fbpx
Finanțe

Solutia pentru Grecia, greu de gasit3 min

09/07/2015 2 min read

Solutia pentru Grecia, greu de gasit3 min

Reading Time: 2 minute

Este tot mai greu de gasit o solutie pentru criza din Grecia, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, la cateva ore dupa ce institutia a mentinut blocarea finantarii bancilor elene la nivelul de circa 89 de miliarde de euro.

Intrebat de jurnalisti daca va reusi sa inchida dosarul Grecia, a spus ca este foarte dificil. „Nu stiu. De aceasta data este foarte dificil”, a aratat Mario Draghi (foto) relateaza Bloomberg.

Remarcile lui Draghi scot in evidenta impasul cu care se confrunta liderii din zona euro, care asteapta propunerile de reforma ale guvernului condus de premierul elen Alexis Tsipras, inainte de termenul limita care expira joi la miezul noptii.

In lipsa unui program de reforme credibil din partea autoritatilor de la Atena, Draghi si colegii sai din consiliul guvernatorilor BCE nu au mai marit asistenta de urgenta acordata bancilor din Grecia, in prezent de aproape 89 de miliarde de euro.

Seful bancii centrale germane, Jens Weidmann, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat ca institutia trebuie sa blocheze in continuare imprumuturile de urgenta destinate bancilor elene, iar masurile de control al capitalului sa fie mentinute pana cand autoritatile din Grecia vor ajunge la un acord cu creditorii.

Weidmann a mai spus ca orice fel de asistenta pe termen scurt destinata Greciei trebuie sa vina din partea guvernelor si nu a bancilor centrale.

Grecia a cerut miercuri, in mod oficial, un plan de salvare pe o perioada de trei ani din fondul de salvare al zonei euro si a promis ca va incepe sa implementeze unele dintre reformele solicitate de catre creditori incepand de saptamana viitoare.

Fara tratament special!

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a reiterat ca Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, in cadrul acordului de salvare, dar a avertizat ca Atena nu va primi tratament special, in conditiile in care Guvernul vrea sa amane plata datoriilor catre institutia financiara.

„Restructurarea datoriilor este necesara in cazul particular al Greciei, pentru a fi sustenabile”, a afirmat Lagarde la un eveniment de la Brookings Institution, relateaza MarketWatch.

In pofida apelului pentru restructurare, Lagarde a avertizat autoritatile de la Atena sa nu creada ca criza din Grecia este tratata ca un caz unic. „FMI trebuie sa respecte regulile, nu sa le incalce. Nu poate exista un tratament special”, a spus Lagarde.

Chiar daca Lagarde a reiterat astfel o analiza facuta de FMI saptamana trecuta, faptul scoate in evidenta presiunile in crestere exercitate de FMI, Statele Unite si alte parti, ca Germania sa permita restructurarea datoriilor elene,in cadrul acordului de sustinere financiara.

Germania se opune restructurarii datoriilor Greciei, dar nu a exclus discutarea unei posibile extinderi a termenelor de rambursare.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este insa o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *