Stiri

Transelectrica modernizează rețeaua electrică din zona Moldovei. Investiție de 150 de milioane de lei

2 apr. 2021 < 1 min

Transelectrica modernizează rețeaua electrică din zona Moldovei. Investiție de 150 de milioane de lei

Reading Time: < 1 minut

Transelectrica vrea să modernizeze rețeaua electrică din zona Moldovei. Investiția este de 150 de milioane de lei și își dorește creşterea potenţialului de integrare a capacităţii de producere a energiei din resurse regenerabile.

Transelectrica investeşte peste 150 de milioane de lei în modernizarea şi retehnologizarea a doua stații de transformare importante pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea cu energie electrică a zonei Moldovei. Acestea sunt statiile 400/110/20 kV Smârdan şi 400(220)/110/20kV Munteni, din zona Moldovei.

Stații de transformare pentru energiile produse din surse regenerabile

Pentru integrarea producţiei din centrale electrice eoliene, Transelectrica implementează proiecte esenţiale de construcţie a unor noi linii electrice aeriene de înaltă tensiune, precum LEA 400 kV Smârdan – Gutinaş şi LEA 400 kV Cernavoda-Stâlpu, două proiecte realizate cu resurse financiare din fonduri europene.

Staţia 400/110/20 kV Smârdan, a cărei retehnologizare presupune o investiţie de peste 107 milioane de lei, reprezintă un nod important care asigură atât evacuarea puterii excedentare din zona Dobrogea, cât şi alimentarea zonei deficitare a Moldovei. Lucrările vor fi finalizate în anul 2024 şi vor contribui la creşterea siguranţei SEN, precum şi la întărirea reţelei electrice de transport dintre Dobrogea şi Moldova.

În linia demersurilor de retehnologizare a RET din zona Moldovei se înscrie şi proiectul de modernizare a Staţiei 400(220)/110/20 kV Munteni, o investiţie de peste 45 de milioane de lei, aflata într-o etapa avansata de realizare, care va contribui la creşterea siguranţei sistemului de transport şi la crearea condiţiilor de acces la reţea a centralelor eoliene, cât şi a unor noi mari operatori economici din zona Vaslui.

Perioada estimată de finalizare a proiectului de modernizare a Staţiei Munteni este trimestrul IV al acestui an.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: