Tech

Spital din Romania atacat de un ransomware. Spitatul a fost forțat să plătească recompensă pentru deblocarea datelor

21 mart. 2020 < 1 min

Spital din Romania atacat de un ransomware. Spitatul a fost forțat să plătească recompensă pentru deblocarea datelor

Reading Time: < 1 minut

Industria sănătății este printre cele mai vulnerabile la atacuri informatice. Furnizorii de servicii medicale sunt o pradă ușoară pentru infractorii informatici, ei exploatând lacune atât în sistemele informatice, cât și erori umane. Un eveniment grav a avut loc și în România, când un spital a fost atacat informatic, printr-un ransomware, arată experții în securitate informatică de la Bitdefender.

În cazul unui atac de tip ransomware, atacatorii criptează date precum istoricul medical al pacienților și blochează apoi intervenții chirurgicale sau tratamente, punând vieți în pericol. Așa cum s-a întâmplat și în cazul spitalului din România, conducerea instituției este forțată să plătească recompensă pentru deblocarea datelor, dacă de asta depinde evoluția unui pacient. În plus, datele bolnavilor se pot vinde cu până la 400 de dolari pe internetul ascuns, iar cumpărătorii folosesc informațiile din fișe în campanii de fraudă.

Multe din echipamentele electronice folosite în spitale nu pot fi protejate cu soluții tradiționale de securitate, iar doctorii, asistenții și infirmierii nu sunt instruiți adecvat să depisteze un potențial atac informatic. Deseori, departamentul IT este și el slab pregătit să oprească un atac în curs.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă instruirea personalului medical și auxiliar cu privire la amenințările informatice ale momentului și folosirea unei soluții de securitate performante pentru protejarea infrastructurii împotriva atacurilor cibernetice.

Numele spitalului nu a fost dezvăluit, din motive de securitate.

foto: © Daniil Peshkov | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: