Antreprenori Stiri

Spitalul Angiomedica: Antreprenoriat din toată inima

5 apr. 2022 3 min

Spitalul Angiomedica: Antreprenoriat din toată inima

Reading Time: 3 minute

În urmă cu șase ani, Cecilia Covrig și-a ascultat inima și a investit în Angiomedica, primul spital de boli cardiovasculare din București. Deși nu este medic de profesie, antreprenoarea a reușit să depășească cu succes toate provocările care i-au ieșit în cale, iar astăzi compania pe care a fondat-o înregistrează creșteri sănătoase de la an la an.

Cecilia Covrig și-a începutcariera în domeniul echipamentelor și produselor medicale. Ideea să construiască primul spital privat de Boli Cardiovasculare din București i-a încolțit în minte prin 2005, când își pregătea diploma de MBA, exact pe această temă. Și cum afecțiunile cardiovasculare erau principala cauză a deceselor la nivel național, nu i-a fost dificil să identifice direcția în care voia să se implice ca antreprenoare. Un an mai târziu, a achiziționat, cu 400.000 de euro, Clinica Angiomedica, primul laborator de cateterism din București. În acesta a investit, vreme de nouă ani, câte 200.000 de euro pe an pentru achiziția de echipamente noi și dotare a clinicii, investiție care a culminat, în perioada 2015 – 2016 cu construcția Spitalului Angiomedica, ce s-a ridicat la 2,5 milioane de euro. De atunci, antreprenoarea continuă să investească peste 70.000 de euro în fiecare an în aparatură, stații de monitorizare a pacienților, nebulizatoare și lămpi UV pentru menținerea protecției epidemiologice, mai ales că numărul de pacienți, dar și cel al angajaților a crescut în ultima vreme.

Spitalul Privat de Boli Cardiovasculare Angiomedica a înregistrat, anul trecut, o creștere a cifrei de afaceri cu 58%, comparativ cu 2020 și o rată a veniturilor din servicii chirurgicale cu 24%. De asemenea, numărul procedurilor, implicit a veniturilor din cardiologie intervențională a crescut cu 71%, ajungând la peste 700 de intervenții.

Unul dintre obiectivele de business ale antreprenoarei a fost obținerea acreditării ANMCS de nivel II cu recomandări – cel mai înalt grad acordat în prezent în România. Pe plan extern, compania a încheiat un parteneriat cu Casa Națională de Asigurări a Marii Britanii (NHS), astfel că, în premieră națională pentru spațiul medical privat, pacienții rezidenți în Marea Britanie care sunt asigurați ai NHS, pot beneficia de decontare a serviciilor medicale în cadrul spitalului Angiomedica.

„Nu sunt medic, însă faptul că activez în domeniul medical de aproape 25 de ani, faptul că am văzut cum arată sistemul medical în afară, toate acestea au contribuit la viitorul meu în antreprenoriatul medical românesc. Eu cred că este greșită concepția că antreprenoriatul în domeniul medical ar fi dedicat medicilor. Medicii trebuie să salveze vieți, conform jurământului pe care l-au depus și nu neapărat să facă business. Sigur că sunt medici care dovedesc calități excepționale de business, dar în acel moment cred că trebuie să facă o alegere între excelență profesională în medicină și business”, spune Cecilia Covrig, fondatoarea și președinta CA al Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

Și cum principiile de management și de business atât în domeniul distribuției cât și în cel al serviciilor medicale respectă aceeași schema de urmărire a indicatorilor economico-financiari, cele mai serioase provocări de care s-a lovit antreprenoarea au fost aprobările, autorizațiile și concurența, de multe ori lipsită de fair-play. Cu toate că debutul anului 2020 a fost o provocare pentru Cecilia Covrig, mai ales din cauza restricțiilor, din punct de vedere al evoluției businessului Angiomedica, ultimii doi ani au fost excelenți pentru companie.

„A fost extrem de dificil să oferim accesul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare în spital doar pentru intervenții minim-invazive de coronografie și angioplastie, iar în sala de chirurgie doar dacă erau cazuri de maximă urgență”, spune Cecilia Covrig, fondatoarea Angiomedica. „Am avut personal medical mediu și administrativ trimis în șomaj tehnic și am crezut că acea perioadă ne va destabiliza, spitalul fiind în al patrulea an de funcționare”, adaugă Cecilia Covrig. Însă nu a fost așa. În perioada imediat următoare, cea care a coincis cu relaxarea măsurilor, antreprenoarea a accentuat comunicarea cu pacienții și a depus eforturi organizatorice prin suplimentarea personalului medical – cu 15% mai mult decât în 2020 – investirea în echipament medical – 10% din cifra de afaceri pe 2020 – dar mai ales în măsurile de limitare și răspândire a virusului SARS-COV-2.

Nu trebuie să lucrați în domeniul medical ca să știți deja că deficitul de personal medical este o problemă pentru toate spitalele și clinicile private din țară. Atâta vreme cât managementul salariilor din domeniul medical a fost făcut deficitar ani de zile, fără responsabilitatea îngrijirii populației și acordării serviciilor medicale de calitate, toate acestea au condus la migrația unui număr mare de specialiști în străinătate. „În condițiile actuale de salarizare, o parte din medicii români au început să se întoarcă în țară și avem speranța că vor fi din ce în ce mai mulți. În cadrul spitalului Angiomedica, ne asigurăm că oferim întregului personal medical salariile care să reflexte munca și cunoștințele și un mediu de muncă cât mai plăcut”, spune Cecilia Covrig despre cum reușește să atragă și să păstreze angajații.

La capitolul planuri, pe agenda antreprenoarei din domeniul medical se află în principal creșterea gradului de ocupare a paturilor (care la acest moment este de 60-65%), până la 75-80% la sfârșitul anului 2022, la împlinirea a șase ani de la deschiderea spitalului. De asemenea, Cecilia Covrig are în vedere și extinderea clădirii și înființarea unei săli de microchirurgie, extinderea numărului de paturi ATI și formarea unui compartiment dedicat ATI de 3+1 paturi și extinderea Ambulatoriului pentru Boli Interne și Diabet. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: