Companii Interviuri

Sorin Blaga, Liebrecht & wooD: „Piața imobiliară s-a bucurat de o evoluție pozitivă”

dec. 2, 2020 9 min

Sorin Blaga, Liebrecht & wooD: „Piața imobiliară s-a bucurat de o evoluție pozitivă”

Reading Time: 9 minute

Liebrecht & wooD a anunțat recent lansarea proiectului rezidențial Liziera de Lac, cel mai ambițios proiect imobiliar din estul Bucureștiului, investiție care se va ridica la 25 de milioane de euro.

Sorin Blaga, General Manager, Liebrecht & wooD ne-a oferit mai multe detalii despre Liziera Lac și ne-a vorbit despre evoluția pieței imobiliare în 2020 și despre principalele tendințe din piață în timpul pandemiei.

 La începutul lunii trecute ați anunțat proiectul Liziera de Lac. Ne puteți oferi mai multe detalii despre acesta? La cât se ridică investiția în proiect și când va fi gata?

 Liziera de Lac este primul proiect rezidențial dezvoltat de Liebrecht & wooD în România și cel mai ambițios. Situat în estul Bucureștiului – Frumușani, județul Călărași, în mijlocul naturii, pe malul lacului Tătaru, complexul este în același timp la doar 15 minute de stația de metrou Anghel Saligny. Iar pentru noi este mai mult decât o dezvoltare rezidențială. Este un proiect de planificare urbană sustenabilă pentru peste 13.000 de oameni și 4400 unități locative în termen de 10 ani. Avem aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru 440 de unități locative, iar în prima fază a dezvoltării vor fi livrate primele 94 de locuințe împreună cu o serie completă de facilități adaptate stilului de viață contemporan. Ține cont de toate aspectele locuirii, fiecare detaliu a fost planificat cu minuțiozitate – de la câte locuri de parcare sunt necesare, la câte facilități de agrement, la câte facilități educaționale, până la transport și un sistem inteligent de administrare a proprietății.

Construcția proiectului Liziera de Lac a început în urmă cu doi ani. Prima etapă a fost construcția drumului de acces de 5 km care leagă nodul rutier de pe autostrada A2 de la Cernica de Frumușani. Este un drum construit de Liebrecht & wooD la standarde înalte de calitate și care va fi transferat în proprietatea Consiliului Județean și autorităților locale din Călărași. Noi am plecat de la infrastructură, urmând ca mai apoi să ajungem la discuția de construcții, tocmai pentru că vrem să facem lucrurile altfel. În ceea ce privește livrarea locuințelor, în momentul de față, autorizațiile de construcție au fost emise, procesul dedicat desfășurării de șantier a început, iar în luna noiembrie au început lucrările la construcția caselor.

Procesul de vânzări pentru Liziera de Lac va începe anul viitor în primul trimestru și primii fericiți membrii ai comunității Liziera de Lac se vor putea muta în complex în ultimul trimestru al anului 2021, moment în care vor avea la dispoziție întreg universul de facilități.

Investițiile în pregătirea infrastructurii și primul stoc de locuințe au o valoare de aproape 25 de milioane de euro.

 Cât vor costa locuințele în noul complex și care vor fi principalele facilități pe care le vor avea locuitorii în noul complex?

Liziera de Lac este un proiect menit să stabilească un standard pentru segmentul de mijloc. În categoria de suprafețe și în categoria de finisaje, ele sunt gândite să răspundă nevoilor acestei categorii, cu mențiunea că pentru Liebrecht & wooD, criteriul accesibilității a fost crucial. În prima fază, cumpărătorii își vor putea alege din 7 tipuri de case, cu suprafețe cuprinse între 77 și 127 mp. Astfel, prețurile încep de la 106.400 euro, pentru prima categorie de case de tip Row House. În momentul de față, întreaga strategie de prețuri este adaptată noii realități date de cota TVA și  imediat ce vom încheia acest proces, vom anunța prețurile, care sunt extrem de fin reglate în funcție de foarte multe criterii, pe lângă cel legat de suprafață. Criteriile variază de la poziționarea în complex, la orientarea cardinală și până la tipologia grădinilor.

Ne-am dorit ca viitorii locuitori să se poată bucura de avantajele locuirii în mijlocul naturii, dar în același timp să beneficieze de facilități urbane avangardiste. De aceea, complexul dispune de grădiniță, complex sportiv cu piscină și terenuri de baschet și tenis, zone pentru activități sportive, de relaxare și petrecere a timpului liber, un Community Hub cu spațiu pentru co-working și întâlniri, restaurant și cafenea, spații comerciale, farmacie și cabinet medical, petshop, piste de biciclete, promenadă în jurul lacului, parcări individuale și comune, securitate permanentă și stații de încărcare auto electrice. Mai mult, viitorii locatari vor dispune de un sistem inteligent de administrare a gospodăriei.

Totodată am gândit o dezvoltare sustenabilă a proiectului și am venit cu soluții prietenoase cu mediul: 52% din complex este rezervat zonelor verzi, peste 10 ha de parcuri, 12 ha panouri solare pentru întreg proiectul, sistem independent de irigații, sistem dual de colectare a apelor uzate, stații proprii de tratare a apei, reglementări care interzic utilizarea pesticidelor, testarea permanentă a aerului, amenajarea și conservarea lacului Tătaru și multe altele.

Din punct de vedere business, cum au fost ultimele opt luni pentru Liebrecht & wooD România?

Ultimele 8 luni au fost poate lunile cele mai aglomerate pentru Liebrecht & wooD în România. Și acest lucru s-a datorat pe de o parte crizei COVID, care a transformat nu doar procesele de lucru, ci a venit cu o premieră – retail-ul de fashion a cunoscut două luni de pauză. Dar aceste trei luni, pe care vedem că le recuperăm parțial spre final de an, tocmai pentru că modelul de tip outlet este extrem de rezistent în fața turbulențelor economice, au fost răgaz pentru a accelera proiectele pe care le avem în dezvoltare.

Sunt foarte bucuros să spun că azi Liebrecht & wooD este singurul dezvoltator de pe piața din România care are două fronturi de lucru atât de mari deschise în paralel – pe zona comercială un nou centru de tip outlet, acesta reprezentând primul pas către un nou parc comercial și pe zona rezidențială cu debutul Liziera de Lac – unul dintre cele mai ambițioase proiecte rezidențiale de la noi din țară în momentul de față.

Avantajul pe care l-am avut în această perioadă a fost acela de a fi fost o companie cu foarte multe procese digitalizate deja, iar criza COVID nu a necesitat o perioadă lungă de adaptare. Motivul este că prin structura sa, echipa de management la nivel european este în Belgia și atunci, lucrul la distanță a fost o cutumă pe care Liebrecht & wooD o avea implementată.

Cu siguranță, 2020 este și va rămâne ca unul dintre cei mai interesanți ani, tocmai pentru că aparent în spatele ușilor închise, am reușit să punem pe rol proiectele extrem de mari care vor reprezenta pilonii activității noastre pentru următorul deceniu.

Care sunt planurile pe termen mediu și lung pe care le aveți pentru Liebrecht & wooD România?

Liebrecht & wooD este un dezvoltator cu un portofoliu de proiecte de anvergură foarte mare la nivel european. Poate cel mai recent exemplu este cel din Varșovia, Koneser, unul dintre cele mai premiate proiecte mixte de regenerare urbană, a cărui dezvoltare a fost o provocare de la un cap la coadă, datorită provocărilor de execuție, datorită provocărilor de conservare de patrimoniu. Genul acesta de provocări vor reprezenta focusul Liebrecht & wooD pentru următoarea perioadă pentru piața din România. Nu ne-am ales lupte ușoare, dar avem experiența să le ducem la capăt. Cea mai mare provocare pentru piața locală va fi, fără îndoială, Liziera de Lac. Un proiect care pune bazele unei comunități de 13.000 de oameni și care ridică de la 0 o comunitate de 4400 de case, centre, grădinițe, terenuri de sport și facilități integrate și care își propune să anticipeze nevoile viitorilor proprietari de peste un deceniu, e cu siguranță un obiectiv ambițios.

O altă zonă pe care ne concentrăm este cea de retail, un segment dinamic, care continuă să se adapteze, iar noi ne dorim să fim în linia întâi. Dincolo de construcția celui de-al doilea centru de tip outlet în zona comercială Pallady, Liebrecht & wooD urmărește cu atenție piața la nivel local și suntem pregătiți să fim acolo unde apar oportunitățile. Am investit peste 200 de milioane de euro la nivel local și e clar că România este și va rămâne o piață strategică pentru Liebrecht & wooD, unde vrem să ne dezvoltăm pe viitor.

Care au fost principalele tendințe pe piața imobiliară în ultimele nouă luni ale anului?

Una dintre tendințele pentru 2020 este înghețarea prețurilor. 2020 se va încheia cel mai probabil cu o creștere anuală a prețului de aproximativ trei până la patru procente, o creștere care poate fi considerată o oprire, dacă luăm în considerare rata inflației, care este cu doar un procent mai mică.

O altă tendință ar fi creșterea numărului de case din piața dedicată segmentului de mijloc . Chiar dacă nu mai reprezenta cota majoritară a noii oferte, segmentul de piață mediu a continuat să fie sursa unui număr tot mai mare de unități rezidențiale finalizate. Îmbunătățirea accesibilității și dorința cumpărătorilor de a locui în case mai spațioase, în contextul de lucru de la domiciliu, vor fi aspecte care vor continua să determine rate de absorbție sustenabile.

Și pentru că am adus în discuție telemunca, în contextul pandemiei se observă o nouă tendință în rândul cumpărătorilor și anume un interes mai mare acordat suprafeței locuinței și o preferință pentru case cu curte. Astfel, pentru tot mai multe familii locuința devine un micro-univers în care aceștia muncesc, merg la școală și își petrec timpul liber. Noi am anticipat această tendință prin proiectul Liziera de Lac, unde nu doar că venim cu case cu suprafețe generoase și curte, dar și cu un community hub cu spații de lucru și întâlniri, precum și un întreg univers natural cu pădure, lac și zone de agrement la doar 5 minute distanță de casă.

Rate mai mici: veniturile cresc (cu aproximativ 7% în 2020), iar scăderea ratei dobânzilor a dus la cea mai bună accesibilitate a locuințelor noi din istoria modernă a pieței, iar această tendință ascendentă va continua până la sfârșitul anului 2020.

Noile orașe ale României: în prezent sunt proiectate noi proiecte de anvergură, care, pe termen lung, vor implica construirea a peste 5.000 de locuințe. Cu toate acestea, lansarea lor va depinde de condițiile pieței și dezvoltarea lor va fi realizată în etape. Astfel de proiecte, la fel ca cele actuale, vor include diverse facilități și vor contribui la redefinirea conceptului de locuință. Cel mai probabil vor fi considerați orașe noi, având în vedere că vor găzdui peste 20.000 de locuitori. Iar un exemplu de astfel de proiect este chiar Liziera de Lac.

Ne puteți spune care a fost evoluția pieței imobiliare rezidențiale în ultimele opt luni? De ce credeți că s-a înregistrat aceast trend?

Deși 2020 este un an care a venit cu multe provocări și schimbări de paradigme, piața imobiliară s-a bucurat de o evoluție pozitivă dacă ne uităm la date. Cifrele ne arată că începând cu 2019, an de vârf pentru piața imobiliară, tendința de creștere a continuat și în 2020 care a început ca unul dintre cei mai buni ani pentru segmentul rezidențial.

În momentul de față, rata de absorbție a tuturor proiectelor dezvoltate este de 80%. Iar accesibilitatea e principalul argument de achiziție din piață. În acest context, numărul de tranzacții imobiliare a avut în 2020 o creștere anuală de 14.6% in ianuarie, față de aceeași perioadă a anului anterior și de 21,5% in februarie față de aceeași perioadă a anului anterior.

Pandemia COVID-19 a izbucnit, din acest punct de vedere, într-un moment favorabil pieței rezidențiale locale.

Așa cum era de așteptat, cele două luni de restricții de trafic în timpul stării de urgență, au avut un impact major asupra rezultatelor înregistrate. În timp ce în martie numărul tranzacțiilor încheiate la nivel național a crescut cu aproape opt la sută, în ciuda celor două săptămâni de restricții de la sfârșitul lunii martie, s-au înregistrat scăderi majore în următoarele două luni, adică 33,8% în aprilie și 27,8% în mai, conform datelor ANCPI. Iunie a adus o revenire puternică, cu o creștere de 16,4% a numărului de tranzacții încheiate, un rezultat care a fost cu atât mai plăcut cu cât iunie 2019 a fost prima lună de revenire din 2019, al cărei început a fost marcat de un context negativ general, cu tensiuni sociale și politice, care au dus la o scădere de două la sută a numărului de tranzacții finalizate. Al treilea trimestru al anului 2020 a adus rezultate relativ stabile comparativ cu intervalul iulie-septembrie 2019, cu doar o ușoară creștere de 0,75% a numărului de tranzacții încheiate la nivel național, conform datelor ANCPI consolidate de SVN România, partenerii noștri pe zona de vânzări.

Rezultatele bune din ultimele patru luni au dus la o scădere de doar 0,36% a numărului de tranzacții încheiate la nivel național în primele nouă luni ale acestui an, în ciuda celor două luni de blocare din primăvară și a contextului general cauzat de pandemia COVID-19. Această involuție poate fi considerată chiar un rezultat pozitiv, în comparație cu rezultatele înregistrate în 2019 și 2018, când numărul tranzacțiilor a scăzut cu 4,13% și respectiv cu 7,78%.

Din punctul nostru de vedere, COVID-19 este o schimbare de paradigmă care va produce o serie de noi realități nu numai la nivel de obiceiuri de muncă sau obiceiuri de consum, ci la nivel de standarde de locuire. Tot mai mulți cumpărători caută locuințe cu suprafață mai mare, în detrimentul zonei. Totodată se observă o crește a cererii  pentru casele cu curte. Astfel, oamenii se îndreaptă către ansambluri rezidențiale situate departe de agitația urbană, dar care să le ofere toate facilitățile și avantajele locuirii în oraș. Cererea de case pentru vânzare sau închiriere a crescut în ultimele luni cu peste 50 % față de aceeași perioadă a anului trecut. Viața în noile condiții dictate de pandemie este mai ușoară într-o casă la curte decât într-un apartament spun oamenii, mai ales dacă au copii și trebuie să lucreze de acasă. Facilitățile, suprafața construită, mărimea terenului, locul și prețul fac diferența. Iar Liziera de Lac bifează la toate aceste capitole, pentru că întreg proiectul este gândit să răspundă unui univers de nevoi – de la ideea de a avea toate facilitățile pentru sport la doi pași distanță, la ideea de a avea un community hub cu co-working space, la ideea de a avea suficiente modalități e a petrece timp în natură.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: