Analize Companii Finanțe

Un trimestru excelent pentru listările la bursă: sumele atrase au depășit 105 mld. $

7 mai 2021 4 min

Un trimestru excelent pentru listările la bursă: sumele atrase au depășit 105 mld. $

Reading Time: 4 minute

Condițiile de piață atractive din 2021 au generat în primul trimestru al anului cele mai bune performanțe de prim trimestru din ultimii 20 de ani pentru listările la bursă, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare a capitalurilor atrase prin listările la bursă.

Piețele IPO (oferte publice inițiale) tradiționale și ofertele publice inițiale prin intermediul societăților vehicul investițional (SPAC) au stabilit noi recorduri în primul trimestru, înregistrându-se mai multe tranzacții și venituri mai mari decât în întreg anul 2020

Listările au atras 105,6 mld. $

În primul trimestru din 2021, pe piața IPO globală s-au înregistrat 430 de tranzacții, care au atras capitaluri în valoare de 105,6 miliarde de dolari, reprezentând creșteri de 85% și, respectiv, 271% față de perioada similară a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends: Q1 2021.

Printre listările notabile ale începutului de an s-a numărat și un IPO făcut la Bursa din New York (NYSE) de către o companie românească. UiPath a reușit să strângă 1,34 miliarde de dolari prin listare și a ajuns la o capitalizare de aproape 36 de miliarde de dolari.

Intensificarea activității pieței a venit pe fondul volumului mare de lichidități și al noilor oportunități oferite de pandemia provocată de COVID-19.

Nu poate fi ignorat nici impactul tranzacțiilor speculative și oportuniste, alături de promovarea platformelor de investiții destinate persoanelor fizice în rândul publicului larg, inclusiv al generațiilor tinere. Toate acestea au făcut ca investițiile să fie mai accesibile ca oricând.

Efervescență și la BVB

Și Bursa de Valori de la București (BVB) s-a înscris în trendul crescător din 2021, fiind prima din regiune care a depășit nivelul de dinainte de criza din 2008 prin indicele său de referință, BET, acesta atingând noi maxime istorice.

În primul trimestrul din 2021, IPO-urile de la BVB s-au ridicat la suma de 7,9 milioane de euro, în sectoare precum securitatea cibernetică, construcțiile și comercianții cu amănuntul.

În același timp, listarea listarea primei companii românești de REIT (Real Estate Investment Trust), Star Residence Invest, a deschis calea pentru modificări legislative pentru acest tip de investiții, lucru care ar putea contribui la diversificarea portofoliilor, potrivit lui Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie și Tranzacții, EY România.

Ministerul Finanțelor Publice a continuat cu o altă rundă de vânzări de obligațiuni de stat pentru populație, atrăgând o sumă totală de 286 milioane de euro.

Și segmentul obligațiunilor corporative a fost foarte animat în acest trimestru. Agricover Holding a realizat cea mai mare emisiune de acest tip, de 40 milioane de euro, care a fost listată la BVB.

Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie și Tranzacții, EY România

„Piața de capital din România devine din ce în ce mai vizibilă, două noi companii fiind incluse în indicii FTSE Russell (Bittnet Systems și TeraPlast). Cu toate acestea, un pas semnificativ s-ar face dacă companiile de stat vor fi listate, atât prin prisma unei mai mari transparențe și bune diversificări a investițiilor, dar mai ales pentru contribuția semnificativă ce poate fi adusă la bugetul de stat.”

Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie și Tranzacții, EY România

Creșteri pe regiuni

Perioada de rezistență la șocuri a regiunii Americii de Nord și de Sud a continuat în primul trimestru din 2021, când s-au realizat 121 de tranzacții și venituri în valoare de 45,2 miliarde de dolari.

Bursele din cele două Americi au înregistrat cel mai mare număr de tranzacții și cele mai mari venituri cumulate din ultimii peste 20 de ani.

În regiunea Asia-Pacific, s-au înregistrat cele mai mari venituri generate de ofertele publice inițiale din ultimii 20 de ani, efectuându-se 200 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri în valoare de 34,3 miliarde de dolari.

După un an 2020 discret, piețele IPO din EMEIA au revenit la viață în primul trimestru al anului 2021, rezultatul fiind 109 tranzacții IPO și capitaluri atrase în valoare de 26,1 miliarde de dolari.

În cadrul acestei regiuni, activitatea IPO europeană s-a îmbunătățit în primul trimestru din 2021. Numărul de tranzacții a crescut cu 315%, până la 83 de tranzacții, iar valoarea acestora cu 1.814%, până la 23,1 miliarde de dolari.

Sectoarele campioane la listări

Sectorul tehnologic și-a păstrat primul loc în T1 2021, dominând clasamentul atât ca număr de IPO-uri (111), cât și ca valoare a tranzacțiilor (46,1 miliarde de dolari).

Acesta a fost urmat de sectorul sănătății, unde s-au înregistrat 78 de tranzacții IPO și venituri în valoare de 14 miliarde de dolari.

Pe locul al treilea, în funcție de numărul tranzacțiilor, s-a plasat sectorul industrial, unde au avut loc 57 de tranzacții care au atras capitaluri în valoare de 6,3 miliarde de USD.

Trimestrul doi se anunță volatil

Potrivit analizei EY, deși atitudinea pieței se încadrează pe o tendință pozitivă, incertitudinile vor continua să fie prezente, generând volatilitate în piață.

Probabilitatea unor noi valuri ale pandemiei de COVID-19 în toată lumea, în combinație cu ritmurile diferite de vaccinare la nivel global, cu tensiunile geopolitice, inflație, ratele dobânzii și capacitatea sistemelor financiare globale de a face față unor șocuri neașteptate pe piețe reprezintă toate ingredientele furtunii perfecte.

Indiferent dacă o companie decide să adopte calea unei oferte publice inițiale tradiționale, a unei fuziuni prin intermediul unui SPAC sau a unei listări directe, companiile bine pregătite, cu povești de business atractive, care activează în sectoare populare, ar trebui să acționeze acum pentru a profita de fereastra de oportunitate a tranzacțiilor cât timp aceasta rămâne deschisă.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: