnificativă atât în cotă de piață, cât și în cifrele de vânzări pe diferite segmente, dar cea mai semnificativă este cea pe segmentele de mid și high-end. În 2016, cota noastră de piață a fost de 12%, iar în 2017 estimăm că vom avea 16%. Bineînțeles, ceea ce ne dorim este ca în 2018 să continuăm creșterea și să obținem procente în plus.

Cum ați gândit campania de comunicare, pe plan local, odată cu lansarea Mate 10 Pro?

Pentru lansarea noii serii Mate vom avea o campanie 360, poate deja ați văzut spotul nostru la principalele canale TV. Am colaborat pentru acest spot publicitar cu o celebritate la nivel internațional, din România, Catrinel Menghia, care întruchipează, spunem noi, frumos, imaginea produsului. De asemenea, vom comunica noua serie prin tehnici inovatoare de PR și social media, precum și prin colaborarea cu alți artiști iubiți și interesanți, profesioniști puternici și persoane publice influente din România

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: