Companii Tech Topuri & Studii

Top 20 companii din IT pentru care merita sa lucrezi (2013)

17 dec. 2013 5 min

Top 20 companii din IT pentru care merita sa lucrezi (2013)

Reading Time: 5 minute

Sectorul IT continua sa faca nota discordanta fata de celelalte domenii de business, generand noi locuri de munca pentru specialisti, in timp ce rata somajului la nivel national este in crestere. In acest context, companiile se inscriu intr-o lupta pe doua fronturi: aceea de a pastra oamenii-cheie si de a recruta punand accent pe flexibilitate si pe nevoile candidatilor.

Ce isi doreste un specialist IT atunci cand isi cauta job? Care sunt criteriile in functie de care ia decizia de a spune da unei oferte de angajare? Bazandu-ne pe cercetarile de piata facute de Senior Tech in cei 8 ani de activitate si pe experienta de zi cu zi a companiei de recrutare in lucrul cu candidatii din domeniul IT, am identificat trei criterii principale: genul  de proiecte si tehnologii cu care candidatul va lucra, pachetul salarial si ceea ce stie despre cultura companiei. Acestea sunt criteriile in functie de care am construit si Topul angajatorilor din IT, alaturi de compania de recrutare Senior Tech. In plus, pentru ca vorbim de angajari, am adaugat un criteriu relevant pentru candidati: potentialul de angajare, rezultat din intentia companiilor de a recruta noi specialisti in urmatoarele 12 luni.

A fost interesant sa facem cativa pasi in spate pentru a privi piata angajarilor in IT in ansamblu. Pornind de la criteriile urmarite in realizarea clasamentului, am identificat cateva aspecte-cheie care caracterizeaza piata fortei de munca in domeniul IT in acest moment. Criza si dinamica domeniului IT au facut ca lucrurile sa se intample mult mai rapid in aceasta industrie. Planurile nu se mai fac pe cinci ani, ci pe cateva luni sau un an.

Sa previzionezi numarul de angajari pentru urmatorul an este o sarcina dificila pentru majoritatea companiilor. Cu toate acestea, ies in evidenta cateva proiecte majore, stabile. “Ceea ce putem spune cu certitudine este ca numarul de locuri de munca in domeniul IT este in continua crestere. Daca majoritatea companiilor au apreciat ca vor spori numarul de specialisti IT cu cel putin 10%, am intalnit si companii care si-au propus cresteri de peste 50%. Din pacate, ultimii ani ne-au aratat ca dinamica este atat de mare incat planurile se pot schimba de la o saptamana la alta.

Proiectele de angajare se pot anula, amana pentru alt trimestru sau muta in alta zona a lumii, iar proiectele noi le pot lua locul la fel de repede”, e de parere Andreia Patroiu, managing partner la compania de recrutare IT Senior Tech. Astfel, piata IT isi propune sa creasca cu cateva mii de angajati in anul urmator. Ne confruntam insa cu un dezechilibru, o cerere de specialisti IT si de skill-uri mult mai mari decat ceea ce ofera piata la momentul actual. Intrebarea evidenta care decurge din aceasta observatie este de unde va creste piata si care sunt implicatiile acestei dezvoltari. Un posibil raspuns identificat de Andreia Patroiu este angajarea unui numar mare de juniori. Firmele mari s-au implicat in parteneriate cu universitatile pentru a “prinde” viitorii angajati inca de pe bancile facultatii si a se asigura ca vin cu un bagaj de cunostinte cat mai apropiat de nevoile interne.

O solutie alternativa poate fi “repatrierea” romanilor plecati in alte tari din Europa (de multe ori au capatat experienta cu tehnologii indisponibile inca in Romania si sunt motivati sa se intoarca pentru ca le lipseste “acasa”). O alta solutie este aducerea unor specialisti IT straini, Republica Moldova sau Bulgaria fiind capabile sa genereze resurse valoroase in acest sens. Cea de-a treia solutie ar fi ca firmele sa isi intensifice eforturile de a recruta din piata de la companiile concurente. Miscarile sunt atat de intense incat specialistii IT au ajuns sa fie bombardati cu propuneri de job, sa fie chiar iritati in unele cazuri, devenind pasivi la initiativele companiilor.

Situatia actuala a pietei degenereaza deseori catre proiecte intarziate din lipsa de angajati sau candidati valorosi transformati in job-hopperi. “Lucram cu clientii nostri la analiza prealabila a pietei pentru a vedea daca Romania este solutia pentru proiectele lor in termeni de disponibilitate a specialistilor IT, skill-uri tehnice si nivel, pachet salarial, timp necesar pentru construirea echipei. Este de preferat ca orice companie sa isi faca o astfel de analiza si sa actioneze cu precautie atunci cand planifica cresteri spectaculoase”, explica managerul de la Senior Tech.

Daca tot vorbim despre mutarea proiectelor in Romania, ar trebui sa luam in discutie cele doua variante de relocare a proiectelor IT: cercetaredezvoltare si mentenanta / monitorizare. Daca initial Romania a fost o locatie buna pentru a muta proiectele de mentenanta si monitorizare de prim nivel, odata cu maturizarea pietei si cresterea nivelului de experienta a candidatilor au inceput sa apara in Romania si primele centre de R&D. Mult mai atractive pentru candidatii cu experienta, aceste centre de pe teritoriul tarii noastre au confirmat ca pot fi mult mai mult decat o economie de cost si au dovedit calitatile si valoarea adaugata pe care o pot crea pe termen lung specialistii IT romani. Mai mult, polarizarea pietei in Bucuresti s-a diminuat, pe fondul aparitiei unor noi hub-uri tehnologice coerente, cum ar fi cel din Cluj – vezi numarul mare de companii prezente in top provenind din aceasta regiune.

In cadrul studiului dedicat topului de mai jos am analizat si cultura companiilor – in mod special programul si modul de lucru – important pentru specialistii IT. “Ni se intampla de multe ori sa fim intrebati de catre candidati despre posibilitatea de a lucra remote, fie din alt oras, fie pentru flexibilitate. A da posibilitatea angajatilor sa lucreze din afara sediului este un subiect discutat si discutabil. Sunt aspecte legate de productivitatea angajatilor, securitatea informatiilor, comunicare si pastrarea spiritului de echipa. Sunt companii care au implementat lucrul de la distanta, unele au renuntat, altele au preferat sa mentina modul clasic de lucru. In Romania majoritatea firmelor au mers pe varianta unui program flexibil de lucru, eventual cu «core hours». Sunt insa si la noi firme care permit lucrul de la distanta in functie de proiecte”, remarca Patroiu.

Tot la capitolul cultura a fost interesant sa analizam si sa comparam actiunile si programele orientate catre satisfactia angajatilor intreprinse de firmele de IT. Datorita numarului mare de oferte de munca in domeniu, companiile au decis sa isi focalizeze atentia catre mentinerea angajatilor in cadrul firmei si monitorizarea satisfactiei lor. Ca urmare, s-a constatat o evolutie a acestor programe. Sunt mai complexe, in cele mai multe cazuri continand o gama larga de actiuni.

Am identificat 5 mari directii ale programelor de aceasta natura: cresterea performantei (bonusuri, programe de talent management), dezvoltarea personala a angajatilor (sustinerea financiara a certificarilor tehnice, traininguri pe abilitati tehnice sau personale, programe de knowledge sharing), confortul la birou (sala de  relaxare, biblioteca, masaj, fructe proaspete), atmosfera (organizarea unor competitii interne, participarea la competitii sportive, team buildinguri cu firma sau pe echipe, petreceri, Special Friday) si viata personala  evenimente si workshopuri pentru familie, petreceri pentru copii, workshopuri de nutritie, implicarea in proiecte sociale). “O zicala care ne place spune ca, daca alegi un job facand ceea ce iubesti, de fapt nu vei munci niciodata. Ca firma de recrutare specializata pe domeniul IT putem spune ca am intalnit multi candidati care isi fac treaba din placere si pun pasiune in tot ce fac. Sunt genul de oameni pe care ii cautam si ii recomandam mai departe clientilor nostri. Ne bucuram ca firmele de IT din Romania ofera conditii pe masura, care sa le permita angajatilor sa faca ceea ce le place. Sunt multe astfel de firme. Noi am incercat sa le identificam pe cele mai bune 20 dintre ele”, spune Andreia Patroiu.

NB4mozVl

In realizarea clasamentului s-a tinut cont de patru criterii principale in functie de care au fost analizate companiile. Cele patru criterii au avut o pondere diferita in scorul final: cultura companiei (30%), pachetul salarial (25%), proiectele si tehnologiile (25%) si potentialul de angajare (20%). Notarea s-a facut pe baza informatiilor din chestionarele completate de catre companii si pe baza informatiilor din piata atunci cand chestionarul a lipsit. Rata de returnare a chestionarelor completate a fost de 65%. Cu o rata a somajului in crestere la nivel national in ultimele 12 luni, sectorul IT se dovedeste a fi exceptia de la regula. Putem spune chiar ca specialistii IT se afla in situatia ideala in care au de ales intre o serie de joburi tentante de pe piata locala. In acest context, se impun companiile capabile sa dea dovada de flexibilitate si de o buna intelegere a nevoilor programatorilor, dincolo de clasicul pachet salarial ofertant. Ne asteptam ca, pe fondul unei piete mai dinamice ca oricand, sa identificam noi tendinte si rasturnari de situatii in topul anului viitor.

Foto:Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: