Business Companii Interviuri Tech

Sorin Felea, Atu Tech: Camerele cu termoviziune, de la SF la noua normalitate

1 iun. 2020 5 min

Sorin Felea, Atu Tech: Camerele cu termoviziune, de la SF la noua normalitate

Reading Time: 5 minute

Sistemele de supraveghere cu camere pentru măsurarea temperaturii corporale a oamenilor au devenit parte din peisajul cotidian conturat odată cu instalarea pandemiei de coronavirus. Echipamente relativ puțin cunoscute până în urmă cu câteva luni, camerele cu termoviziune sunt acum elemente cheie în scenariul sanitar din România, dar și de pe glob. Am stat de vorbă cu Sorin Felea, director Atu Tech, despre business-ul cu astfel de echipamente, despre complexitatea sistemelor de măsurare a tempetraturii, precum și despre inovațiile producătorilor din domeniu, sub presiunea acestei pandemii.

 Alexandru Rădescu

Cum arată piața de sisteme de supraveghere cu camere pentru măsurarea temperaturii corporale a oamenilor, în această perioadă? Exista interes pentru astfel de echipamente, în România, înainte de instalarea Stării de Urgență?

Creșterea pentru astfel de sisteme este semnificativă în această perioadă. Dacă până de curând ele erau privite ca niște sisteme aproape demne de science fiction, acum ele au devenit o necesitate și o variantă de prevenție utilă în contextul pandemiei cu COVID-19. Exista un oarecare interes și înainte, dar aplicabilitatea lor era destul de restrânsă: cererile veneau de la instituții de stat, fabrici mari de producție unde era necesară monitorizarea temperaturilor utilajelor mari sau protecția granițelor țării. Acum, situația este diferită, la fel și gama de astfel de produse pe care le comercializăm, pentru a putea deservi cât mai multe industrii și pentru o aplicabilitate răspândită.

Pe lângă sistemele de supraveghere cu camere pentru măsurarea temperaturii, o altă gamă de produse „vedetă” în această perioadă sunt termometrele cu infraroșu care pot măsura temperatura corporală fără a fi necesar contactul uman. Le cunoaștem deja cu toții, sunt folosite la scară mare acum pentru prevenție, în special la intrarea în magazine, instituții etc., în locurile unde există fluxuri mari de persoane.

Cât de complexe pot fi astfel de echipamente?

Aceste sisteme cu camere termale sunt complexe, în special pe partea de software. Un astfel de sistem de detecție este format din camere termale dedicate citirii temperaturii umane, un software dedicat și sisteme de anunțare în timp real al valorilor crescute de temperatură (mai exact sub formă de alertă/alarmă). Informațiile despre persoanele care au o temperatură mai mare decât cea normală vor fi salvate în sistem, iar sistemul va emite alerte în timp real.

Un alt tip de sistem de detectie a temperaturii umane îl reprezintă porțile de acces speciale, care pot detecta atât temperatura, cât și metalul. Este, deci, un sistem de securitate 2 în 1.

Apoi mai există o soluție care duce scanarea la un alt nivel: sistemele de control access cu detectarea temperaturii umane, dar și dacă individul care trece prin fața acestui controller poartă mască sau nu. Acesta poate fi setat ca în cazul în care un individ nu poartă mască, să i se interzică accesul într-un anumit perimetru.

În funcție de sistem, camerele pot realiza această detecție de la o distanță ce poate varia între 1 și 7 metri, având o marjă de eroare cuprinsă între 0,3 și 0,5 grade Celsius.

Investiția in echipament este una importantă, atât ca valoare, cât și ca beneficii pe care acesta le poate aduce. În astfel de situații precum cea în care ne aflăm, prevenția și eficiența metodelor de prevenție este crucială. Prețurile pornesc de la câteva mii de lei și pot crește, bineințeles, în funcție de tipul de sistem și de complexitatea lui, ajungând și la câteva mii de euro.

Cine sunt producătorii cei mai relevanți și ce inovații au aparut pe piață, în ultimele luni?

Cei mai cunoscuți producători, cu cele mai complexe soluții sunt cei de la Dahua și Hikvision. Apoi, menționam mai sus și sistemul de control acces cu detecție a temperaturii și a prezenței măștilor – această soluție este oferită de ZK Software.

Camerele termale erau în portfoliul nostru și până acum, însa în situația curentă, dezvoltarea de software-uri aplicabile pe această problemă s-a făcut în timp record. Practic, software-urile au fost modificate și adaptate pentru a deservi nevoilor de detecție a temperaturilor crescute, eliminarea erorilor și, poate cel mai spectaculos atribut, este că anumite kituri pot memora și urmări evoluția temperaturii corpului unui individ pe toată durata prezenței lui într-un spațiu. Mai exact, un angajat poate ajunge dimineața la birou și starea lui să fie ok, temperatura normală, însă pot să simptome pa parcursul zilei, precum și creșteri de temperatura. Camera va sesiza aceste diferențe, iar în funcție de setările de siguranță, poate emite alarme cu modificările. Ni s-a părut de la început o soluție incredibil de eficientă, încât am hotărât să importăm aceste soluții în regim de urgență.

Ce organizații s-au arătat până acum interesate de achiziția acestor echipamente?

Primul sistem de acest gen a fost instalat la institutul “Matei Balș”, un important punct de luptă contra COVID 19. Totuși, cele mai multe cereri vin din zona industrială, de la fabrici mari de producție. Vorbim aici de diverse zone de producție, industrie, auto-motive etc. De asemenea, o cerere mare a venit și din partea instituțiilor publice

Cum ați încheiat 2019, din punct de vedere al cifrei de afaceri și al numărului de angajați și ce estimări aveți pentru 2020?

 În 2019 am înregistrat vânzări de 43 de milioane de lei (9 milioane de euro), în creștere cu 37%  față de anul anterior. La sfârșitul lui 2019 aveam o echipă de aproape 40 oameni, echipă care între timp s-a mai mărit ușor. La începutul lui 2020 am estimat o creștere de 30%, a cifrei de afaceri, însă momentan e greu să facem noi predicții. Totul depinde de evoluția economică de după ridicarea restricțiilor în contextul pandemiei cu COVID-19.

Raportat la 2019, ce produse/echipamente au adus cea mai mare contribuție la vânzări? 

În ceea ce privește partea de vânzare, ca în fiecare an, categoria „vedetă” a fost Supravegherea video. Este de departe cel mai cunoscut și utilizat sistem de securitate, atât pentru aplicațiile rezidențiale, cât și pentru cele profesionale. Am observat o tendință de cumpărare în creștere a rezoluțiilor superioare (4 – 8MP), care se datorează prețurilor accesibile în comparatie cu echipamentele pe rezolutie Full HD – rezoluție care până în 2019 era cea mai căutată.

Apoi, a doua categorie care a performat cel mai bine este cea de sisteme de alarmă, cu o creștere semnificativă pe sistemele wireless, care sunt ușor de instalat și utilizat, cu control de pe telefonul mobil. Usurința în utilizare, dar și controlul prin aplicația de mobil sunt punctele forte în decizia de cumpărare a acestor tipuri de sisteme de alarmă, în detrimentul celor profesionale, în special pentru aplicatiile rezidențiale. Ca o completare la sistemele de alarmă, există o tendință de cumpărare în creștere și pentru produsele și accesoriile de tip Smart Home.

A treia cea mai populara categorile de produs a fost reprezentata de automatizările de porți, populare în rândul clienților noștri pentru plusul de confort și siguranță rezidențială pe care aceste produse le garantează.

Ne bucurăm și de o creștere a solicitărilor pentru serviciile de instalare și mentenanță, tendință care ne-a determinat să mărim echipa din acest departament și să eficientizăm procesul de alocare de lucrări către rețeaua de instalatori, dar și să recrutăm noi parteneri.

Se păstrează aceste tendințe și în 2020?

Tendința în materie de vânzări s-a pastrat și în 2020, ca și în anii precedenți. Clienții își doresc un produs care sa le aduca beneficii clare, astfel că se orientează către supraveghere video, care pe deoparte țin hoții la distanță, dar și oferă probe video în cazul unor incidente, deci beneficiul este unul palpabil. Apoi, sistemele de alarmă previn cu succes și te semnalează în caz de pericol pentru a-ți oferi timp de reacție, iar confortul unui astfel de beneficiu influențează decizia de cumpărare.

Având în vedere situația globală actuală și vânzările din anii precedenți, totuși creșterea cea mai spectaculoasă ca gamă de produse este cea de supraveghere cu camere de măsurare a temperaturii și categoria de termo-scannere.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: